NVO „HUSEIN PAŠA – PLJEVLJA: Neki misle da Pljevlja trebaju biti grad u kome svi svetkuju Slavu

1
63

Pljevlja panorama iz balona

Saopštenje za javnost NVO „HUSEIN PAŠA – PLJEVLJA“ Veoma smo pažljivo posmatrali poslednje izjave u lokalnim medijima od pojedinih političkih faktora, vjerskih velikodostojnika i nevladinih udruženja i osjetili smo potrebu da osudimo tendeciozne izjave i zapaljive apele na međuvjerske sukobe.

Kao NVO koja se bavi baštinjenjem bošnjačke kulture i tradicije, kojoj je svakako, na našim prostorima, vjera osnovni stub očuvanja, osjećamo da je nekome za cilj da mi na tom putu ne uspijemo, štaviše, da uopšte u Pljevljima i ne bude muslimana, to jest Bošnjaka, već da svi budemo hrišćanski Srbi. Kada se čuje od predstavnika SPC-a da je dan Svete Petke „Slava Grada Pljevalja“, šta drugo da pomislimo, osim da imaju tendenciju da su Pljevlja grad u kome svi svetkuju Slavu, to jest hrišćanski praznik, a to znači da su svi Hrišćani ili nisu građani ovoga grada?

To podsjeća na onu staru politiku Ilije Garašanina, koja je izgleda i dalje aktuelna, imajući u vidu da sve izjave koje su vezane za ovu „Slavu grada“ imaju isti izvor – Zvanični Beograd. Nije nas začudilo da je pozvan da nas sve osvešta i Eparh Mileševski lično, jer je i njegov prethodnik sveštao one tenkove koji su išli da odrađuju projekat „Narčetanije“ devedesetih godina u susjednu Bosnu prema našim tamošnjim sunarodnicima.

Prepoznali smo da to ide iz iste kuhinje iz svih izjava, od predsjednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića, preko njegovih filijala ( političkih partija) ovdje u Crnoj Gori pa sve do NVO koje su napravljene samo za projekat „Velike Srbije“. Osim što je poljuljan međuvjerski i međunacionalni sklad, za rezultat smo dobili da se pišu od strane njihovih sljedbenika stihovi koji pozivaju na ubijanje opštinskog činovnika u Pljevljima koji je Bošnjak, koji se u pjesmi opjevava kao Turčin kog će neki Uskok ubiti ili nožem ili kuburom, sve to opjevano uz turske gusle, i postalo hit na društvenim mrežama.

Nadamo se da će Crna Gora pokazati kapacitet da zaštiti sve građane od ovakvih ozbiljnih prijetnji, da će omogućiti svakom svom lojalnom građaninu da bude ono što jesete po svom vjerskom uvjerenju, da mu se ako je musliman ne nameće da mora imati slavu, jer je to suprotno od islamskih principa. Mi vjerujemo našoj državi, i znamo da je ovo nešto što izjeda i nju samu, i da je ovo shvatila ozbiljno i da će odgovorno riješiti ove probleme.

Znamo da ovo nije mišljenje svih hrišćana ovoga grada, već je riječ o nečasnim izuzecima, i kako bi očuvali naše odnose kao dobre komšije i sugrađani, najbolje nam je da u svemu sarađujemo i pomažemo se i dopunjujemo, ali kada su u pitanju osjetljive teme kao što je vjersko osjećanje i vjera, najbolje nam je da se u tome držimo one stare dobre Kur’anske : „Vama Vaša vjera, meni moja“

Pljevlja NVO „Husein paša – Pljevlja“ Predsjednik udruženja, Denijal Geljić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ta “stara Kuranska” je mekanski ajet, ali medinski imaju primat i oni ih ukidaju kao i taj isti ajet iz 109. sure. Kako ste to “zaboravili”.
    Sto se tice konkretno ove situacije, pa koliko to muslimanskih porodica mora u gradu biti da bi on mogao da proslavlja hriscansku slavu grada? Jer, ako islamski predstavnici gradjana smatraju da postojanje jedne jedine muslimanske porodice u gradu znaci da grad ne treba da proslavlja slavu onda neka tako i kazu!
    A ne ovako sve izokola.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.