Obilježen Dan Sandžaka

0
45

Sjeverni Sandžak – U Prijepolju je trćeg dana Kurban Bajrama, u srijedu 18. novembra 2010. godine, u Sali Doma kulture održana svečana akademija „Dovom za Sandžak“, upriličena povodom Kurban Bajrama i 20. novembra, Dana Sandžak, a u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Pored brojnih građana Prijepolja, Brodareva i okoline koji su salu Doma kulture ispunili do posljednjeg mjesta Svečanoj Akademiji je prisustvovala delegacija iz Novog Pazara na čelu glavnm muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlićem. Pored Glavnog muftije bili su prisutni i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samir Tandir, podpredsjednik BNV-a i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje Bošnjačke demokratske zajednice Emir elfić, predsjednik inicijativnog odbora za obnovu autonomije Sandžaka Džemail Suljević, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković kao iglavni imami, imami i predstavnici medžlisa iz Sandžaka.

Program je započeo učenjem Kur'ana Časnog, a obilovao je kulturnim sadržajem, ilahijama i kasidama koje su proučili članovi hora Gazi Isa-beg medrese, a ovacije prisutnih su izazvali polaznici mekteba Reuda i Vildan izvođenjem recitacija.

Nakon što se prisutnima u ime organizatora obratio predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća  Samir Tandir, srca prisutnih su razgalili svojim pjevanjem čuvari sevdalinke Fahrudin Šantić, Ćazim Tandir i Ringo Hamidović.

Kada je najavljeno obraćanje Glavnog muftije svi prisutni u sali su ustali sa svojih mjesta i aplauzom i ovacijama pozdravili Glavnog muftiju koji je u svojem nadahnutom govoru zahvalio Prijepoljcima što su se okupili u tako velikom broju. Glavni muftija je još jednom istakao tri stuba stabilnosti i opstanka Bošnjaka u Sandžaku, jedinstvenu Islamsku zajednicu, Bošnjačko nacionalno vijeće i Internacionalni univerzitet i naglasio da je neophodno graditi bošnjačko jedinstvo ali da su Islam, Sandžak i Bošnjaštvo interesi oko kojih se Bošnjaci trebaju okupiti i da se ispod tih interesa ne može ići, a sa onima koji izdaju te interese ne može se razgovarati i praviti dogovor. Na kraju svojeg govora Glavni muftija je pozvao prisutne da ulažu u svoju djecu, da vaspitavaju svoju djecu da budu ljudi i da ih školuju, jer je obrazovanje i znanje put ka slobodi.

U subotu večer, 20.11.2010. godine na gradskom trgu „Gazi Isa-bega Ishakovića“ kulturnom manifestacijom „Dan Sandžaka“ obilježeno šezdeset sedam godina od proglašenja Autonomije Sandžaka, kojom je ovoj jedinstvenoj kulturnoj, teritorijalnoj, adminstrativnoj, multietničkoj regiji zagarantirano pravo na unutarnje samoorganiziranje i autohtono upravljanje u njezinim historijskim granicama.

Tog dana je u Prijepolju formiran ZAVNOS (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka).

Na Trgu se okupio veliki broj građana da uživa u Bajramskom veselju. Reisulema dr. Mustafa ef. Cerić je iznenadio prisutne svojim iznenadnim dolaskom u Novi Pazar, gdje je u društvu glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića propratio cijelu večer.

„Sandžak je naša domovina. Sandžak je ono čime se zadojimo pri rođenju, Sandžak je ono što cijeloga života živimo, Sandžak je ono što ponesemo sa sobom kada se od ovog svijeta rastajemo, Sandžak je dio naše duše, Sandžak je uvijek u našem srcu!

Sandžak je i životni prostor svih nas koji vijekovima živimo ovdje, isprepletani jedni drugima, poštujući se i uvažavajući međusobne različitosti, ali i njegujući vlastite identitete.

Identitet Bošnjaka Sandžaka čine vjera islama, ilirsko-bogumilsko etnogenetsko porijeklo, orijentalno-slavenska tradicija i kultura življenja, bosanski jezik i najbogatija kulturna baština na Balkanu.

Noćašnji koncert će upravo potvrditi raskoš tog velikog duhovnog bogatstva Bošnjaka. Kroz dimenziju ilahija, kasida, sevdaha, folklora i interpretaciju pisane riječi, Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica žele Vas nagraditi za povjerenje i jedinstvo kojim čeličimo pobjede slobodarskog duha bošnjačkoga naroda do konačnog očuvanja triju stubova našeg postojanja na ovim prostorima: Islamske zajednice, Bošnjačkog nacionlanog vijeća i Internacionalnoga univerziteta.“ – riječi su voditeljica programa ilahija, kasida, folklora i sevdaha “Sandžak u srcu” Dženane Fetić i Jasmine Pljakić.

Koncert je otvoren pjesmom „Zapjevajmo Sandžaklije“ u interpretacije Nusrete Kobić iz BiH. Pored Kobićeve, na kocertu su učešće uzeli i Armin Muzaferija, Omer Talović, Haris Đerlek, KUD „Sandžak“,  Hor „Selesebil“, Hor Medrese „Gazi Isa-beg“, Akademski hor Fakulteta za islamske studije i Orkestar Hajrana Đekića.

Zlatni sponzor Večeri ilahija, kasida, sevdaha i folklora „Sandžak u srcu“ je Izdavačka kuća Mešihata Islamske zajednice u Srbiji „El-Kelimeh“.

El-Kelimeh je vodeća izdavačka organizacija u regiona, koja se, s dvije stotine autorskih izdanja, profilirala u renomiranu instituciju i stožer produhovljenja bošnjačkoga bića. Izdanja El-Kelimeha možete pronaći u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Kosovu i cjelokupnoj bošnjačkoj dijaspori.

U Domu kulture u Tutinu večeras je održano književno veče u okviru manifestacije „Dan Sandžaka“.

Večerašnjem skupu prisustvovao je veliki broj žitelja Tutina, a učešće su uzeli Bošnjački pisci, njih osam i to: Redžep Nurović, Bisera Suljić-Boškailo, Asmir Kujović, Kemal Musić, Zehnija Bulić, Jahja Fehratović, Hodo Katal i Kemal Džemić.
Program je vodio Omer ef. Đondić.

Prvi se obratio Redžep Nurović koji je pročitao odlomak iz svog djela „Pendžeri“ kojeg je napisao 2002. Godine. Inače Redžep Nurović je svoj radni vijek proveo kao učitelj u Lukarima. Studirao je pravo, a bavi se književnošći u slikarstvom.

Potom se je svojim pjesmama koje je posvetila svom ocu i svojoj majci predstavila dr. Bisera Suljić-Boškailo koja je inače rođena Tutinka. Šef je katedre za Germanistiku na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Među mnogobrojnim djelima koja je objavila su: „Vilino kolo“ – knjiga pjesama, „Goli otok“, „La Perla“, „Pešter i Bilija“, te monografija „Tomas Man na svojim izvorima“.

Nakon nje je Asmir Kujović pročitao svoje dvije pjesme: „Zikr“ i „Tristjan“. Kujović dolazi iz Sarajeva a radi na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Dobitnik je godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolju knjigu objavljenu 2002. godine.

Zatim je riječ uzeo Kemal Musić. On je prisutnima predstavio svoju priču sa naslovom „Voda“. Za priči „Zloglavlje“ dobio je nagradu časopisa „Odzivi“, te godišnju nagradu „Boško Pušonjić“ Udruženja novinara Crne Gore za najbolju reportažu 2008. Godine.

Onda se je Zehija Bulić kratko obratio ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća jednog od organizatora ovog skupa. Bulić je prezentovao jednu od svojih pjesama, kao i odlomak iz priče „Tutarak“. Zehnija je sekretar književnog časopisa „Sent“ i potpredsjednik BNV.

Jahja Fehratović, inače pokretač i glavni nosilac organizacije svih ovih manifestacija povodom „Dana Sandžaka“ je također učestvovao na književnoj večeri čitajući svoje dvije pjesme „Hiljadarka“ i „Hasimove čkalje“.Jahja inače piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku. Urednik je edicije „Dost“ i „Savremena bošnjačka književnost“.

I posljednji u nizu bili su Hodo Katal i Kemal Džemić koji su predstavljeni na neki način kao domaćini večerašnjeg skupa.

Hodo Katal je svoje radove objavljivao u mnogim književnim časopisima, a nagrađivan je za poeziju i kratku priču na Kosovu. Na ovom skupu predstavio se nekoliko pjesama iz ciklusa „Riječi“.

Na kraju je Kemal Džemić porijeklom iz tutinskog sela Žirče predstavio se sa dvije predivne pjesme sa naslovima „Majka“ i „Sandžak“. Drugu pjesmu, kako i sam reče, napisao je nakon razgovora sa jednim čovjekom koji je spašavajući živu glavu pobjegao u Njemačku i ostavio majku, ženu i troje sitne djece u Sandžak. Njegova priča smještena je u Kemalovoj pjesmi  „Sandžak“.

Na kraju se moderator Omer ef. zahvalio prisutnima na pažnji.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.