Obilježavanje 9. januara korak unazad u međunacionalnim odnosima

43
38

Novi Pazar, BiH – Deveti januar je prema riječima Admira Muratovića predsjednik Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa još jedan u nizu kontraverznih datuma koje Bošnjake podsjeća na najteži period u njihovoj historiji, na formiranje, kako kaže zločinačke tvorevine koja je u ratu koji se dogodio u Bosni I Hercegovini kumovala najtežem genocidu nakon Drugog svjetskog rata.

Muratović naglašava da postoji puno kontrdiktornosti u najavama određenih struktura, posebno kada su u pitanju predstavnici srpskog naroda, aludirajući na najavljeni odlazak premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u RS 9. Januara, jer se tim postupkom, ističe Muratović Bošnjacima “stavlja prst u oko”

“Odlazak ili najava premijera Vučića na obilježavanja Dana tvorevine koja je nastala na krvi nevinih Bošnjaka nije dobra poruka. Ona prosto ne ide u korak sa deklarativnim najavama o potrebi dijaloga da Bošnjaci I Srbi konačno trebaju naći zajednički interes u cilju bolje budućnosti”. kaže dr. Muratović

Dr. Muratović dodaje da je neprihvatljivo čekanje na poruke koje će se poslati iz Banja Luke.

“Apsolutno je neprihvatljiva najava da čekamo kakve će se poruke poslati iz Banja Luke. Bošnjacima je dosta deklarativnih obećanja, oni žele vidjeti da li oni koji sui m pružili ruku prate I njihova djela.” dodaje Muratović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Radio Slobodna Europa komentirao svoj dolazak u Banja Luku na proslavu Dana entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim.
Ovim putem je naglasio kako se Srbija ne miješa u unutrašnje političke odnose BiH i Republike Srpske.

Deveti januar je pokušaj revidiranja historije koja se Bošnjacima dogodila kaže Muratović. Nikada se ne može graditi sreća vlastite države na nesreći, patnji I krvi naroda druge države. Takođe dodaje da su različita vjerovanja i različita izjašnjavanja uvijek bila prednost zajednice u kojoj se živjelo a nikada nedostatak.

Također, „Forum bošnjačkih intelektualaca“ će 9. januara održati javnu tribinu na temu: “ŠTA SE SLAVI 09-OG JANUARA U RS”, tom prilikom osnovan je i internet portal www.9januar.com posvjećen činjenicama na koje svjedoče o nastanku Republike Srpske.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

43 KOMENTARI

 1. Mamicu ti cetnicku ko si ti da nekom zatvaras usta idi reci Duduku dosta je bilo i onima sto urezuju krstove po Tijelima Bosnjaka i onima sto hapse Bosnjake kao brave po RS i onima sto pucaju po Dzamijama itd. pitanje je samo dokle cete, RS u BiH nece biti kao ni zlikovaca u njoj vi sami prizivate mislite da ste se oporavili i da vas Rusi prane sto to Duduk danas rece.

  0

  0
 2. Nemanja Stjepanović 09/01/2016 |
  Šta danas slavimo?

  Danas je Dan Republike Srpske. Obeležavanje 24. godišnjice osnivanja srpskog entiteta u BiH odvija se u Banja Luci, domaćin je tamošnji premijer Milorad Dodik, a najvažnija zvanica predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u pratnji svojih ministara. Osim što se (pre svega na unutrašnjem planu) predstavlja kao spasitelj Srbije, Vučić (naročito u međunarodnim krugovima) nastoji da se etablira kao političar koji će u regionu uspeti da uradi ono što niko nije – da dovede do prevazilaženja traumatične ratne prošlosti i pomiri ili bar umiri posvađane narode. Da li je odluka da prisustvuje današnjoj proslavi pravi korak u tom smeru?

  Do odgovora na postavljeno pitanje najlakše je doći preciznim opisom konteksta u kojem je stvoren srpski entitet u BiH – razmatranjem događaja koji su prethodili tom činu i onih koji su usledili. Mada nema ambiciju da piše istoriju, Haški tribunal u presudama po običaju objašnjava širi sled dešavanja da bi se bolje shvatila krivična odgovornost optuženih i uloga političkih, vojnih ili policijskih institucija u čijem su sastavu delovali. Detaljan opis događaja koji su uticali i bili posledica stvaranja Republike Srpske očekuje se u presudama Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, što ne znači da ta tema do sada nije razmatrana u drugim predmetima. Već presuda Momčilu Krajišniku sadrži mnogo toga o čemu bi se na svaku godišnjicu osnivanja entiteta bosanskih Srba moglo i moralo govoriti.

  Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine (kasnije preimenovana u Republiku Srpsku) osnovana je 9. januara 1992. godine, kada se videlo da većinsko političko vođstvo BiH neće odustati od nezavisnosti. Republika je proglašena „na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih celina, uključujući područja u kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen u Drugom svetskom ratu“.[1] Dakle i tamo gde Srbi početkom 1992. godine nisu bili većina.

  Do osnivanja entiteta bosanskih Srba nije došlo na mah i iznenada, već je reč o unapred planiranom i dobro osmišljenom skupu poteza, o čemu između ostalog svedoči i uspešnost projekta. U presudi Krajišniku se ne spori posvećenost rukovodstva bosanskih Srba pregovaračkom procesu i ostvarenju ciljeva mirnim putem, ali se naglašava da su uporedo vršene pripreme za rat. Srpska demokratska stranka je, navodi se, vodila „dvostruku politiku, kako bi što je duže moguće imala sve opcije otvorene“.[2]

  A šta su bili ciljevi? Teritorijalno razgraničenje srpskog od druga dva naroda, zauzimanje bar 65 odsto teritorije BiH, izdvajanje entiteta bosanskih Srba i njegovo ujedinjenje sa drugim srpskim državama. Ciljevi su se imali ostvariti milom ili silom. Budući da nije uspelo mirnim putem, prešlo se na ratnu opciju, pa je realizovanje koncepta Republike Srpske sprovođeno masovnim zločinima i etničkim čišćenjem.

  U jednom telefonskom razgovoru sa Slobodanom Miloševićem od 23. oktobra 1991. godine Radovan Karadžić saopštava sledeće: „Mi ćemo uspostaviti punu vlast nad srpskim teritorijama u BiH, i njegov (Izetbegovićev) nijedan fiškal ne može više da pomoli nosa tamo. Neće moći da ostvaruje vlast. Neće moći da kontroliše 65% svoje teritorije. Nama je to cilj… Ne, uopšte nije nervoza. To su promišljeni koraci, i mi moramo da uspostavimo vlast i kontrolu nad svojim teritorijama, da on ne bi mogao da dobije suverenu Bosnu“.[3]

  Da se zaista radilo o promišljenim koracima svedoče događaji koji su usledili. Sutradan, 24. oktobra 1991. osnovana je Skupština srpskog naroda BiH i već na prvoj sednici doneta je rezolucija u kojoj se navodi „da srpski narod u Bosni i Hercegovini ostaje u zajedničkoj državi Jugoslaviji, sa Srbijom, Crnom Gorom, SAO Krajinom, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, te drugima koji se za taj ostanak izjasne“.[4] Dakle, u Jugoslaviji sa granicama Velike Srbije.

  Usledio je plebiscit srpskog naroda 9. i 10. novembra 1991. o ostanku u Jugoslaviji na kojem su glasački listići za Srbe i nesrbe štampani različitom bojom, što je već sugerisalo budući nejednak tretman nacionalnih grupa unutar Republike srpskog naroda BiH. (Zar na to, uostalom, ne ukazuje već i sam naziv entiteta?) Rezultat plebiscita saopšten je 21. novembra – 99,9 odsto Srba glasalo je „za“ – pa je istog dana srpska skupština donela još nekoliko bitnih odluka: da se područje na kojem je plebiscit uspeo pridruži Jugoslaviji, da se podrže ratne aktivnosti JNA i, konačno, da se proglasi više srpskih autonomnih oblasti u BiH. Dok traju mirovni pregovori, uporedo se odvija mobilizacija srpskih obveznika, pregrupisavanje jedinica u okviru Teritorijalne odbrane i JNA, popuna rezervne policije.

  Najbolja potvrda Karadžićevih reči da se „ne radi o nervozi već o promišljenim koracima“ sadržana je u dokumentu rogobatnog naziva: „Uputstvo o organizovanju u djelovanju organa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini u vanrednim okolnostima“.[5] Taj papir podeljen je na jednom sastanku najviših predstavnika SDS-a u Sarajevu 19. i 20. decembra 1991. godine, a poznat je i kao dokument „Varijante A i B“. U njemu je detaljno opisano uputstvo predstavnicima SDS-a kako da se ponašaju u opštinama gde su Srbi činili većinu (Varijanta A) i tamo gde su bili manjina (Varijanta B). U najkraćem, reč je nalogu za nasilnu prekompoziciju vlasti u opštinama sa ciljem da one bude isključivo u srpskim rukama, uz osnivanje kriznih štabova, upotrebu vojske i policije, zauzimanje svih vitalnih institucija vlasti. Tako je i bilo – srpski opštinski krizni štabovi, koji će kasnije biti nosioci kampanje zločina protiv muslimanskog i hrvatskog stanovništva, formirani su već u januaru 1992. godine.

  U takvoj atmosferi proglašena je Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, čiji rođendan danas slavimo. Tog 9. januara 1992. glavnim akterima njenog osnivanja moralo je biti jasno kako će se odvijati „teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda BiH“, što je cilj naveden u osnivačkoj deklaraciji. Uostalom, to je Radovan Karadžić u presretnutom telefonskom razgovoru sa Momčilom Krajišnikom 1. januara 1992. godine jasno rekao: „Mi ćemo pustiti ove naše tigrove pa nek’ rade svoj posao“.[6]

  Tigrovi su pušteni na proleće. Prvo Arkanovi u Bijeljini, pa onda i svi drugi. Rezultat: niz zločina protiv civilnog stanovništva u doslovno svim opštinama pod kontrolom bosanskih Srba – od grupnih i pojedinačnih ubistava, preko masovnih zatočavanja, zlostavljanja, ponižavanja, silovanja, pljački, razaranja, pa sve do organizovanih deportacija i prisilnog premeštanja ljudi. Već u jesen 1992. godine ostvaren je zacrtani procenat od oko 65 odsto teritorije pod srpskom kontrolom i, što je važnije, broj nesrba na tom delu BiH sveden je na minimum. Tokom četiri ratne godine ne prestaje artiljerijski i snajperski teror nad opkoljenim delom Sarajeva, a ceo ratni projekat stvaranja srpske države u BiH kulminirao je srebreničkim genocidom u julu 1995. godine.

  I sad se postavlja pitanje šta Dodik i Vučić danas slave? Ako je istina da ne slave zločine i etničko čišćenje, ako je istina da ne slave Republiku Srpsku bez nesrba i ako je istina da ne slave Republiku Srpsku unutar granica zamišljene Velike Srbije, osnovni red bi bio da to jasno kažu danas i svake naredne godišnjice osnivanja srpskog entiteta u BiH. Međunarodnim predstavnicima je možda i dovoljno da nekoga ko kaže „ja sam se promenio“ prihvate kao faktor mira i stabilnosti u regionu. Da bi se za pomirenje pridobili narodi bivše Jugoslavije, potrebno je mnogo više od deklarativne kozmetičke promene. Uslov svih uslova je odricanje od politike koja je, između ostalog, dovela do stvaranja Republike Srpske, a koju je Vučić tokom rata u BiH zdušno podržavao.

  Autor je istraživač Fonda za humanitarno pravo.

  Peščanik.net, 09.01.2016.

  0

  0
  • Eto Morgen,umjesto da urednik ovog sajta prokomentarise sramni vuckov odlazak na proslavu ti moras da kopiras kolumne od jednog postenog Srbina.Oni ne smiju,jer rade za njega,a ti si slobodan covjek kao i ja.

   0

   0
   • @aida, ja sam siguran da se na kometaru urednika vec uveliko radi, ovakvo flangrantno gazenje bosne nemoze proci bez reakcije. Zivi bili pa vidjeli. 😀

    A ako ipak komentara nebude, onda cu mozda biti primoran revizirati moje stavove…

    0

    0
   • Моргене, на територији коју данас обухвата Р Српска пре рата су Срби чинили 78%.
    Ништа ту није туђе но наше

    0

    0
  • Cinjenica je da sovinisticki deo srpskog naroda manevrise politickom situacijom i pokusava da stvori preduslove za stvaranje velike Srbije ( Ali sta sa tom Srbijom u 21 vijeku?) Takav rezervat samo jedne nacije nije atraktivan za norme EU-e i Evrope u cijelini. Kome je neophodna takva jednonacionalna polarizacija u evropi? Ogranicenim umovima koji su protiv multietnicke buducnosti evrope i na sve nacine pokusavaju da sabotiraju tak Humanizticki poduhvat buducnosti. Ne kazem ni ja da je lako zivjeti i graditi savrseno multietnicko drustvo…to je naporan zadatak i posao koji se isplati sa humanistickog aspekta a u dugorocnom
   smislu i sa ekonomskog aspekta stvarajuci kreativnu klimu razlicitosti kao stimulansa za motivirana multietnicka drustva. U BIH npr nije bilo ni nekih izrazenih rasnih razlika pa su primitivci svejedno krenuli u genocidne operacije. Tuzno je da su se ljudi tako primitivno postavili prema raspadu SFRJ? CeskoSlovacka je npr taj proces obavila civilizovano uz minimalne tenzije, ali nasa srbadija nije imala te civilizacijske kapacitete i zbog toga ispastaju skoro svi, ali najvise boshnjaci kao najmanji krivci za takav epilog? Mozda bi evropa i prihvatila rijsavanje njihovog nacionalnog pitanja, ali ubijanjem neduznih i nezasticenih civila na najsvirepiji nacin su izazvali kontarproduktivne efekte i sebi namjetnuli etiketu genocidnosti… Kriminalni cin se nemoze nagradit i zlocinci se moraju kaznit radi rehabilitacije cijelog regiona, polovicna ili manipulatorska strategija srpske drzavne politike samo produzuje agoniju sa rizikom da sebe uvuce u jos tragicniji epilog od onog iz 90-ih…? Da li je to potrebno bilo kome na Balkanu? Na Balkanu sigurno ne, ali Rusima odgovara da Evropa bude sto ogranicenija u svom dijelovanju i mastaju da pregrupisavanjem snaga mogu da povrate Sovjetsku dominaciju iz proslosti sto je skroz nerealno jer su i ovom formatu izuzetno nefunkcionalni i nemaju razvijen program za evro-azijske integracije. ne srazmjerna razvijenost u samoj Rusiji i federaciji je dokaz pogubnosti tog sistema i treba ju ga samoinicijativno reformisat iz sopstvene koristi.

   0

   0
 3. MOLIM MUSLIMANE KOJI PODSTICU RAT DA TO NE RADE JEL RAT NIKOME NIJE DOBRO DONEO DA IM SEJTAN NEBI DOSAO NA VRATA STO NIKAJO NE VALJA.SRPSKI NAROD NEKA SLAVI 9 JANUAR SVETOG STEFANA A MUSLIMANSKI NAROD ISTO NEKA SLAVI SVOJE DATUME KAKO HOCE NIKO NIKOG NE SME DA DIRA

  0

  0
 4. Te sto ti nabrajas treba da izadju iz BiH a jedan dio u zatvor to nisu komsije to su pohare nisu svi krivi ali su vecina bili ukljuceni u genocidu.

  0

  0
  • Напротив, сви људи који живе у Б и Х су своји на своме. 9. јануар је прилика да се пружи рука један другоме, јер ко не поштује друге, не може да очекује да други поштују њега.

   0

   0
 5. E pa gospodine Vucicu da se mijesas u BiH nisi trebao to da spominjes zato sto si to radio samim ucescem u agresorskom napadu na BiH a i sto sada kazes da mozes vratice ti se bumerangom, moze ko hoce a ne moze dokle hoce, opstali ste u bosni poslije nedjala 90-ih a dobro znas u slucaju nekih novih nemira da tamo srba vise nece biti a i ovako ste zbunjeni i neznate zbog cega ili znate da se nalazite na zemlji potopljenoj bosnjackom krvlju to zlo vas i cini zbunjenim ipak ima nesto u covjeku naka podsvijest sto ce vas natjerati da sami otidete sa tih prostora zbog nedjela i sramote koje su ucinjene ili ce te povaditi oci jedni drugima sve u svemu nesto ce vas zadesiti ali takozvanog rs nece biti u bih a ni vas vecine bez njega kako to Duduk rece.

  0

  0
  • SRPSKI NAROD SE NALAZI NA SVOJOJ VEKOVNOJ TERITORIJI KOJA JE NATOPLJENA SRPSKOM KRVLJU ON NE ZELI NIKOGA DA NAPADA ON SE SAMO BRANI.TAKVI KAO TI I PODSTICU RAT A LAKO TI JE TU PISKARATI U TOPLOJ SOBI I IZIGRAVATI JUNAKA.NE PODSTICI RAT I NE TRAZI SEJTANA DA TI ON NE BI ZAKUCAO NA VRATA ! ! ! ?

   0

   0
   • Znas sta zemljak to sto srpski narod nikoga ne napada reci onima prebijanim i ubijenim povratnicima u tzv. rs na rat pozivaju oni sto se pitaju ja samo komentarisem i dajem pretpostavke kao reakciju na to “sto on moze da se mijesa ali nece” kakva arogancija od jednog prjatelja Bosnjaka, e to nece moci. Duduk sa svojim ponasanjem a sada mu se prikljucuje i srpska politika mogu da izazovu konflikte i on je sam rekao ukoliko nema RS ni srbi ovde nece sedeti normalno da nece kad su vecina hteli to ili ne uzeli ucesce u cistkama i znaju da ih ceka robija. Ti to sve znas bolje nego ja samo te boli istina, a milosevic je bio zesci od ovih pa je zavrsio u hagu i ovima ce isteci rok trajanja i to brzo.

    0

    0
  • Vratite svu imovinu Bosnjaka i omogucite povratak prognanima i u zatvor sa odgovornima za cistke pa onda sedite, zlo trazite i podsticete na sve strane i na kraju poslije sopstvenih zlocina napustate kao u Kosovo i u hrvatskoj vi ste kukavice vi samo izazovete bezsmisleni rat gde nema otpora i pravite zlocine cim dobijete ravnopravan otpor bezite glavom bez obzira i trazite mir. A rata nema vi ste ti koji ga zapocinju po obicaju a sada vise ne smijete samo ce te morati da postujete zakone i ljudske norme zivota u 21 vijeku. Rusi vam ne pomazu u nasim konfliktima ako se tome nadate.

   0

   0
 6. Republika Srpska nema suverenitet, niti državnost. To je entitet Bosne i Hercegovine i postoji samo zahvaljući Dejtonskom sporazumu!”

  Glupi praznik za korupciju

  0

  0
  • SRPSKA REPUBLIKA IMA SUVERENITET NA CELOJ SVOJOJ TERITORIJI A MUSLIMANSKI NAROD NEKA ZIVI NA SVOJOJ POLOVINI TERITORIJE NIKO NIKOG DA NEDIRA.SVAKO NEKA ZUVI KAKO ZNA I UME A POJEDINCI KOJI PRIZELJKUJU RAT DA SE OKANU DA IM SEJTAN NEBI ZAKUCAO NA VRATA JER RAT NIKOME NIJE DOBRO DONEO

   0

   0
   • Vi ste gotovi čim vam se Stanija planira udati tek kad napuni 40….a pošto vam je to nova ikona….mi svakako mmožemo sačekati jjoš deset godina……a poslije vas spasitelju nništane mmože spasiti al od vas samih…

    0

    0
 7. Vama je poznato da smo 95 bili 5km do Banja Luke onda nam je trebalo 5 godina za to sad nam nece trebat toliko da dodjemo do Beograda.

  0

  0
   • @smrdogorac, glupane, bogumili se koriste kao sinonim za bosanske kristjane koji bijahu ugnjetavani i sa istoka i sa zapada. U cemu se tacno ogledavala njihova specificnost, njihova ucenja – to nam nauka tek treba pokazati. Za vakta srboslavije i prve i druge na tu temu se nisu mogli ni vrsiti arheoloska ni naucna istrazivanja. Zasigurno su uzbudljiva vremena pred nama (sa naucnog stanovista gledano) sa mnostvom otkrica… 😀

    0

    0
  • NEMOJ BITI TAKO ZESTOK DA TI SE NEBI OBILO O GLAVU TAKVI KAO TI I PODSTICU NASILJE I RAT LJUDI TREBA DA ZIVE I RADE U MIRU JA SAM SRBIN I POSTUJEM SVAKOGA MOJA SNAJA JE MUSLIMANKA IMA SA BRATOM TROJE DECE.TI SI JEDAN ZAO COVEK I LAKO TI JE TU PISKARATI A RAT N E M O J P R I Z I V A T I DA TI SE NEBI OBILO O GLAVU PETI KORPUSU! ! ! ?

   0

   0
  • NEBERI TI TU BRIGU KO CE SE KAD UDATI JER TO NE VALJA NE PODSTICI BRATOUBILACKI RAT JER TO TI NE VALJA NEGO GLEDAJ DA POSTENO ZIVIS DA TI SEJTAN NEBI DOSAO A TO OPET NE VALJA MI SMO ISTI NAROD SVIDJALO SE TO TEBI ILI NE

   0

   0
 8. Nijeste nam mogli nista devedesetih a kamoli sad za pet mjeseci nece vas ostat u Bosni ni 10% pa izvolite kad god hocete. BUJRUM samo ako smijete

  0

  0
 9. Veliko je cudo to,sto se VELIKI ‘ODZA ne oglasava povodom odlaska AV-ca na tu tz. proslavu? To bese ona izjava o “postenim cetnicima”.

  0

  0
  • Pretjerujes u svojoj kritici, t j tuces i kad je opravdano i kad nije. Bilo bi neozbiljno od covijeka zukijevog kalibra trcati pred rudu pogotovo u ovom istorijskom trenutku.

   Ali zato ima mnostvo drugih koji se o ovom pitanju izjasnjavaju poput recimo efendije muratovica. 🙂 A zavisno od toga sta cemo imati priliku gledati u banjaluki takav ce i biti odgovor i sa najvise distance u sandzaku – od naseg zukija – tako da slobodno mozes biti miran. 😀

   0

   0
  • Ako mislite na Gospodina Muamera to nemojte da radite to je sasvim nesto drugo, ovo je posao gospodina Admira on je zadužen za Genocid itd. On je nezavisni organ u ovoj prici , tako da on nastupa sa strane iskljucivo Bošnjackog interesa. Bravo Admire pa neka se i ti jednom oglasiš a da ljudi vide da ne radis po direktivi VELIKOG ODZE . Kako ga ovaj nazva ?

   0

   0
   • A de je danas taj uzicki korpus? Bilo ga je dok su tu srpsku vojsku finansirali svi narodi ondasnje jugoslavije. Danas je citava vojska srbije na razini nekadasnjeg uzickog korpusa….

    Fino govori salahudin, ako velikosrpskoj politici nije poslo za rukom da bosnjake ubije i pokori 90ih onda joj to nikada nece poci za rukom. 😀

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.