3. April 2018

Izmjene i dopune Zakona o bezbijednosti saobraćaja, koje će stupiti na snagu 3. aprila, povećaće sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posljedice saobraćajne nezgode, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Prema njegovim riječima, nije svejedno ako na nekom pravcu policija otkrije 100 prekršaja nepropisnog preticanja ili to učini na dijelu puta gdje se zbog nepropisnog preticanja i preglednosti dešavaju saobraćajne nezgode.

S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će, čini se pogoditi, vozače bez pojasa, jer će globa biti 10.000 dinara.

Arsov kaže da vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija – s jedne tu je samo nekoliko sekundi da vežu sigurnosti pojas, dok sa druge strane imaju statistiku koja pokazuje da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas.

„Prijateljima navodim primjer da je prošle godine jedan vozač na autoputu udario u zaštitnu ogradu i nakon te nezgode on i suvozač imali su lakše tjelesne povrede, dok je jedan putnik ispao sa zadnjeg sjedišta i poginuo na licu mjesta, a drugi putnik je poginuo u vozilu“, rekao je Arsov za RTS.

Istakao je da će se kontrolisati i vezivanje pojaseva na zadnjem sjedištu, kako bi najteže posljedice bile izbjegnute.

Izmjenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.

„Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gdje mnogi vozači nisu toga svjesni, oni su svi svjesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sjedaju za volan“, kaže Arsov.

Zato je, dodao je, saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.

„Na taj način i sa strožim kaznama uspjećemo da smanjimo broj stradalih u saobraćaju“, podvukao je Arsov.

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svjetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana.
Izvor: Večernje novosti

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles