“Novosti” saznaju: Uhodanim šemama “čiste” biografije korumpiranih tužilaca!

1
24

Nekoliko disciplinskih postupaka koji su vođeni protiv tužilaca, a na osnovu odluke Državnog vijeća tužilaca zbog kršenja nepristrasnosti ili ponašanja koje nije dostojno funkcije, zastarjeli su, jer su iz predmeta pred sudom “nestali” ili su ubačeni lažni zapisnici, saznaju “Novosti”.

To znači da su tužioci, zbog “administrativne greške” ostali na svojim mjestima, iako je DVT kod njih utvrdilo propuste u radu. Predsjednik Disciplinske komisije Tomislav Kilibarda podnio je krivičnu prijavu protiv N. N. lica, jer je u procesu pred Upravnim sudom u Kragujevcu utvrđeno da zapisnik Disciplinske komisije u slučaju zamjenika javnog tužioca u Novom Pazaru Jovana Milivojevića koji je, prema tvrdnjama DVT kriv, jer je zastarjelo krivično gonjenje u čak 112 predmeta – nije potpisan! Članovi komisije tvrde da su stavili parafe na dokument, pa je Kilibarda pokrenuo postupak da se utvrdi da li je neko podmetnuo lažni papir.

“Bilo ko može da snosi odgovornost za nestanak pravog zapisnika, od administrativaca suda i DVT, do sudije, zapisničara, ljudi iz DVT koji rade na ekspediciji. Sud će utvrditi ko stoji iza svega”, kaže sagovornik “Novosti”.

U presudi Upravnog suda, u koju smo imali uvid, navodi se da “zapisnik nije potpisao nijedan od članova komisije, što je od uticaja na rešenje upravnog spora”. Zato se predmet vraća na ponovno odlučivanje, a u ovom administrativnoj igrariji – slučaj zastari!

Sličan scenario dogodio se u slučaju Edisa Arifovića, zamjenika javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, protiv kojeg je pred DVT pokrenut disciplinski postupak, jer je, kako tvrde u DVT, na višeg javnog tužioca Milenu Mrvić vikao, psovao je, udarao o sto, rekao joj da je “za njega mrtva” i da “bi je išutirao da je muško”, pišu “Novosti”.

Jedan od spornih slučajeva vodi se u Upravnom sudu u Kragujevcu

Na osnovu njegove žalbe na odluku DVT da je prekršio obavezu pravilnog postupanja prema kolegi, vođen je proces pred Upravnim sudom u Kragujevcu, pa je utvrđeno da ne postoji zapisnik vijećanja DVT, pa se predmet vraća na ponovno odlučivanje. I u ovom slučaju očigledno će doći do obustave disciplinskog postupka pred DVT, uzimajući u obzir da je presuda Upravnog suda dostavljena DVT-u nakon što je nastupila zastarjelost disciplinskog procesuiranja.

Inače, prema podacima sa sajta Državnog vijeća tužilaca, tokom 2017. godine podnijete su disciplinske prijave protiv 208 nosilaca javnotužilačke funkcije i 38 drugih osoba. Podnosioci prijava su u prvom redu građani, koji su uglavnom podnosili prijave usled nezadovoljstva javnotužilačkom odlukom. U samo tri slučaja, tužioci su se žalili na svoje zamjenike, a u jednom je ministar pravde podnio prijavu protiv jednog javnog tužioca, dok je 106 predmeta odbačeno zbog neosnovanosti.

I ministarka presavila tabak

Ministarka Nela Kuburović, koja je također član DVT, podnela je prijavu protiv jednog tužioca zbog utvrđenih zloupotreba i trošenja budžetskih sredstava. Tužilac je podnio žalbu, a Kuburovićeva se kao zainteresovana strana izuzela iz postupka zbog načela nepristrasnosti. Postupak je pokrenut i protiv člana DVT Stanislava Dukića zbog navoda da je na njegovom 50. rođendanu bilo gostiju iz kriminalnog miljea.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Svi znamo da je Edis nekad sudija,a sad tuzilac najposteniju i najhrabriji tuzilac u Sandzaku. Medjutim biti hadzija, biti pravi Bosnjak, ne savijati se kako vetar duva u ovon drzavi je teenutno nedostatak. Ocigledno da kao takav smeta nekim krugovima u Beogradu. Edise imas podrsku svih Pravih Bosnjaka

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.