22. Juli 2013

362917_novi-pazar09-rifat-zilkic-sa-atleticarima-foto-a.-bajrovic_fNovi Pazar – Novi Pazar je dobio i evropsku prvakinju u trčanju Amelu Terzić (20), iako nema ni pravu atletsku stazu! Prije Terzićeve, koja je postala najbolja mlađa seniorka kontinenta na 1.500 metara na Evropskom prvenstvu u Finskoj, iz ovog grada su zlatna odličja sa raznih takmičenja doneli Darko Radomirović, Azra Eminović, Edin Zuković i Emir Koca.

Vrhunskih atletičara i atletskih nada, dakle, ima, ali ne i uslova za razvoj kraljice sportova.

Trener svih atletičara Rifat Zilkić kaže da se u gradu već skoro deceniju i po priča da su atletičari brend ove regije, da će se nešto popraviti oko uslova za bavljenje ovim sportom, ali da se ništa konkretno nije promenilo.

Pripreme za Balkanijadu

Terzićeva se ovih dana priprema za Balkanijadu, koja će biti održana idućeg vikenda u Staroj Zagori, u Bugarskoj. – To je izborno takičenje za sastav reprezentacije Balkana za takmičenje u Francuskoj u avgustu. Konkurencija će biti strahovito jaka, ali ću dati sve od sebe da ostvarim dobar rezultat. Posle evropskog prvenstva sam malo umorna, ali imam želju da i ovu trku istrčim što mogu bolje – kaže Terzićeva.

– Za 15 godina smo dobili jedino drvenu baraku gdje ostavljamo stvari, drugo se nije ništa promenilo, iako smo grad proslavili na najbolji mogući način, osvojivši stotine medalja, desetine na svjetskim i evropskim takmičenjima. Ne znam šta još treba da uradimo da bismo konačno dobili uslove koje zaslužujemo jer se promenilo mnogo vlasti u gradu, a nijednoj naši rezultati nisu bili razlog da urade nešto za nas – ogorčeno priča Zilkić za “Blic”.
On ističe da ovaj grad ima odgovarajuću nadmorsku visinu, klimatske uslove, čist vazduh i talentovanu djecu, a pored Terzićeve, koja ima i pet evropskih titula u dosadašnjoj karijeri, želi još šampiona, a nadu ulaže u Teodoru Simović, Jasmina Ljajića, Nenada Radanovića, Muamera Hasanovica, Adema Ziljkića, Elvedinu Zornić, Ildu Dautović i Tafilu Plojović.
– Svi resorni akteri u Srbiji su zainteresovani da nam pomognu da konačno dobijemo atletski stadion koji zaslužujemo, ali i odavde treba da krene dobra volja, da se iskoriste dva naša ministra u Beogradu. Ljudi u ovom gradu vole atletiku, tako da sam siguran da bismo imali i brojnu publiku, a mogli bismo i sami da organizujemo balkanska i evropska takmičenja, da stvaramo takmičare za bacačke, skakačke i printerske discipline – kaže Zilkić.

Pored barake za presvlačenje: Evropska šampionka Amela Terzić

Novopazarski atletičari pripreme za velika takmičenja obavljaju u najbližem im Kragujevcu, koji ima atletsku stazu, a prije toga na šljakastoj stazi u Raški.
Svakodnevno treniraju na Rekreacionom centru u Novom Pazaru, sa brojnim rekreativcima koji ometaju njihove treninge.
Pretrčavši stazu od 1.500 metara u Finskoj za 4:05:68, Terzićeva je oborila rekord evropskog šampionata, državni i lični rekord, a dostigla je i normu za Svjetsko prvenstvo u Moskvi, koje će biti održano u avgistu ove godine, ali vjeruje da bi uz svakodnevne treninge na atletskoj stazi ostvarila još bolje rezultate, kao i njene klupske kolege.
– Treniramo dva puta dnevno po sat i po, dva, ujutru u Pazaru, a posle podne uglavnom u Raški jer je tada više rekreativaca i ne možemo brzo da trčimo da ne bi došlo do sudara. Iako treniramo u lošim uslovima, to me nikada nije nateralo da napustim ovaj sport, prije bih otišla da trčim za neki drugi grad koji će me više cjeniti – kaže Terzićeva.
Ona poručuje mladima kojima je uzor, da uspjeh mogu postići samo svojim radom, ne čekajući pomoć drugih.

(blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles