Obilježen Dan šehida

0
15

BiH – Drugi dan ramazanskog bajrama obilježen je i kao Dan šehida. Danas su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice i brojni građani posjetili šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu. Nakon kraćeg obraćanja predsjednika šehidskih udruženja Izeta Ganića, na mezaru prvog predsjednika Republike BiH rah. Alije Izetbegovića proučen je Jasin i dova.

Jasin su proučili hafizi i imami sarajevskog Medžlisa IZ.Potom se obratio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ukazavši na obaveza brige za šehidsku djecu i porodice šehida i palih boraca. Podržao je zahtjeve da se konačno na najbolji način riješi njihovo zbrinjavanje.

Pošto se posljednjih dana u našoj zemlji pojavila suša, Reisu-l-ulema je rekao da nema boljeg mjesta i prilike i onih koji će se u tome pridružiti, a to su šehidi, da se ovdje prouči kišna dova i zamoli Allah dž. š. da nam spusti kišu.

Ovu kišnu dovu će narednih dana učiti svi imami i hatibi na džumi-namazu i drugim prigodnim prilikama sve dok vlada suša u našoj zemlji.

U 12:00 sati u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu pručena je
hatma dova šehidima.

Kišna dova
MINA u cjelosti prenosi kišnu dovu koju je danas drugog dana Ramazanskog bajrama na Dan šehida proučio Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na šehidskom mezarju u Sarajevu:

Allahu Milostivi, spusti na ovu našu zemlju kišu milosti, a ne kišu patnje i razaranja, iskušenja, rušenja i potopa!

Allahu Svemogući, na humusno zemljište i na kršovite stijene, u utrobe dolina i korjeništa drveća, spusti nam kišu iz Tvojh oblaka.

Allahu Plemeniti, neka kiša padne za nas i oko nas za našu ugodnost, a ne protiv nas, na našu neugodnost. Bože, podari nam kišu prijatnu, ugodnu, rodnu, obilnu, natapajuću, koja će ovu zemlju napojiti i od koje će zemlja trajno plodove davati!

Allahu Milostivi, kišom nas obilnom obaspi i ne daj da budemo od onih koji gube nadu.

Allahu Svemogući, našu zemlju i sve živo na njoj snašle su nevolje i muke, zavladala je oskudica, pa nema nikog osim Tebe kome našu muku možemo povjeriti i nema nikog osim Tebe ko nam može pomoći, pa te molimo da nam se smiluješ i da nam pomogneš!

Allahu Milostivi, daj da nam uspije ljetina, neka nam stoka daje mlijeko, i spusti nam, Bože, blagodati s neba i daj da nam poniknu blagodati iz zemlje.

Allahu Plemeniti, sačuvaj nas od muke, gladi i nemorala. Bože, oslobodi nas onih iskušenja od kojih samo Ti oslobađaš!

Allahu Milostivi, mi zaista samo od Tebe oprost tražimo, Ti mnogo praštaš, pa nam daj obilnu kišu iz neba.

II
Allahu Milostivi, kišu nam obilnu spusti!
Kišu nam obilnu spusti, Allahu Plemeniti!
Kišu nam spusti, molimo Te, o Milostivi!

Allahu Milostivi, spusti nam posvuda obilnu kišu, prijatnu i plodnu, korisnu a ne štetnu, kišu kojom ćeš oživjeti zemlju, napojiti žedne i učiniti je, Gospodaru naš, poukom prisutnom i odsutnim.

Allahu Plemeniti, podari nam uspješnu ljetinu, i stoka neka nam daje mlijeko, i spusti nam, Bože, Tvoje neizmjerne blagodati! Amin!

III
Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.