Novih 3,4 miliona eura za zajedničke projekte

0
3

Sjeverni Sandžak, Južni Sandžak – Rok za dostavljanje projekata je 14. novembar ove godine. Biće skraćena procedura, a ovo vam je škola kako treba da konkurišete za pristupne evropske fondove koji vas čekaju na putu ka EU – kazao Enrik Aguado Esenjo, menadžer prekograničnih programa EU

Drugi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore, zemlje kandidata i Srbije, zemlje potencijalnog kandidata za EU i korišćenje IPA (Instrumenata za predpristupnu podršku) fondova je raspisan 15. avgusta ove godine. Partnerski projekti prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije u drugom pozivu biće podržani od EU sa 3,4 miliona eura, a rok za njihovo dostavljanje je 14. novembar 2011. godine. U prvom pozivu podrška je iznosila 1,8 miliona eura i odobreno je 13 projekata. Među njima i saradnja Berana i Prijepolja na turističkoj održivosti i Bijelog Polja i Priboja na pravima djece i građana. Ovo je istaknuto na jučerašnjoj svečanoj konferenciji povodom raspisivanja Drugog poziva kojoj su prisustvovali menadžeri EU, predstavnici zajedničkog sekretarijata prekogranične saradnje, gradonačelnici zainteresovanih opština, autori dosadašnjih projekata, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Menadžer prekograničnih programa EU Enriko Aguado Asenjo je podsjetio da je priča počela 2007. godine, prvi poziv raspisan 2009. a ugovori potpisani 2010. godine.

– To jeste sporo, ali tako funkcionišu evropske institucije i želimo da vas naviknemo na to kada budete članice EU. Za Drugi poziv projekata prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije je povećan budžet sa 1,8 na 3,4 miliona eura. Cilj nam je da se povećaju i grantovi finansijske podrške. Ubrzaćemo i proceduru sa 12 na šest mjeseci, jer želimo da pomognemo graničnim područjima koji najmanje razvijeni u svim državama. Ovo je i škola da naučite kako treba koristiti pristupne fondove – kazao je Asenjo.

Koordinator projekta iz Ministartsva vanjih poslova Crne Gore Tijana Ljiljanić je naglasila da su integracije obaveza svih, a ne samo Vlade.

– Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju prekogranična saradnja. U okviru prekogamične saradnje sa Srbijom je Prvim pozivom kandidovano 56 projekata, sa BiH-a 38 projekata, sa Albanijom 26 projekata i sa Hrvatskom 24 projekta. Takođe, aktivno učestvujemo u ostalim IPA programima, pogotovo u mediteranskom i jadranskom. Očekujem da će se u Drugom pozivu broj podnosioca projekata povećati za 50 odsto – kazala je Ljiljanić.

Kristina Ašković iz kancelarije Vlade Srbije za prekograničnu saradnju je slikovito objasnila aktuelnu fazu kada je pristup evropskim fondovima u pitanju.

– Bili smo u obdaništu, sada smo u srednjoj školi i činimo sve da primaknemo maturi, a tek kada budemo na fakultetu bićemo pravi partneri Evropskim fondovima – istakla je Ašković.

Prezentacije dosadašnjih učinaka sa posebnim osvtom na dostavljanje prijedloga za Drugi poziv prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije imali su i Elizabet Sartorel, Darko Čukuranović i Denis Slatina.

Brajušković: Šansa za region

Učesnike konferencije je pozdravio i novoizabrani predsjednik Kolašina Darko Brajušković.

– S jedne strane smo ohrabreni, a sa druge motivisani da budemo pravi partneri u ovim projektima. U vremenu krize, moramo se na pravi način kandidovati za sredstva koja dolaze sa strane. Ovim projektima ćemo u Kolašinu posvetiti posebnu pažnju i istovremeno formirati tim stručnjaka koji će ih pratiti – kazao je Brajušković

Ko sarađuje

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora obuhvata Raški i Zlatiborski okrug, kao i pridružni Moravski okrug. U Crnoj Gori su to Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Žabljak, kao i pridružne opštine Podgoricu, Danilovgrad i Cetinje.

Izvor: Pobjeda.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.