Obezbediti primjenu Etičkog kodeksa funkcionera

0
9

Novi Pazar – Misija OEBS-a u Srbiji predstavila je danas multimedijalni vodič o Etičkom kodeksu ponašanja funkcionera lokalne samouprave u kojem se ističe potreba primjene tog dokumenta i uspostavljanje nezavisnih tijela koja će kontrolisati njegovu primjenu.

Na skupu je prikazan vodič, u formi filma, u kojem brojne ličnosti koje se bave pitanjima korupcije i predstavnici lokalnih samouprava ukazuju na to da Etički kodeks ne predviđa sankcije za one koji ga ne primenjuju, kao i na činjenicu da građani nisu dovoljno informisani da tako nešto postoji, zbog čega nema previše ni žalbi na rad lokalnih funkcionera.

Naveden je podatak da su, od 2005. godine kada je nastao, lokalne samouprave u 149 općina u Srbiji prihvatile Etički kodeks ponašanja funkcionera, ali da u samo 34 općine postoji i tijelo koje kontroliše da li se on sprovodi.

Predstavnica OEBS-a Karin Vagner rekla je da je striktna primjena Etičkog kodeksa veoma bitna za rad lokalnih samouprava i da može da doprinese povratku povjerenja građana u institucije.

Ona je dodala da je, međutim, potpuno jasno da samo postojanje Etičkog kodeksa nije dovoljno već je potrebno da postoje i tijela koja će sprovoditi njegovu primjenu.

Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave, između ostalog, predviđa da funkcioner ima obavezu da domaćinski postupa za budžetskim sredstvima, da odgovori na sva pitanja građana o svom radu, da komunicira sa medijima i dostavlja podatke o svojoj imovini.

Kodeks, također, zabranjuje funkcionerima da daju i primaju poklone a obavezuje ih i da obezbede prvenstvo poštovanju zakona i opšteg interesa nad ličnim interesom.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.