Novoj Varoši samo izdvojeno odeljenje

0
9

Nova Varoš – Ni u predstojećoj reorganizaciji Nova Varoš neće dobiti opštinski sud koji je ukinut prije tri godine, najavili su nedavno ministar pravde Nikola Selaković i predstavnici radne grupe Ministarstva pravde na predstavljanju radne verzije nove mreže sudova. Odbornici Skupštine opštine su pre dva i po mjeseca zatražili od Vlade Srbije i Ministarstva pravde da Novoj Varoši vrati Opštinski sud koji je sada samo Sudska jedinica Osnovnog suda u Prijepolju za tri opštine.

Prema radnoj verziji Radne grupe za izradu Zakona o mreži sudova i tužilaštava, koja je u predstavljena na javnoj raspravi u Beogradu, broj osnovnih sudova u Srbiji sa sadašnja 34 biće povećan na više od 70, dok će broj prekršajnih sudova sa 45 biti povećan na 58.

Prema radnoj verziji, osnovni sudovi biće formirani i u Ivanjici i Sjenici, sa kojima se naša opština graniči, dok će u Novoj Varoši i Priboju i dalje funkcionisati samo sudske jedinice Osnovnog suda u Prijepolju.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković istakao je da postojeća mreža sudova nije dala dobre rezultate i da bez dopunjene sudske mreže nije moguće izvršiti integraciju reizabranih sudija i tužilaca, niti postići efikasnost i pravednost u postupanju. On je rekao da se reforma pravosuđa mora nastaviti „na drugačiji način, sa racionalnim pristupom“.

– Ne dozvolite da u vama ovlada ono što sam savladao u sebi, a to je odjek moga zavičaja, kada su me iz Nove Varoši zvali da tamo bude sud. Rekao sam „neće da može“. Ne dozvolimo da se novo otvaranje suda u nekoj sredini shvati kao prilika za otvaranje radnih mesta za partijsku birokratiju, poručio je učesnicima javne rasprave ministar pravde Nikola Selaković.

Stručna javnost založila se da osnovni princip mora da bude priliv i broj zaostalih predmeta. U vidu su predlagači imali putnu mrežu, saobraćajne veze, veličinu teritorije i broj stanovnika. Vodilo se računa i o nacionalnoj strukturi. Inače, u svakom sudu mora da bude bar sedam sudija

– I pored toga što radnom verzijom nije planirano formiranje Osnovnog suda u Novoj Varoši, nećemo odustati od zahteva. I dalje smo na stanovištu da broj stanovnika i veličina teritorije ne treba da igraju presudnu ulogu u odluci. U obzir treba uzeti i težak ekonomski položaj stanovništva, razuđenost naselja i nepovoljne klimatske prilike, naročito u zimskim mesecima. Ministarstvu pravde i Radnoj grupi dostavićemo dodatne argumente, koji će ih, nadamo se, ubediti u ispravnost našeg zahteva – kaže Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.
(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.