Obustavljena Istraga protiv Ganića, Divjaka, Vikića, Muslimovića, Backović, Švrakića …

3
4

BiH – Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone tadašnje JNA odveden u prostorije „FIS-a“, Centralnog zatvora i štaba TO, te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

Akademik Ganić: Od samog početka istrage očekivao se ovaj rezultat
U skladu sa ZKP-om BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužitelja, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužitelja, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

“Od samog početka istrage očekivao se ovaj rezultat jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice”, izjavio je Ejup Ganić za kojega je u predmetu ‘Ganić i drugi’, Tužiteljstvo BiH danas donijelo naredbu o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka.

Dodao je da Dobrovoljačka ostaje važan historijski datum za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju, a historičari će vjerovatno zaključiti da je to bio dan “d” kada je Bosna spašena, a što se tiče Srbije to je vjerovatno dan kada je propao projekt “velike Sbije”.

– S druge strane, rekao je Ganić, mora se priznati da je Beograd uspio da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažirani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku.

“Umjesto da se ti umovi angažiraju na procesuiranje onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Kozarcu, Sarajevu itd”, rekao jeGanić.

– Nadajmo se da međunarodna zajednica neće ponovo upasti u zamku na neku novu Dobrovoljačku i da će ipak svoje resurse usmjeriti na procesuiranje ratnih zločionaca protiv civila u Bosni i Hercegovini, a tih zločina je bilo blizu 200.000, naglasio je Ganić.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Pa ove spodobe iz genocidne naprave jedan namontirani film , povade iz konteksta nekakve izjave , isijeku, presijeku filmove i snimke na sve to dodaju svoje komentare koji su vec dobro osmisljeni i naprave tuzbu.
    Naravno kao i sve prvobitne optuzbe protiv gosp.Ganica i svih ostalih koje oni optuzuju padaju u vodu , jer sa ovakvim filmovima moze se samo slagati javnost ionako vec zatrovan lazima sa BN-a i RTRS-a ali ne i sudstvo, jer na sudu trebaju pravi dokazi.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.