Novi Pazar: Sanacija riječnih korita u planu od 2014?

0
3

vode_srbije_05.12.2013Novi Pazar – Sastanak predstavnika gradske vlasti sa čelnicima „Srbijavode“, održan je u Novom Pazaru, kao deo plana sinhronizacije u sektoru odbrane od poplava na nivou Republike, i da bi se preciznije odredile preventivne aktivnosti u cilju minimalizacije eventualnih posledica od novih izlivanja rijeka. 

Dragoljub Miljojković direktor Vodoprivrednog centra Morava, rekao je da, kada je o odbranama od poplava riječ, subjekti na svim nivoima moraju djelovati jedinstveno. „Odbrana od polava je kompleksan i odgovoran posao, koji iziskuje učešće odgovornih ljudi. Težimo da napravimo planove koji korespondiraju evropskim standardima u ovoj oblasti“.

On je rekao da su poteškoće brojne, te da „u zemlji generalno nema sluha za tretiranje pitanja odbrane od poplava. Kao jedan od najvećih problema Miljojković je naveo nedostatak finansijskih sredstava, naglasivši ipak da sanacija korita reka u Novom Pazaru jeste predviđena budžetom „Srbijavoda“.

Sastanku su , prema riječima pomoćnika gradonačelnika Fevzije Murića, prethodili razgovori u Nišu i Beogradu kojima su takođe usaglašeni neki koraci na ovom polju. „Rijeke Raška i Jošanica dobile su svoja korita prije tridesetak godina, otkada ništa značajnije na tom terenu nije napravljeno. Prethodna izlivanja su učinila svoje i neophodna je sanacija tih korita, što je jedan od razloga ovog sastanka. Nadam se da ćemo zajednički doprinjeti donošenju kvalitetnih prijedloga, a dobra vijest je da pored finansijskog, „Srbijavode“ ima i jasan akcioni plan rešavanja problema, za čiju realizaciju je potebna podrška lokalne samouprave“.

Ozbiljnije izlivanje rijeka Raške, Jošanice i Ljudske dogodilo se poslednji put u martu ove godine, kada je došlo do značajnih oštećenja riječnih korita, a nivo ovode je naneo štetu i jednom broju domaćinstava u naseljima pored rijeka.

(novipazar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.