O medijskom iskustvu Islamske zajednice na međunarodnom simpoziju u Zagrebu

3
381

unnamed (1)

Hrvatska – U organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta „Ibn Sina“, u Zagrebu se od 23. do 25. aprila 2015. godine održao Međunarodni naučni simpozij na temu „Islam i mediji“.

Simpozij je svečano otvorio 23.04.2015. muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović.

Na ovom skupu, među eminentnim stručnjacima iz ove oblasti, iz Hrvatske, Bosne, Irana, Alžira, Tunisa i drugih, prisustvuju predstavnici Islamske zajednice u Srbiji koju je predvodio direktor Media centra Salahudin Fetić.

Prvog dana konferencije na panelu „Medijska iskustva u posredovanju religijskih sadržaja“ uzeli znatno učešće, predstavivši skoro dvodecenijsko iskustvo u organizaciji i radu vjerskih medija, dok je drugog dana konferencije, u terminima predviđenim za predavanja, o Odnosu medija prema islamu i muslimanima, govorio direktor Media centra Salahudin Fetić, sa posebnim osvrtom na dešavanja o 2007. godine, te razvoju medijskog sektora do danas.

Medijski pokrovitelj ovog skupa bila je hrvatska radio televizija – HRT, koja je izrazila posebno interesovanje za stanje u Srbiji, o čemu je u kratkom intervjuu za ovu medijsku kuću također govorio direktor Fetić.

Predsravnici Islamske zajednice u Srbiji uzeli su znatna učešća u diskusijama, a nakon skupa usvojeni su određeni zaključci koje prenosimo u cjelosti:

“Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Znanstveno-istraživački institut „Ibn Sina“ i Sveučilište u Zagrebu organizirali su međunarodni znanstveni simpozij o temi „Islam i mediji“ s ciljem propitivanja različitih aspekata izuzetno složenih fenomena koji se odnose na tretiranje islama u medijima kao i percepciju uloge medija kod muslimana. Ukupno je predstavljeno 28 radova čiji su autori pokušali ponuditi odgovore i poglede na današnju situaciju kada je u pitanju spomenuti odnos. Ono što se posebno istaknulo u dvodnevnom radu Simpozija prenosimo u formi sljedećeg priopćenja.

Imajući u vidu nezaobilaznu ulogu religije u privatnom i javnom životu i djelovanju velike većine svjetske populacije, u vremenu izuzetno razvijenih informacijskih tehnologija, njoj svakako pripada značajno mjesto u globalnom medijskom prostoru što potvrđuje i svakodnevna praksa. Međutim, ovo masovno prisustvo religije u medijima nosi sa sobom i rizike različitih nerazumijevanja, pogrešnih interpretacija i zloupotreba, kako od strane medijskih kuća tako i od strane onih koji u nastojanju da ostvare vlastite ciljeve zlorabe i medijski prostor i samu religiju, a danas se to uglavnom odnosi na islam. Najdrastičniji primjer takve prakse je nasilje koje se tobože čini „u ime Boga“ i zarad očuvanja islama, a u stvari ima pogubne učinke i po islam i po muslimane. Ovakvo stanje doprinosi produbljivanju jaza između kultura i civilizacija te potiče negativnu percepciju islama. Nije rijedak slučaj da se upravo na negativnoj percepciji islama jača islamofobija koja prerasta i u antiislamizam, što se opet koristi kako u dnevno-političke tako i u predizborne svrhe.

U cilju prevencije i sprječavanja ovih negativnih pojava nužno je pokrenuti procese koji će uključivati edukaciju zaposlenih u medijima i njihovo upoznavanje s izvornim naučavanjima islama, ali i podizanje razine medijske kulture kod samih muslimana, kao i razvijanje kulture unutar-muslimanskog i dijaloga muslimana s pripadnicima drugih religija. S tim u vezi, nužno je inzistirati na širenju obzorja kroz međusobno upoznavanje, promicanje zajedničkih vrijednosti i izgradnju kvalitetnog moralnog i duhovnog ozračja utemeljenog na univerzalnim vrijednostima. Sami mediji mogu značajno doprinijeti ovim procesima na način da zadrže svoj objektivan pa i kritički pristup, ali ne i senzacionalizam kojim se samo dodatno raspiruju različite fobije i nanosi šteta miru i stabilnosti. Otvorenost religijskih zajednica medijima kao i njihova ustrajnost u preveniranju razvoja devijantnih tumačenja vjere nameće se kao preduvjet za uspješnost spomenutih procesa.”

Zaključnu riječ uputio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se zahvalio učesnicima kao i slušateljstvu na aktivnom sudjelovanju naglasivši da će radovi predstavbljeni u toku Simpozija biti objedinjeni u zbornik koji će biti referentno štiva svima koji se odluče baviti tretiranom tematikom.

unnamed unnamed (7) unnamed (6) unnamed (5) unnamed (4) unnamed (3) unnamed (2) unnamed (1) 1

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Za Sehzade Mustafa
  Cerić bio suradnik UDBE pod kodnim imenom Vezir

  Ponedjeljak, 17 Svibanj 2010 23:40

  0 Comments

  E-mail

  Ispis

  PDF

  Srebreničani u i dalje podjeljeni oko toga terba li poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija cerić predvoditi vjerski obred 11. srpnja na ukopu ubijenih Srebreničana.

  Oni koji se tome protive,kao razlog navode i to što je Cerić bio suradnik UDBE

  Rijaset Islamske zajednice u BiH dobio je zahtjev Hakije Mehonjića iz SDP-a BiH da komemoraciji u Potočarima 11. srpnja ne prisustvuje poglavar ove vjerske zajednice u BiH Mustafa Cerić, ali ga ne želi komentirati, javlja SRNA a prenosi RTRS.

  Rijaset bez komenatara

  Reisu-l-ulema Mustafa ef. CerićU službi za informiranje Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu rečeno je Srni da su dobili zahtjev Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka 11. srpnja, ali za sada nemaju bilo kakve izjave u vezi sa ovim pitanjem.

  Na sastanku Organizacionog odbora održanom 13. svibnja bilo je i primjedbi na to da vjerski obred prilikom ukopa ekshumiranih služi Cerić, nakon što su u javnost dospjele sumnje da je bio saradnik UDB-e, zloglasne tajne policije SFRJ.

  Imena mnogih imama Islamske vjerske zajednice, uključujući i dokumente koji potvrđuju njihovu saradnju sa UDB-om mogu se naći u knjizi “Čuvati Јugoslavije – saradnici UDBE u BiH – Muslimani”, autora Ivan Bešlića. Kao suradnik Udbe pod kodnim imenom vezir navedeno je i ime Mstafe Cerića, prenosi portal javno.ba.

  Predsjednik srebreničkog SDP-a Hakija Meholjić, koji 11. srpnja u Memorijalnom centru u Potočarima treba ukopati ekshumiranog oca i brata, zatražio je da se Odbor izjasni o njegovom zahtjevu da vjerski obred, prilikom ukopa identifikovanih posmrtnih ostataka, tog dana ne predvodi Cerić.

  Meholjić je rekao da on i obitelji nastradalih imaju pravo birati tko će predvoditi vjerski obred prilikom ukopa njihovih najbližih srodnika, te najavio da će organizovati posebno klanjanje dženaze za svog oca i brata 11. srpnja, ukoliko vjerski obred bude predvodio Cerić, javlja depo.ba.

  Ibran Mustafić, prijeratni predsjednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica, prijeratni zastupnik SDA u Skupštini BiH i autor knjige “Planirani haos”, predložio je da se ukop nastradalih 1995. godine obavi uz vojne počasti, ističući da je u dvojbi hoće li dozvoliti ukop identificiranog brata ako vjerski obred bude predvodio Cerić.

  No, ne misle svi tako.

  Suljić: Cerić treba voditi obred
  Ja kao predsjednik i većina od 20 članova Organizacionog odbora smatramo da Cerić i dalje treba voditi vjerski obred u Potočarima i tako će biti potvrđeno na narednoj sjednici sljedećeg tjedna, rekao je načelnik općine Srebrenica Osman Suljić.

  On je danas izjavio danas da postoje pojedinačni zahtjevi da tradicionalnu komemoraciju u Potočarima 11. srpnja ne vodi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, ali da ne postoji nikakav službeni zahtjev Organizacionog odbora o tome.

  “Ja kao predsjednik i većina od 20 članova Organizacionog odbora smatramo da Cerić i dalje treba voditi vjerski obred u Potočarima i tako će biti potvrđeno na narednoj sjednici iduće tjedna”, najavio je Suljić.

  U međuvremenu, na internetu su se pojavila imena osoba iz javnog života Hrvatske i BiH,za koja su u knjizi “Čuvari Jugoslavije” tvrdi da su bili suradnici UDBE.

  SURADNICI UDBE- Prema knjizi “Čuvari Jugoslavije”

  Inoslav Bešker – „Olivier“, Centar Zagreb, vjerske zajednice
  Ante Lentić -“Jakov” i “Živko”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Obrad Kosovac
  Mirjana Rakić – “Lora”, centar zagreb, kontraobavještajna problematika
  Zvonko Varošanec – “Pan”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ante Kesić – “Pajo”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Žarko Modrić – sportski trener i novinar, “Bole”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika.

  Mario Profaca – “Sokrat”, centar Zagreb, hrvatski nacionalizam i kontraobavještajna problematika
  Zvonko Zmazek – “Orao”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Željko Brichta – “Javor”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Petar Brečić – “Ivo” , centar Zagreb, unutarnja problematika
  Dražen Delać- “Mladen”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Drago Šubić – “Volonter”, centar Zagreb, unutarnja problematika

  Mladen Pleše – centar Zagreb
  Tomislav Jakić – “Jantar”, centar Zagreb, unutarnja i kontraobavještajna problematika
  Dubravko Grakalić – “Lenon”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Vladimir Funić – “Sportaš”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Josip Marotti – “Ares”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ljerka Njerš
  Miroslav Većenaj – “Željko”, centar Zagreb

  Dalibor dr. Brozović – “Forum”, centar Split, unutarnja problematika
  Branko dr Bošnjak – “Vrtlar” i “Parker”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Josip Ivičević Bakulić – “Zona”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Goran Beus – “Odisej”, centar Split i zagreb
  Dr. Mladen Zvonarević – “Denis” i njegova supruga “Avican”

  Borka dr. Božić – “Bobo”, centar Sisak, unutarnja problematika

  Branimir Podhratski – “Kant”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Josip Malić – “Pedagog”, direktor Školske knjige, centar Zagreb
  Dubravko Kuštrak -“Elektron”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ante dr Franić – “Tin”, “Dizdar”, centar Split, unutarnja problematika
  Ivan dr Cesar -“Branko”, centar Zagreb, unutarnja i vanjska problematika
  Ivan Vekić – “Srećko”, centar Osijek unutarnja problematika, (bivši ministar UP)

  Vladimir Šeks – “Kolega” i još neki pseudonimi, suradnja se odvijala kroz seriju informativnih razgovora, centar Osijek,
  Zlatko Kramarić – “Tom” centar Osijek, unutarnja problematika
  Hidajet Bišćević – “Luks”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Srđan Vrcan – “Časlav”, centar Split, unutarnja problematika
  Dragutin Lipert – unutarnja problematika
  Ivica Maštruko – “Katolik”, imao vaše pseudonima, centar Split, unutarnja problematika,

  Đuro Miladin -” Vlaho”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Vladimir Ivković – “Nestor”, centar Zagreb, unutarnja problematika (odvjetnik)
  Nikola Vučetić – “Bodul”, centar Zagreb, (odvjetnik)
  Ivan Vukić – “Grgur”, centar Rijeka, unutarnja problematika
  Berislav Jandrić – “Faruk”, centar Zagreb, unutarnja, problematika
  Ivo Gugić – sjedište službe, ubijeni biskup iz Kotora
  Šefko OmerbaŠić – centar Zagreb

  Mustafa Cerić – “Vezir”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Petar Olujić – “Aco”, svećenik SPC, centar Sisak
  Luka Vincetić – “Vinko”, svećenik RKC,centar Osijek
  Vergilijo Bilić – “Zmorac”, centar Split
  Vladimir Švenda – “Adam”, svećenik RKC, centar Bjelovar

  Josip Rački – “Stolar”, svećenik RKC,centar Osijek
  Stjepan Karalić – “Štef’, svećenik RKC, centar Osijek
  Ivan Dotur – “Cezar”, svećenik RKC, centar Split
  Tomislav Tenšek – “Morlak”, svećenik RKC, centar Zagreb
  Mirko Bingula – “Miloš”, centar Osijek, RKC,
  Mile Perenčević – “Lađa”, svećenik SPC, centar Karlovac

  Dušan Kulundžić – “Rodo”, svećenik SPC, centar Osijek
  Marinko Zadro – “Ero”, centar Zagreb, RKC,
  Branko Belec – “Denis”, centar Bjelovar, RKC
  Josip Fruk – “Grenadir”,centar Zagreb, RKC,
  Mirko Kemiveš ~ “Mario”, svećenik RKC, centar Varaždin
  Teodor Katić – “Nikola”, centar Osijek, SPC

  Aleksa Kuđeljić – “Jovan”, centar Osijek, SPC
  Ivan Keđo – “Ciko”, centar Split, unutarnja problematika
  Krunoslav Šuto – “Luj”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Lovrenko Aljinović – “Jozo”, centar Split, unutarnja problematika
  Nedjeljko Mađarac – “Denis”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Slavko Borojević – “Vuk”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Branka Majstorović-Blažević – “Vuka”, centar Osijek, unutarnja problematika

  Špika – “Lord”, centar Osijek, kontraobavještajna problematika (bivši dir. IPK)
  Pavo Božićević – “Slavonac”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Zef Daka – “Davor”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Veap Kurtiši – “Kiš”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Jovica Balać – “Zrmanja”, centar Split, unutarnja problematika
  Nikola Krišto – “Bokser”, centar Zagreb

  Zlatko Lagumdžija – “Mostarac”, centar Osijek, KP dom
  Đuro Balataj – “Vule”, centar Zagreb, KP dom
  Frano Marunica – “Dover”, centar Zagreb, sve problematike
  Vinko Gadža – “Graničar”, centar Split, unutarnja problematika
  Martin Matica – “Tin”, centar Zagreb, unutarnja i kontraob. problematika
  Mile Alilović – “Ero”, centar Split, kontraob. problematika

  Ivo Rudenjak – “Adria”, centar Split, kontraob. problematika
  Milo Đivanović – “Jagel”, centar Rijeka, kontraob. problematika
  Mihajlo Karadžić – “Filozof”, centar Zagreb, preventivni rad (carinik)
  Branko Mraović – “Viktorija”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ivan Očak – “Knjaz”, centar Zagreb, kontraob. problematika
  Višnja Karlovčan – “Vasja”, centar Zagreb, kontraob. problematika
  Josip Krušec – “Dino”, centar Zagreb, kontraob. problematika

  Dr. Žarko Dolinar – centar Zagreb, emigracija (Švic.)
  Ivan Cerovac – “Putnik”, centar Zagreb, emigracija (prekid krajem 80-tih) (Nj)
  Boris Lukšić – “Dejan”, centar Split, emigracija (Nj)
  Zvonko Butković “Crni”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Ivo Šimunović – “Oskar”, II odjel, emigracija (Nj)
  Antun Krpeljević – “Vladimir”, centar Split, emigracija (F)

  Mato Hajduk – “Kemo”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Dinko Jukić – “Širme”, centar Split, emigracija (F)
  Ivan Jukić – “Đorđe”, centar Split, emigracija, (F)
  Ivan Erceg – “Andro”, centar Split, emigracija (Nj)
  Neven Baričević – “Marko”, centar Split, emigracija, (F)
  Dinko Galić – ” Budo”, centar Split, emigracija (Šved.)

  Zdravko Majer – “Borac”, centar Osijek, emigracija (Austral.)
  Željko Majer – “Crveni”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Željko Duvnjak – “Žak”, centar Osijek, emigracija (Švic.) –
  Dragomir Brzović – “Šuica”, centar Zagreb,emigracija
  Ante Lubina – “Joško”, centar Split, emigracija (USA)
  Vladimir Cerovečki – “Bojan”, centar Zagreb, emigracija
  Rudolf Kranjec – “Primo”, centar Zagreb, emigracija (Nj)

  Vladimir Mikac – “Neno”, centar Bjelovar, emigracija
  Petar Dabelić – “Meki”, centar Zagreb, emigracija
  Ante Kovač – “Ivan”, centar Split, emigracija (Austral.)
  Zlatko Bojić – “Poksa”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Katica Krišto – “Anita”, centar Osijek, emigracija
  Branko Sklepić – “Jerko”, centar Zagreb, emigracija
  Ljerka Kruhek – “Zelinka”, centar Zagreb, emigracija

  Pero Marjanović – “Laufer”, centar Osijek, emigracija
  Dušanka Lijić – centar Osijek, emigracija (F)
  Anđa Lazić – “Dinarka”,centar Split, čet. emigracija
  Ivo Jolić – centar Zagreb, emigracija (USA)
  Jere Panđić – “Stric”, centar Split, emigraacija (Nj)
  Jure Žižić – “Miloš”, centar Split,emigracija (F)
  Krunoslav Prates – “Stiv”, II odjel, emigracija, (Nj)

  Jure Knezović – “Majk”, centar Zagreb,emigracija (Nj)
  Ivica Čemerić – centar Zagreb,emigracija (Nj), suradnja prekinuta zgog izdaje njemačkoj službi
  Ivica Kolonić- “Kec”, centar Bjelovar, emigracija (nj), suradnja prekinuta zbog izdaje njemačkoj službi
  Mato Šarčević – centar Rijeka, emigracija, (Nj), suradnja prekinuta radi izdaje njemačkoj službi
  Milan Buškain-Gagarin – “Knez”, centar Split, emigracija (NJ), prekinuto radi izdaje njemačkoj službi
  Ivo Čudina – “Crni”, centar Zagreb, emigracija (Nj),

  Miroslav Škrinjarić – “Pjesnik”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Stjepan Mesek – “Dubravko”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Ivan Buljan – “Iko”, centar Split, emigracija
  Mato Andrić – “Mali”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Marko Markovac – “Stribor”, centar Osijek, emigracija (Šved)
  Branko Zovko – “Spačva”, centar Osijek,emigracija

  Jozef Miler – “Hamilton”, centar Osijek, emigracija (NJ)
  Stanislav Milošić Geza -“Pisac” centar Osijek, emigracija (NJ) umro
  Žaja (rođaci) – Gamischpartenkirchen (Nj), jedan na vezi sluzžbe u Hrvatskoj, jedan kao konobar radio u Kelnu i bio dobar s Ledićem – na vezi Srpskoj službi
  Jurić – centar Zagreb, emigracija (Nj), raniji vlasnik bistroa “Kivi”
  Jasmina Kalinić – “Doxa”, centar Zagreb
  Slobodan Delić – “Ujak”, centar Osijek, čet. emigracija (USA)

  Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.

  JComments

  Najnovije

  Arapi kupuju zemlju u Hercegovini
  Arapi kupuju zemlju u Hercegovini
  HDZ BiH i SDA će preglasati DF
  Ljubavne lekcije kojima su nas naučili naši omiljeni televizijski parovi
  Pročitajte koji dani donose kišu
  SDS pred kongres: Bosić dobija protivkandidata za predsjednika stranke

  Najčitanije

  Zdravstveni problemi koje banane rješavaju bolje od lijekova
  Istraživanje: Pivo može biti dobro za vaš mozak
  ZBOG UPRAVNIH ODBORA ‘ZLATNIH KOKA’ HDZ-ovi ministri spremni na blokiranje Federalne vlade
  Amerikanci okreću leđa đusu
  Čudesna svojstva samo jedne narandže dnevno
  SNSD usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj RS
  .

  Zadnji komentari

  Radončić: Bakir Izetbegović je…

  20.05.13 08:33
  Radončić: Bakir Izetbegov
  20.05.13 08:31
  Vasković: Hapšenje predsjednik…
  KO GOD NEMISLI KAO ZLATKO I FAHRO ON JE …
  13.05.13 21:35
  .

  0

  0
 2. Cerić bio suradnik UDBE pod kodnim imenom Vezir

  Ponedjeljak, 17 Svibanj 2010 23:40

  0 Comments

  E-mail

  Ispis

  PDF

  Srebreničani u i dalje podjeljeni oko toga terba li poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija cerić predvoditi vjerski obred 11. srpnja na ukopu ubijenih Srebreničana.

  Oni koji se tome protive,kao razlog navode i to što je Cerić bio suradnik UDBE

  Rijaset Islamske zajednice u BiH dobio je zahtjev Hakije Mehonjića iz SDP-a BiH da komemoraciji u Potočarima 11. srpnja ne prisustvuje poglavar ove vjerske zajednice u BiH Mustafa Cerić, ali ga ne želi komentirati, javlja SRNA a prenosi RTRS.

  Rijaset bez komenatara

  Reisu-l-ulema Mustafa ef. CerićU službi za informiranje Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu rečeno je Srni da su dobili zahtjev Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka 11. srpnja, ali za sada nemaju bilo kakve izjave u vezi sa ovim pitanjem.

  Na sastanku Organizacionog odbora održanom 13. svibnja bilo je i primjedbi na to da vjerski obred prilikom ukopa ekshumiranih služi Cerić, nakon što su u javnost dospjele sumnje da je bio saradnik UDB-e, zloglasne tajne policije SFRJ.

  Imena mnogih imama Islamske vjerske zajednice, uključujući i dokumente koji potvrđuju njihovu saradnju sa UDB-om mogu se naći u knjizi “Čuvati Јugoslavije – saradnici UDBE u BiH – Muslimani”, autora Ivan Bešlića. Kao suradnik Udbe pod kodnim imenom vezir navedeno je i ime Mstafe Cerića, prenosi portal javno.ba.

  Predsjednik srebreničkog SDP-a Hakija Meholjić, koji 11. srpnja u Memorijalnom centru u Potočarima treba ukopati ekshumiranog oca i brata, zatražio je da se Odbor izjasni o njegovom zahtjevu da vjerski obred, prilikom ukopa identifikovanih posmrtnih ostataka, tog dana ne predvodi Cerić.

  Meholjić je rekao da on i obitelji nastradalih imaju pravo birati tko će predvoditi vjerski obred prilikom ukopa njihovih najbližih srodnika, te najavio da će organizovati posebno klanjanje dženaze za svog oca i brata 11. srpnja, ukoliko vjerski obred bude predvodio Cerić, javlja depo.ba.

  Ibran Mustafić, prijeratni predsjednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica, prijeratni zastupnik SDA u Skupštini BiH i autor knjige “Planirani haos”, predložio je da se ukop nastradalih 1995. godine obavi uz vojne počasti, ističući da je u dvojbi hoće li dozvoliti ukop identificiranog brata ako vjerski obred bude predvodio Cerić.

  No, ne misle svi tako.

  Suljić: Cerić treba voditi obred
  Ja kao predsjednik i većina od 20 članova Organizacionog odbora smatramo da Cerić i dalje treba voditi vjerski obred u Potočarima i tako će biti potvrđeno na narednoj sjednici sljedećeg tjedna, rekao je načelnik općine Srebrenica Osman Suljić.

  On je danas izjavio danas da postoje pojedinačni zahtjevi da tradicionalnu komemoraciju u Potočarima 11. srpnja ne vodi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, ali da ne postoji nikakav službeni zahtjev Organizacionog odbora o tome.

  “Ja kao predsjednik i većina od 20 članova Organizacionog odbora smatramo da Cerić i dalje treba voditi vjerski obred u Potočarima i tako će biti potvrđeno na narednoj sjednici iduće tjedna”, najavio je Suljić.

  U međuvremenu, na internetu su se pojavila imena osoba iz javnog života Hrvatske i BiH,za koja su u knjizi “Čuvari Jugoslavije” tvrdi da su bili suradnici UDBE.

  SURADNICI UDBE- Prema knjizi “Čuvari Jugoslavije”

  Inoslav Bešker – „Olivier“, Centar Zagreb, vjerske zajednice
  Ante Lentić -“Jakov” i “Živko”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Obrad Kosovac
  Mirjana Rakić – “Lora”, centar zagreb, kontraobavještajna problematika
  Zvonko Varošanec – “Pan”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ante Kesić – “Pajo”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Žarko Modrić – sportski trener i novinar, “Bole”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika.

  Mario Profaca – “Sokrat”, centar Zagreb, hrvatski nacionalizam i kontraobavještajna problematika
  Zvonko Zmazek – “Orao”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Željko Brichta – “Javor”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Petar Brečić – “Ivo” , centar Zagreb, unutarnja problematika
  Dražen Delać- “Mladen”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Drago Šubić – “Volonter”, centar Zagreb, unutarnja problematika

  Mladen Pleše – centar Zagreb
  Tomislav Jakić – “Jantar”, centar Zagreb, unutarnja i kontraobavještajna problematika
  Dubravko Grakalić – “Lenon”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Vladimir Funić – “Sportaš”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Josip Marotti – “Ares”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ljerka Njerš
  Miroslav Većenaj – “Željko”, centar Zagreb

  Dalibor dr. Brozović – “Forum”, centar Split, unutarnja problematika
  Branko dr Bošnjak – “Vrtlar” i “Parker”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Josip Ivičević Bakulić – “Zona”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Goran Beus – “Odisej”, centar Split i zagreb
  Dr. Mladen Zvonarević – “Denis” i njegova supruga “Avican”

  Borka dr. Božić – “Bobo”, centar Sisak, unutarnja problematika

  Branimir Podhratski – “Kant”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Josip Malić – “Pedagog”, direktor Školske knjige, centar Zagreb
  Dubravko Kuštrak -“Elektron”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ante dr Franić – “Tin”, “Dizdar”, centar Split, unutarnja problematika
  Ivan dr Cesar -“Branko”, centar Zagreb, unutarnja i vanjska problematika
  Ivan Vekić – “Srećko”, centar Osijek unutarnja problematika, (bivši ministar UP)

  Vladimir Šeks – “Kolega” i još neki pseudonimi, suradnja se odvijala kroz seriju informativnih razgovora, centar Osijek,
  Zlatko Kramarić – “Tom” centar Osijek, unutarnja problematika
  Hidajet Bišćević – “Luks”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
  Srđan Vrcan – “Časlav”, centar Split, unutarnja problematika
  Dragutin Lipert – unutarnja problematika
  Ivica Maštruko – “Katolik”, imao vaše pseudonima, centar Split, unutarnja problematika,

  Đuro Miladin -” Vlaho”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Vladimir Ivković – “Nestor”, centar Zagreb, unutarnja problematika (odvjetnik)
  Nikola Vučetić – “Bodul”, centar Zagreb, (odvjetnik)
  Ivan Vukić – “Grgur”, centar Rijeka, unutarnja problematika
  Berislav Jandrić – “Faruk”, centar Zagreb, unutarnja, problematika
  Ivo Gugić – sjedište službe, ubijeni biskup iz Kotora
  Šefko OmerbaŠić – centar Zagreb

  Mustafa Cerić – “Vezir”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Petar Olujić – “Aco”, svećenik SPC, centar Sisak
  Luka Vincetić – “Vinko”, svećenik RKC,centar Osijek
  Vergilijo Bilić – “Zmorac”, centar Split
  Vladimir Švenda – “Adam”, svećenik RKC, centar Bjelovar

  Josip Rački – “Stolar”, svećenik RKC,centar Osijek
  Stjepan Karalić – “Štef’, svećenik RKC, centar Osijek
  Ivan Dotur – “Cezar”, svećenik RKC, centar Split
  Tomislav Tenšek – “Morlak”, svećenik RKC, centar Zagreb
  Mirko Bingula – “Miloš”, centar Osijek, RKC,
  Mile Perenčević – “Lađa”, svećenik SPC, centar Karlovac

  Dušan Kulundžić – “Rodo”, svećenik SPC, centar Osijek
  Marinko Zadro – “Ero”, centar Zagreb, RKC,
  Branko Belec – “Denis”, centar Bjelovar, RKC
  Josip Fruk – “Grenadir”,centar Zagreb, RKC,
  Mirko Kemiveš ~ “Mario”, svećenik RKC, centar Varaždin
  Teodor Katić – “Nikola”, centar Osijek, SPC

  Aleksa Kuđeljić – “Jovan”, centar Osijek, SPC
  Ivan Keđo – “Ciko”, centar Split, unutarnja problematika
  Krunoslav Šuto – “Luj”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Lovrenko Aljinović – “Jozo”, centar Split, unutarnja problematika
  Nedjeljko Mađarac – “Denis”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Slavko Borojević – “Vuk”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Branka Majstorović-Blažević – “Vuka”, centar Osijek, unutarnja problematika

  Špika – “Lord”, centar Osijek, kontraobavještajna problematika (bivši dir. IPK)
  Pavo Božićević – “Slavonac”, centar Osijek, unutarnja problematika
  Zef Daka – “Davor”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Veap Kurtiši – “Kiš”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Jovica Balać – “Zrmanja”, centar Split, unutarnja problematika
  Nikola Krišto – “Bokser”, centar Zagreb

  Zlatko Lagumdžija – “Mostarac”, centar Osijek, KP dom
  Đuro Balataj – “Vule”, centar Zagreb, KP dom
  Frano Marunica – “Dover”, centar Zagreb, sve problematike
  Vinko Gadža – “Graničar”, centar Split, unutarnja problematika
  Martin Matica – “Tin”, centar Zagreb, unutarnja i kontraob. problematika
  Mile Alilović – “Ero”, centar Split, kontraob. problematika

  Ivo Rudenjak – “Adria”, centar Split, kontraob. problematika
  Milo Đivanović – “Jagel”, centar Rijeka, kontraob. problematika
  Mihajlo Karadžić – “Filozof”, centar Zagreb, preventivni rad (carinik)
  Branko Mraović – “Viktorija”, centar Zagreb, unutarnja problematika
  Ivan Očak – “Knjaz”, centar Zagreb, kontraob. problematika
  Višnja Karlovčan – “Vasja”, centar Zagreb, kontraob. problematika
  Josip Krušec – “Dino”, centar Zagreb, kontraob. problematika

  Dr. Žarko Dolinar – centar Zagreb, emigracija (Švic.)
  Ivan Cerovac – “Putnik”, centar Zagreb, emigracija (prekid krajem 80-tih) (Nj)
  Boris Lukšić – “Dejan”, centar Split, emigracija (Nj)
  Zvonko Butković “Crni”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Ivo Šimunović – “Oskar”, II odjel, emigracija (Nj)
  Antun Krpeljević – “Vladimir”, centar Split, emigracija (F)

  Mato Hajduk – “Kemo”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Dinko Jukić – “Širme”, centar Split, emigracija (F)
  Ivan Jukić – “Đorđe”, centar Split, emigracija, (F)
  Ivan Erceg – “Andro”, centar Split, emigracija (Nj)
  Neven Baričević – “Marko”, centar Split, emigracija, (F)
  Dinko Galić – ” Budo”, centar Split, emigracija (Šved.)

  Zdravko Majer – “Borac”, centar Osijek, emigracija (Austral.)
  Željko Majer – “Crveni”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Željko Duvnjak – “Žak”, centar Osijek, emigracija (Švic.) –
  Dragomir Brzović – “Šuica”, centar Zagreb,emigracija
  Ante Lubina – “Joško”, centar Split, emigracija (USA)
  Vladimir Cerovečki – “Bojan”, centar Zagreb, emigracija
  Rudolf Kranjec – “Primo”, centar Zagreb, emigracija (Nj)

  Vladimir Mikac – “Neno”, centar Bjelovar, emigracija
  Petar Dabelić – “Meki”, centar Zagreb, emigracija
  Ante Kovač – “Ivan”, centar Split, emigracija (Austral.)
  Zlatko Bojić – “Poksa”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Katica Krišto – “Anita”, centar Osijek, emigracija
  Branko Sklepić – “Jerko”, centar Zagreb, emigracija
  Ljerka Kruhek – “Zelinka”, centar Zagreb, emigracija

  Pero Marjanović – “Laufer”, centar Osijek, emigracija
  Dušanka Lijić – centar Osijek, emigracija (F)
  Anđa Lazić – “Dinarka”,centar Split, čet. emigracija
  Ivo Jolić – centar Zagreb, emigracija (USA)
  Jere Panđić – “Stric”, centar Split, emigraacija (Nj)
  Jure Žižić – “Miloš”, centar Split,emigracija (F)
  Krunoslav Prates – “Stiv”, II odjel, emigracija, (Nj)

  Jure Knezović – “Majk”, centar Zagreb,emigracija (Nj)
  Ivica Čemerić – centar Zagreb,emigracija (Nj), suradnja prekinuta zgog izdaje njemačkoj službi
  Ivica Kolonić- “Kec”, centar Bjelovar, emigracija (nj), suradnja prekinuta zbog izdaje njemačkoj službi
  Mato Šarčević – centar Rijeka, emigracija, (Nj), suradnja prekinuta radi izdaje njemačkoj službi
  Milan Buškain-Gagarin – “Knez”, centar Split, emigracija (NJ), prekinuto radi izdaje njemačkoj službi
  Ivo Čudina – “Crni”, centar Zagreb, emigracija (Nj),

  Miroslav Škrinjarić – “Pjesnik”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Stjepan Mesek – “Dubravko”, centar Zagreb, emigracija (Nj)
  Ivan Buljan – “Iko”, centar Split, emigracija
  Mato Andrić – “Mali”, centar Osijek, emigracija (Nj)
  Marko Markovac – “Stribor”, centar Osijek, emigracija (Šved)
  Branko Zovko – “Spačva”, centar Osijek,emigracija

  Jozef Miler – “Hamilton”, centar Osijek, emigracija (NJ)
  Stanislav Milošić Geza -“Pisac” centar Osijek, emigracija (NJ) umro
  Žaja (rođaci) – Gamischpartenkirchen (Nj), jedan na vezi sluzžbe u Hrvatskoj, jedan kao konobar radio u Kelnu i bio dobar s Ledićem – na vezi Srpskoj službi
  Jurić – centar Zagreb, emigracija (Nj), raniji vlasnik bistroa “Kivi”
  Jasmina Kalinić – “Doxa”, centar Zagreb
  Slobodan Delić – “Ujak”, centar Osijek, čet. emigracija (USA)

  Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.

  JComments

  Najnovije

  Arapi kupuju zemlju u Hercegovini
  Arapi kupuju zemlju u Hercegovini
  HDZ BiH i SDA će preglasati DF
  Ljubavne lekcije kojima su nas naučili naši omiljeni televizijski parovi
  Pročitajte koji dani donose kišu
  SDS pred kongres: Bosić dobija protivkandidata za predsjednika stranke

  Najčitanije

  Zdravstveni problemi koje banane rješavaju bolje od lijekova
  Istraživanje: Pivo može biti dobro za vaš mozak
  ZBOG UPRAVNIH ODBORA ‘ZLATNIH KOKA’ HDZ-ovi ministri spremni na blokiranje Federalne vlade
  Amerikanci okreću leđa đusu
  Čudesna svojstva samo jedne narandže dnevno
  SNSD usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj RS
  .

  Zadnji komentari

  Radončić: Bakir Izetbegović je…

  20.05.13 08:33
  Radončić: Bakir Izetbegović je…
  Sehzade Mustafa
  20.05.13 08:31
  Vasković: Hapšenje predsjednik…
  KO GOD NEMISLI KAO ZLATKO I FAHRO ON JE …
  13.05.13 21:35
  .

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.