26. Juni 2019

S julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unaprIJeđenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, obavijestilo je potrošače JP Srbijagas. 

U saopštenju se navodi da će naknada biti usklađivana jednom godišnje. Novac će biti iskorišten za zamjenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, ali i za ulaganja u kotlove za grijjanje. Julski računi, uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije stići će u avgustu i na adrese svih onih koji imaju brojila, jer je Zakonom o naknadama za korištenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, prenosi Politika. Povećanju energetske efikasnosti moraće doprinijeti i vozači i to tako što će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju još jednu naknadu od 0,15 dinara po litru.

Sav ovaj novac neće ići ni Srbijagasu, ni EPS-u, ni naftnim kompanijama i trebalo bi da se iskoristi za unaprijeđenje energetske efikasnosti. Sve bi ovo možda i bilo u redu samo da je zakonodavac objasnio kakve veze imaju benzin i dizel, pogotovo auto-gas kao alternativno gorivo s energetskom efikasnošću.

Ali očigledno je, piše Politika, državi potrebno da popuni budžet i to je najlakše da se uradi preko takozvane “luksuzne robe” kakvi su derivati. Naknadu će plaćati i potrošači lož ulja od 0,15 dinara.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles