OČIGLEDNI DOKAZI – Da li će sporni konkurs biti oboren?

1
18

2016-01-12 17_34_15-PRETRES - gosti_ Amela Bajrović - novinar i Ferid Bulić - pravnik - YouTubeNovi Pazar – Grad Novi Pazar je nedavno raspisao konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Konkurs su pratile brojne nepravilnosti, o čemu su izvještavale pojedine agencije koje su pratile konkurs i dodjelu sredstava za projekte.

Uz sve nepravilnosti i neispunjeno obećanje od strane gradonačelnika na press konferenciji održanoj par dana prije privatizacije gdje je izričito rekao da onaj ko privatizuje RTV, kupio je opremu, kadar, te frekvenciju, ali nikako zgradu, koja je, prema tadašnjim riječima trebala biti zgrada u kojo bi se nalazila sva javna preduzeća. Sandžak televizija uputila je pismo Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, povjereniku za informacije od javnog značaja, agenciji za borbu protiv korupcije, zaštitniku građana, NUNS-u, UNS-u, te drugim međunarodnim institucijama, od kojih se traži da učine sve kako bi se konkurs poništio, na osnovu koga su nezakonito dodijeljena sredstva za finansiranje projekata medija. Grad Novi Pazar je u konkursu definisao da će iznos sredstava koji će biti podijeljen medijima za projekte biti u visini od 10 miliona dinara, ali će samo RTV za tri godine dobiti preko 151 milion dinara.

Sam konkurs objavljen je nezakonito, bez odgovarajućih podataka, od kojih su najbitniji oni koji su predviđeni zakonom i pravilnikom o sufinansiranju medija, a to su, između ostalog, vrijeme kada počinje i kada se završava konkurs, te kada će biti objavljen na zvaničnom sajtu Grada Novog Pazara, te kada će biti publikovan u dnevnim novinama „Danas“, kako je bilo naslovljeno. Ovim činom su onemogućili sve medije da konkurišu na istoimenom konkursu.

Sa druge strane onemogućeni su svi medijski eksperti iz oblasti medija da se prijave i učestvuju u komisiji za dodjelu tih sredstava.

Kako saznajemo, jedan član Gradske uprave koji je bio u sukobu interesa tokom učešća u komisiji, bio je delegiran, kako bi na taj način nezakonito novac bio podijeljen onako kako su to željeli ljudi iz vrha vlasti.

Koliko je konkurs bio netransparentan i nezakonit govori i činjenica da su različiti dokumenti zavođeni pod istim rednim brojevima, iako su oni donijeti na različitim sjednicama i različitim vremenskim intervalima. Naime, 4.12.2015. godine Gradsko vijeće donosi zaključak kojim usvaja izvještaj komisije koja je sprovodila postupak za sredstava. Taj dokument zavodi pod rednim brojem 6-252/15. Međutim, sedam dana kasnije, tačnije 11.12.2015. godine Gradsko vijeće donosi rešenje koje zavode pod istim rednim brojem pod kojim je zaveden zaključak od prije sedam dana.

Nažalost, sam konkurs odrađen je na diskriminatorski način, a sve što smo imali prilike vidjeli nije u domenu demokratije, niti poštovanja svih medija. Od nadležnih institucija, kao i svih ostalih kojima je Sandžak televizija poslala akt očekuje se da učine sve kako bi se konkurs poništio, te se novim konkursom omogućilo pravedno i zakonski regularno sudjelovanje u konkursu i raspodjeli sredstava za projekte medija.

(SANA)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Feka kolega moj sa studija obaveštavam te o elementarnim postulatima prava kada je u pitanju sprovođenje pravne regulative u funkcionisanju rada gradske uprave, konkurs, sednice i rešenje o dodeli sredstava nosi isti zavodni broj jer je isti pravni posao u pitanju, kancelarijsko poslovanje koje se naslanja na pozitivno pravo Republike Srbije određuje način zavođenja akata, prije nego počneš da se brukaš nepoznavanjem istog (to je zato jer nikada nisi radio u ni jednom državnom organu niti si polagao državni stručni ispit) stavljam ti na znanje da kada su ovakvi poslovi u pitanju svaki akt od početka do kraja nosi isti broj, i pod istim brojem se arhivira, to znači kada se takav akt-predmet traži u arhivi sve je pod istim brojem i u istom predmetu, tako se samo olakšava posao, a u skladu je sa propisima koji regulišu ovu oblast. selam brate i nemoj se sekirat mlogo:-)

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.