Od sutra overe samo kod notara: Evo koliko će to da vas košta

0
30

Резултат слика за overa notar

Ovjere potpisa, rukopisa i prepisa od sutra će vrštiti samo samo javni bilježnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, jer ti poslovi prelaze u njihovu isključivu nadležnost, a isto važi i za ovjeru potpisa u vezi sa prijedlogom kandidata za predstojeće predsjedničke izbore.

U ovjere prepisa kojima će se baviti notari, spadaju dokumenti za upis u škole ili fakultete, dokumentacije potrebne za kod konkurisanja za posao ili za dobijanje invalidske penzije… Tu si i ovjere saglasnosti roditelja za izvođenje djeteta iz zemlje, oko kupoprodaje nekretnina, punomoćja, zakupa, ovjere prepisa diploma i raznih drugih dokumenata…

Cenovnik ovjera

Cene ovara su, kako za “Novosti” kaže Miodrag Đukanović, predsjednik Javnobeležničke komore, niže nego što su bile kod lokalnih samoupava, ali više nego u sudovima. Primjera radi, prosječna ovjera potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, u velikom broju opština bila je i viša od 400, dok je u sudovima bila 160 dinara.

Prem javnobeležničkom cjenovniku, potpis za privatno lice košta 360, a za pravno 1.260 dinara. Ovjera prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara. Strana ovjere prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice u životu je 540 dinara.

Negdje i dalje sudovi i opštine

Zakonom o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni bilježnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji danas javnobeležničke poslove obavljaju 162 javna bilježnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni bilježnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove ovjere obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Inače, pored imenovanih javnih bilježnika, ovlašćenje da za ovjere potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog bilježnika – javnobilježnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove ovjere od sutra obavljati više od 400 lica.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo pravde, to je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove ovjere do sada.

Kada je u pitanju ovjera potpisa u vezi sa prijedlogom kandidata za predsjedničke izbore, ovjera tih potpisa će se vršiti u javnobilježničkim kancelarijama, a u mjestima u kojima nije imenovan javni bilježnik – u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za ovjeru potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta, navelo je Ministarstvo pravde.

Izvor: Blic


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.