Novi Pazar: Potpisan protokol neophodan za rad jedinstvenog šaltera

1
11

Novi Pazar – Grad Novi Pazar potpisnik je porojekta „Jedinstveni šalter za podršku biznisa i izdavanje dozvola.

Projektom je predviđeno da svi zainteresovani građani ali i investitori na jednom mestu i u najkraćem mogućem roku dođu do lokacijskih, građevinskih i svih drugih neophodnih dozvola.

Da bi jedinstveni šalter zaživeo na pravi način, potpisan je protokol o saradnji, koji garantuje da će sva javna preduzeća,lokalna i republička, u skladu sa oblastima i nadležnostima svog delovanja dati doprinos ubrzanju postupka pribavljanja neophodne dokumentacije zainteresovanim pravnim i fizičkim licima. Protokol je u ime grada Novog Pazara potpisao gradonačelnik, dr Meho Mahmutović.

Zamenica načelnika Odeljenja za urbanizam, Pemba Džanković, koja je i koordinator radne grupe za implementaciju projekta, naglasila je važnost činjenice da su se pozivu da potpišu sporazum odazvala sva relevantna javna preduzeća koja djeluju na ovom području.

„ Izuzetak je Republički geodetski zavod, čiji direktor nije prisustvovao sastanku, ali pošto je u pitanju izuzetno važna karika u lancu oživljavanja i funkcionisanja projekta, i ta će prepreka brzo biti otklonjena. Smisao čitave priče je da će zaposleni u okviru jedinstvenog šaltera, umesto građana i oragnizacija, odnosno za njihove potrebe, pribavljati sve saglasnosti i ostalu dokumentaciju neophodnu u potupku izdavanja dozvola za izgradnju“.

Ovakva vrsta usluge primenjuje je u razvijenijim lokalnim samoupravama u užem i širem regionu i svetu, kako bi potencijalni investitori uštedeli vrijeme i novac a pravovrijemeno stekli uslove da ulažu u razvoj određene zajednice i zapošljavaju novu radnu snagu. Uspostavljenje jedinstvenog šaltera finasiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, kroz program partnerstva sa opštinama EU Progres. Upravo iz Progresa, potpisivanje protokola o saradnji doživljavaju kao uspostavljanje sistema za podršku razvoju.

„ Olakšice u postupku stvaranja uslova za investicije jednake su za strane i domaće potencijalne ulagače. Pored toga, unapređuje se kvalitet usluga građanima ali i stimuliše preduzetništvo“, rekao je šef Kancelarije EU Progresa u Novom Pazaru, Nermin Hasanović.

Jedinstveni šalter dobiće, prema ranije predočenim detaljima projekta, I svoju online aplikaciju. Ona obezbeđuje svim podnosiocima zahteva da, dobijalnjem jedinstvenog broja, koji unose pristupajući aplikaciji, u svakom trenutku i boraveći bilo gde u svetu elektronski provere status predmeta za čiju su obradu zainteresovani. Novi Pazar je jedna od prve četiri opštine u Srbiji, u kojima će se projekat primenjivati, iako je kroz procedure procjene prošlo čak 25 gradova, odnosno opština.

(novipazar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Zato su doneli na poslednju Skupštinu nezakonitu Odluku da bi mogli investitorima da legalizuju prekoračenje dozvola za zgrade i uzmu im reket..al kad se poništi na Ustavni sud Odluka posle će bit davljenja kad budu morali da vraćaju pare..sellam

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.