Novovaroški stranački prvaci i šefovi odborničkih klubova uputili pismo Vladi, nezadovoljni prijedlogom Zakona o sjedištima sudova

0
0

преузимањеNova Varoš – Lideri stranaka koje deluju u novovaroškom parlamentu i šefovi odborničkih grupa, uputili su ovih dana zvaničan dopis Vladi Republike Srbije, odnosno resornom ministarstvu sa zahtjevom da u gradu na padinama Zlatara ostane bar sudska jedinica, koja je prijedlogom nove mreže sudova, predviđena za ukidanje.

Predstavnici opozicije i vlasti oštro negoduju što predlogom Zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava, u Novoj Varoši više neće postojati nijedan oblik sudske vlasti, već će, ukidanjem postojeće sudske jedinice, mesnu nadležnost za teritoriju naše opštine, preuzeti Osnovni sud u Prijepolju. Ovdašnji političari ocenjuju da je sporan kriterijum koji je radna grupa navela, a to su broj zaostalih i priliv novih predmeta, kao i da novoosnovani sud mora da ima najmanje pet sudija. Odbornici lokalnog parlamenta tvrde da je Nova Varoš diskriminisana u odnosu na neke druge opštine koje će novom mrežom dobiti sud ili sudsku jedinicu.

– Sudska jedinica u Novoj Varoši, od 1. januara 2010. do 1.oktobra 2013. godine, primila je 8.250 predmeta (godišnje 2.750), za čije rješavanje bi trebalo da bude zaduženo četiri do pet sudija. Ako opština Nova Varoš ne ispunjava uslov od pet sudija, prema prilivu predmeta, ispunjava uslov da bude bar sudska jedinica, navodi se u pismu koje su, pored predsjednika opštine i SNS Dimitrija Paunovića, i SO i SPS Branislava Dilparića, potpisali i šefovi odborničkih grupa SNS-DSS-PUPS, SPS-JS, DS, Grupe građana „Novi ljudi za Novu Varoš“, NS, URS, SDP i ZZS.

U dopisu republičkoj vlasti ističe se da će meštani pojedinih sela po pravdu morati da putuju i po 120 kilometara, da je petoro sudija nekadašnjeg Osnovnog suda u Novoj Varoši radom angažovano širom Srbije i da država plaća ogromne troškove za njihov odvojeni život , stanarine i putne troškove, a da je Ministrastvo pravosuđa prije reforme pravosuđa 2009. uložilo ogromna sredstva za izgradnju i opremanje zgrade tadašnjeg Osnovnog suda, da bi na njega ubrzo potom stavila „katanac“.

– Po standardima su opremljeni kabineti za petoro sudija, kao i tri sudnice i 11 kancelarija, dve pisarnice i tri toaleta sa ukupno 350 kvadrata, što je retkost i za sadašnje Apelacione sudove, a ne sudske jedinice, navodi se još u dopisu novovaroških čelnika partija i odbornika, koji podsećaju i da je Osnovni sud u Novoj Varoši, po efikasnosti i ažurnosti, bio treći sud u Srbiji. Inače, pismo je upućeno i adrese Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije i šefovima svih poslaničkih grupa, pošto je predlog ovog Zakona već upućen Narodnoj skupštini na usvajanje.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.