Očekujem da će muslimani sami izabrati svog Vrhovnog poglavara

0
13

Safet Softić, predsjednik Sabora Rijaseta IZ

Izbor Safeta Softića za novog predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izazvao je ogromnu pažnju domaće javnosti. Safet Softić ističe da je i sam iznenađen ogromnom pažnjom javnosti za njegov izbor. Međutim, njegovi dosadašnji javni nastupi pokazali su će se Safet Softić znati nositi sa svim izazovima predsjedničke pozicije Sabora IZ-a.

Vaš izbor za novog predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Kako komentirate toliku pažnju medija za izbor predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH?

Softić: Prije svega selamim sve Vaše čitatelje, a što se tiče pažnje javnosti vezano za moj izbor, mogu kazati da sam i sam pomalo iznenađen tom činjenicom.

Razumijem je kao interesovanje za Islamsku zajednicu, njene probleme i njenu budućnost.

Izbori u Islamskoj zajednici su sami po sebi važan društveni događaj i imaju uticaj na cjelokupno društvo. Izbori su prošli dostojanstveno, veliki je odziv onih koji su pristupili glasanju, nema nikakvih potresa i izbori su još jednom pokazali snagu i zrelost Zajednice.

Odmah nakon Vašeg izbora pojedini mediji su se intezivno počeli baviti izborom novog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Također, spomenuti pojedini mediji su Vašu pobjedu nad Edhemom Bičakčićem predstavili kao poraz onih koji podržavaju reisa dr. Mustafu ef. Cerića. Jesu li naši mediji požurili sa tolikim interesiranjem za izbor  novog reisu-l-uleme koji će biti održan krajem iduće godine i kako komentirate nastojanje pojedinih medijia da Vašu pobjedu u izboru za predsjednika Sabora predstave u navedenom kontekstu?

Softić:  Ne vidim nikakvu posebnu razliku  u činjenici da li je za Predsjednika Sabora izabran Edhem ili ja. Mi smo zajedno čekali rezultate izbora za predsjednika Sabora IZ, Edhem je nakon mog izbora izabran za potpredsjednika Sabora i mene raduje saradnja s njim. Kakve sve špekulacije kruže oko ovog pitanja i opredjeljenja Reisa Cerića, ne smatram pretjerano važnim.

Ono što znam u vezi sa ovim je, da je Reis Cerić bio neutralan o ovom pitanju i tu odluku donose sabornici na tajnom glasanju. Interesovanje za izbor novog Reisa je prilično preuranjeno i svako ima svoje motive zašto problematizira ovo pitanje. U vezi s tim, mogu samo iskazati  svoje očekivanje i vjeru da će muslimani sami izabrati svog Vrhovnog poglavara i da će to, ako Bog da, biti najbolji među nama za tako časnu obavezu.

Samo nekoliko dana nakon što ste prestali biti predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH postali ste predsjednik Sabora IZ u BiH. Osim toga, istaknuti ste član SDA. Nakon izbora u Sabor IZ najavili ste da ćete nastojati da se iz Islamske zajednice istisne politika. Možete li biti malo konkretniji, odnosno koja i kakva je to politika prisutna u Islamskoj zajednici a koju treba izbaciti iz IZ-a, odnosno je li moguće i je li dobro za bošnjački narod da se Islamska zajednica u svom djelovanju ne bavi nikakvom politikom?

Softić: Bojim se da niste dobro citirali ono što sam rekao u vezi sa ovim pitanjem. Rekao sam da se Islamska zajednica ne bi trebala petljati u dnevnu politiku, a to je značajna razlika. Osim toga ovo je i zvanični stav Zajednice u vezi sa ovim pitanjem. Imamima je od ranije zabranjeno da učestvuju na izbornim listama. Dnevna politika je svakodnevno stranačko nadmetanje, jedna arena u kojoj se koriste sredstava i metodi koji nisu primjereni jednoj vjerskoj zajednici i to naprosto nije posao Zajednice. Vi danas imate članove Islamske zajednice u svim političkim strankama i svi oni Zajednicu treba da dožive kao svoju kuću.

Osim toga, u isto vrijeme sam rekao da se Zajednica treba i mora baviti politikom na nivou principa i važnih pitanja od značaja za vjeru, državu i narod. U tom pravcu Zajednica je i postavila svoj kurs u odnosu na ovo pitanje.

Dugo godina ste bili u politici. Proteklih godina u domaćim medijima imali smo priliku čitati i gledati brojna neslaganja između bošnjačkih političara i predstavnika Islamske zajednice u BiH. Sjećamo se brojnih javnih prepiski između SDA i Rijastea IZ u BiH. Kkako komentirate odnos bošnjačke politike prema Islamskoj zajednici i instituciji reisu-l-uleme?

Softić:  Odavno se prešla granica u ovim neslaganjima. Žalosti me ova pojava i ovakvo stanje. U odgovoru na Vaše prošlo pitanje krije se dio odgovora i na ovo. Ono što ću dopuniti je potreba da svi mi koji učestvujemo u javnom životu, posebno oni koji su u politici moraju se pobrinuti da Zajednicu tretiramo kao Zajednicu svih muslimana i da je doživljavamo kao krovnu organizaciju koja je najzaslužnija za opstanak muslimana Bošnjaka na ovim prostorima. Tu njenu historijsku ulogu nikada ne smijemo izgubiti iz vida.

Sada kada ste postali predsjednik Sabora IZ hoćete li se prestati baviti politikom, odnosno jeste li i hoćete li i dalje biti politički kadar i aktivista Stranke demokratske akcije?

Softić:  Prvo da razjasnimo poziciju predsjednika Sabora Islamske zajednice.

To nije profesionalni angažman i u skladu sa Ustavom, Sabor se sastaje dva puta godišnje. Predsjednik Sabora nije uposlenik Islamske zajednice. Nisam pretjerano sretan što sam svoj život ovoliko vezao za politiku, jer politiku smatram izuzetno odgovornim i teškim poslom.

Ja sam poslanik u Predstavničkom domu  Parlamenta Federacije BiH i tu imam profesionalni angažman. S druge strane nisam član nijednog centralnog organa SDA.

SDA nemam namjeru napustiti izuzev ako bi se ona potpuno udaljila od principa zbog kojih je nastala.

Islamska zajednica i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić česta su tema domaćih medija. Kako Vi vidite odnoso bh. medija prema IZ-u i reisu-l-ulemi dr. Ceriću?

Softić: Širok je dijapazon onoga što Vi implicirate u svom pitanju kad su u pitanju mediji i teško je dati jedinstvenu ocjenu  spram ovog pitanja. Svi koji imaju javni angažman moraju biti spremni na kritiku javnosti  i medija. Kada je u pitanju IZ  i Reis-ulema, vrlo često ima pretjerivanja i ružnih riječi.

Ima li islamofobije u Bosni i Hercegovini?

Softić:  Ima je u cijelom svijetu i to je jedan poseban fenomen zadnjih godina. Ima je i u BiH, ali moramo biti oprezni kada dajemo te kvalifikacije i najgore što možemo napraviti je da svoje vlastite slabosti krijemo iza islamofobije.

Kojim prioritetima u radu će se Sabor IZ baviti u narednom periodu?

Softić:  Nažalost u Vašim prioritetima ovo pitanje je na samom kraju našeg razgovora. Moramo hitno formirati saborske komisije iz čijih će se programa rada uraditi i program rada Sabora. Izmjena Ustava IZ, pitanje Vakufa, duhovnog i materijalnog statusa IZ, predan rad na jačanju jedinstva Zajednice i mnoga druga pitanja, vjerujem da će naći mjesta u ovim programima.

Kao da je ova zemlja na raskrsnici i zabrinuti smo kojim će putem krenuti

Ne možemo a da Vas ne pitamo za političku situaciju u BiH. Jeste li i Vi kao većina bh. građana zabrinuti političkim stanjem u BiH i kako komentirate aktuelnu bošnjačku politiku?

Softić: Trenutno stanje politike u BiH je možda najsloženije od Dejtona do danas. Kao da je ova zemlja na raskrsnici i zabrinuti smo kojim će putem krenuti. Koliko je bošnjačka politika ovakva  kakva je doprinijela tome i koliko ćemo naći unutarnje snage da ovo prevaziđemo, teško je reći. Nadam se Božijoj pomoći i našoj razboritosti.

Izvor: Saff.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.