NSZ: Javni pozivi za stručnu praksu i pripravnike

0
9

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive za realizaciju programa stručne prakse kao i programa pripravnika sa srednjim i visokim obrazovanjem.  Cilj je stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci, a angažovana lica imaju pravo i na novčanu nadoknadu.  Putem ovih programa biće upošljeno 148 lica sa teritorije grada Novog Pazara i opštine Tutin.

Programi Nacionalne službe su prvenstveno namenjeni nezaposlenim licima  sa srednjim, višim ili visokim obrazovanjem.  Programi za pripravnike imaju dva načina realizacije. Prvi je stručna praksa i on služi za  stručno osposobljavanje nezaposlenih lica radi polaganja pripravničkog odnosno stručnog ispita, ali bez zasnivanja radnog odnosa.

Nacionalna služba finansira ovaj program šest meseci za lica sa srednjom stručnom spremom, devet meseci za lica sa višom stručnom spremom ili za lica sa trogodišnjim visokim obrazovanjem i dvanaest meseci za lica sa četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

Tokom trajanja programa nezaposlena lica imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od šesnaest, osamnaest ili dvadeset hiljada dinara u zavisnosti od stručne spreme.

„Pravo učešća imaju poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru kao i mali broj poslodavaca iz javnog sektora. Oni su isključivo iz obasti obrazovanja , socijalne zaštite, pravosuđa i zdravstva“, objasnila je organizatorka obrazovanja odraslih u novopazarskoj  Filijali NSZ , Blagica Biševac.

Kod javnog poziva za pripravnike takođe postoje dva modaliteta. Jedan je za pripravnike sa srednjim obrazovanjem, a drugi je za pripravnike sa visokim obrazovanjem.  U oba slučaja radi se o stručnom osposobljavanju lica za samostalan rad u struci uz zasnivanje radnog odnosa.

Pravo učešća imaju isključivo privatni poslodavci . Pripravnici sa srednjim obrazovanjem mogu biti angažovani na dva načina, tako da zasnivaju  radni odnos na određeno  ili na neodređeno vreme .

„Ako se radni odnos zasnuje na neodređeno vreme poslodavac ima pravo na naknadu troškova u trajanju od šest meseci iz obavezu da lice zadrži u radnom odnosu još tri meseca.  Kod radnog odnosa na neodređeno vreme poslodavac ima pravo na naknadu troškova dvanaest meseci  uz obavezu da zadrži lice u radnom odnosu još šest meseci.“,objasnila je Biševac.

Nacionalna služba refundira troškove zarade , neto zaradu, pripadajući porez i doprinose.  Neto zarada kod pripravnika sa srednjom stručnom spremom iznosi 28.000 dinara, a sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara.

Pripravnici koji žele da učestvuju u ovom programu moraju da budu evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje najmanje šest meseci  i da imaju do 30 godina. Za lica sa visokim obrazovanjem važi i uslov da imaju najmanje četvorogodišnje obrazovanje sa minimalnom prosečnom ocenom 8.5.

Zahtev za učešće u programu podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji zainteresovani mogu dobiti u filijali NSZ ili preuzeti sa sajta ove institucije. Javni poziv je otvoren od dana objavljivanja u dnevnom listu do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu, a najkasnije do 29.11.2019. godine.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.