Obrušava se sjeverni dio novopazarskog Bedema!

1
0

Novi Pazar – Mustafa Baltić iz “BNV-a u tehničkom mandatu” kaže da se ni 10 dana nakon pisma koje je poslao ministru kulture Predragu Markoviću o opasnosti brzog urušavanja dela Bedema novopazarske tvrđave niko od nadležnih nije pozabavio ovom problematikom.

Baltić je radiju Sto plus rekao da je naročito ugrožena severoistočna strana Bedema nakon velikog snijega koji je ove zime padao, vlaženja i višedecenijskog neodržavanja.

“Očekivali smo da će nadležne institucije preduzeti adekvatne mere zaštite, medjutim nikakav odgovor još uvek nismo dobili. Sama tvrdjava je sa svih strana urušena, što zbog savremene izgradnje koja je inkorporirana u njoj, rastinja, ali i parka. Ona se sastoji od tri odvojene rabije, koje ne odaju neki veliki utisak tvrdjave. Verujemo da će resorno ministarsvo i Republički zavod za zaštitu kulture preduzeti neke konkretne korake da je zaštite, jer ova tvrdjava i za Srbe i za Bošnjake predstavlja simbol Novog Pazara, ali i celog Sandžaka”, kaže Baltić.

On dodaje da je ministru Markoviću osim poziva da obiđe novopazarsku tvrđavu poslao i Studiju izvodljivosti njenje rekonstrukcije i revitalizacije.

Glavni gradski arhitekta u novopazarskoj lokalnoj samoupravi Elvir Hamidović kaže da su nedavno građani sa preko 35.000 glasova u okviru akcije Banke intesa donijeli odluku da se sa 100.000 eura uloži u sanaciju Bedema.

On je radiju Sto plus rekao da će do Dana grada, 20. aprila, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture završiti projekat sanacije bastiona Bedema.

“Početkom maja biće raspisan tender za izvodjače radova i ovaj problem ćemo rešiti. Novac koji pretekne ćemo uložiti u izgradnju pešačkih staza, osvetljenje i nabavku inventara, a lokalna samouprava će sa Ministartvom kulture, koje je uložilo oko million i po dinara, uložiti oko tri i po miliona dinara za izgradnju letnje pozornice na južnoj strani zidina Bedema. Dakle, sredinom ove godine ćemo dobiti jedan od lepših parkova u Srbiji, sa saniranim Bedemima”, kaže Hamidović.

Podsjećamo da je severna strana Bedema prošle godine obnovljena nakon obrušavanja bastiona, do kojeg je došlo usljed velikih padavina, ali i činjenice da Republički zavod za zaštitu spomenika nije dovoljno ulagao u očuvanje, zaštitu i revitilaziju ovih gradskih zidina u Novom Pazaru.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.