Novi Pazar, Sjenica i Tutin manje transparentni nego prošle godine

0
1362

Grad Novi Pazar nije više druga najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji jer je prema poslednjem istraživanju javnosti rada u prošloj godini, koje je sprovela Transparentnost Srbija, zauzeo četvrto mesto.

Novi Pazar je od mogućih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 78, četiri manje nego prošle godine, pa se sada nalazi iza prvoplasiranog Bečeja sa 90 bodova, Sombora sa dva boda manje i trećeplasirane Kanjiže sa 83 poena.

Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.

Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, a veliki broj bodova pripali su mu i za pristup informacijama od javnog značaja, odnosu lokalne samouprave prema građanima i radu javnih preduzeća i ustanova.

Najslabije ocene Novi Pazar je dobio u oblasti javnih rasprava gde je na 43. mestu.

Tutin je sa 42 indeksna poena, tri manje nego prošle godine, nazadovao za 17 mesta u odnosu na prethodno istraživanje pa sada zauzima 93. poziciju.

Najbolje ocene dobio je za sprovođenje javnih nabavki i pristup informacijama od javnog značaja, dok je javnost rada javnih preduzeća i ustanova veoma loša.

Iako je ove godine sakupila isti broj bodova (39) kao prošle Sjenica je jednu poziciju lošije plasirana i zauzima 108. mesto.

Najtransparentnije oblasti u radu lokalne samouprave Sjenice su javne nabavke, dok su ocene za gotovo sve ostale veoma niske.

Od ostalih sandžačkih opština, Nova Varoš deli 29. mesto sa 55 bodova, Priboj je na 35. sa 54 boda, a Prijepolje na 88. mestu sa 44 poena.

Prosečan LTI indeks za 145 gradova i opština je 47,8, a najnetransparentnije lokalne samouprave u Srbiji su Bujanovac i Preševo sa po 21 osvojenim bodom.

Izvor: Radiostoplus

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.