Novi Pazar: Obuka pripadnika Civilne zaštite

0
32

Novi Pazar – Polovinom maja počeće prva obuka pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite.Time će praktično početi proces obnove ove službe u Srbiji.

U Novom Pazaru će se obučavati specijalne jedinice za spašavanje iz ruševina i zaštite od požara.

Ova služba je do pre nekoliko godina bila u nadležnosti Ministarstva odbrane, ali je tokom velike reforme sistema  za vanredne situacije prešla u nadležnost MUP-a Srbije.

Radi se o osposobljavanje jedinica Civilne zaštite , koje bi se u slučaju potrebe mogle angažovati kao dodatna podrška profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama.  Na obuku će biti pozivani oni koji su vojni rok služili bez oružja.

Oni su tokom služenja vojnog roka već prošli kroz odgovarajuću obuku i dobili raspored u rezervi Civilne zaštite.Na kraju ciklusa obuke specijalizovane jedinice Civilne zaštite  trebalo bi da imaju više od 11.000 pripadnika širom Srbije.Ove jedinice ne treba miješati sa  jedinicama  Civilne zaštite opšte namjene čije je organizovanje u nadležnosti lokalnih samouprava.

Kada je riječ o specijalističkim jedinicama Civilne zaštite, predviđeno je obučavanje 27 jedinica za zaštitu od požara, odnosno pri svim područnim upravama sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Obučiće se i devet jedinica za spasavanje iz ruševina i to u Užicu, Šapcu, Kikindi, Zaječaru, Vranju, Novom Pazaru, Pirotu,Valjevu i Sremskoj Mitrovici.

Beograd i Sombor imaće jedinice za spasavanje na vodi, a Čačak i Prokuplje za pružanje prve medicinske pomoći. Predviđeno je obučavanje i jedinice za spasavanje na nepristupačnim terenima u Valjevu,kao i jedinice za radioloko-hemijsko-biološku zaštitu u Kruševcu.

(Rtv NP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.