NOVOPAZARCI U STRAHU ZBOG MEDICINSKOG OSOBLJA: Samo da ne padnemo šaka sestrama iz privatne tutinske škole

4
39

Strah: Građani Novog Pazara izbjegavaju kontakt sa zdravstvenim osobljem školovanim u privatnoj školi koje radi u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u tom gradu jer, kako tvrde, ne znaju ništa.

Za Novopazarce je postala gadna muka kad moraju da imaju bliski susret s medicinskim sestrama koje su završile privatnu Srednju školu „Tutin“ – kojoj je Ministarstvo prosvjete zabranilo rad zbog brojnih nepravilnosti prije tri mjeseca – jer, kako tvrde, ne znaju ništa.

– Njihovo neznanje umije da nas baš boli. Neke od njih ne znaju da zaviju ranu, druge da plasiraju kanilu, onu iglu kroz koju teče infuzija u venu. Ne znaju ni terapiju da dijele. Najgore je, a čuo sam to kad sam bio kod ljekara, što medicinska sestra ne razumije šta joj ljekar govori. Ljudi, to je strašno! Em se plašimo što smo bolesni, em kako ćemo da prođemo na tom liječenju – prenosi za Kurir jedan od mještana Novog Pazara, koji je želio da ostane anoniman zbog sljedeće posjete tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi.

Šest mjeseci za 1.000 €

Ta priča uopšte nije naivna ako se uzme u obzir da su desetine sestara na ovaj način stekle diplomu, a da su ranije objavljeni podaci, odnosno audio-snimak razgovora vlasnika škole „Tutin“ Ismeta Derdemeza sa gimnazijalkom iz Novog Sada. On joj je, kako se navodi, nudio prekvalifikaciju u medicinskog tehničara koja bi trajala samo šest mjeseci, uz svega dva ili tri dana prakse i školarinu od 1.100 eura.

S druge strane, dr. Ervin Ćorović, direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru, kaže za Kurir da ne zna da „tutinske sestre“ obavljaju loše svoj posao jer ih ima tri u svojoj ustanovi i sve rade – dobro.

– Sve tri su zaposlene na određeno, na zamjeni su dok se radnice ne vrate s porodiljskog bolovanja. Nijednu nismo zaposlili na neodređeno vrijeme. Što se tiče njihovog rada, one svoj posao obavljaju dobro. Nema razlike između njih i ostalih sestara. Dosad se niko nije žalio na njih – tvrdi dr Ćorović za Kurir, dok od njegovog kolege, direktora Opšte bolnice Novi Pazar dr. Mehe Mahmutovića nismo uspjeli da dobijemo informacije jer je, kako nam je poručio, u Njemačkoj.

Na sajtu Srednje škole „Tutin“ i dalje stoje brojevi telefona, podaci o smjerovima koje budući kandidati mogu da upišu, ali se na naše pozive juče niko nije javljao.

Ministarstvo prosvjete – NIKO NIJE NIŠTA PREGLEDAO I OCJENJIVAO

Ipak, Mladen Šarčević, ministar prosvjete, tvrdi za Kurir da će prosvjetna inspekcija morati do kraja da završi svoj posao u toj tutinskoj školi, to jest da se „čitava ta priča dovede do kraja“.

– Djeca koja su već upisana u tu školu moraće da pređu u redovne državne škole, ali ne u one koje budu željeli, već u odnosu na broj bodova koji su imali. S druge strane, građani koji su već dobili diplomu te škole, a mimo važeće procedure, moraju da računaju da će uslijediti preispitivanje njihovih diploma, odnosno biće utvrđen njihov nivo znanja – objašnjava Šarčević.

Ministarstvo prosvjete zabranilo je rad Srednjoj školi „Tutin“ u julu zbog brojnih nepravilnosti. Naime, vanredna inspekcija utvrdila je prilikom kontrole rada da su ispiti za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovani nezakonito. Prema objavljenim informacijama, direktor škole nije donosio rešenja o obrazovanju tročlane komisije, u kojoj su najmanje dva člana stručna za predmet koji će se polagati, a koja će ispitivati učenike, već je sam donosio rešenje o priznatim ispitima. Inspekcija je uvidom u zapisnike, između ostalog, utvrdila da pismeni zadaci i odgovori nisu pregledani i ocijenjeni, a ocjena je upisana u obrazac zapisnika. Srednja škola „Tutin“ upisala je, prema dostupnim informacijama, septembra 2018. godine tri odjeljenja prve, redovne generacije medicinskih tehničara.

izvor: Kurir


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Bruka za cijeli sandzak, a ne samo za Tutin. Povjerit nekome obrazovanje, a on unistit omladinu svog naroda… Kakvi su to ljudi sto to rade???

    0

    0
  2. Nebrinite eve ovaj ćotović dišo doma zdravlja kaže da aon nebrine štoih je zaposlio hajde boguti naučiće e moj huto ko ti dade da ti budeš direktor no nije ti prvi put da ovo radiš debelo se ovo plaća naša deca završiča 4 godišnje medicinske škole i na zavod u nemaćku a ti ode zapošljavaš kupljene diplome cio grad zna da su na hitnoj obavljale demek praksu dje au najteži bolesnici ša ko kažeš alo pogreše neće niko znati bruko jedan to si neki lekar narode jeamo li mi hajvani pa ovo dozvoljavamo

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.