10. Mart 2018

Slikovni rezultat za vrtic mladost novi pazar

Od prve polovine januara do prve polovine februara, stručnjaci beogradske Zaštite na radu i zaštite životne sredine mjerili su kvalitet vazduha u Novom Pazaru.

Mjerenja su rađena na četiri tačke: u krugu Ekonomsko-trgovinske škole, kod vrtića „Mladost“ na rekreacionom centru, u krugu Opšte bolnice i u Novopazarskoj Banji. Rezultati ispitivanja su pokazali da je koncentracija sumpor i azot dioksida i teških metala ne prekoračuju dozvoljene vrijednosti, a na dva mjerna mjesta nekoliko dana bilježena je veća čađ od dozvoljenog nivoa.

Na mjernim tačkama kod Ekonomsko-trgovinske škole koncentracije sumpor i azot dioksida, teških metala i čađi bili su u granicama dozvoljenih. Veće prisustvo čađi u vazduhu zabilježeno je kod vrtića „Mladost“ i u Novopazarskoj Banji. Najzagađeniji vazduh u blizini vrtića bio je 9. februara (posljednjeg dana mjerenja) kada je izmjerena koncentracija čađi od 92,8 mikrograma po kubnom metru ili skoro duplo više od dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru. Na toj lokaciji visok nivo zagađenosti bilježen je i posljednjih pet dana januara 91,6 mikrograma i 3 februara. U vrijeme ispitivanja kvaliteta vazduha, Novopazarska Banja bila je najzagađenija koncentracijom čađi 3,7,8 i 9. februara.

Ispitivanjima kvaliteta vazduha u ovom gradu, prethodila su ispitivanja kvaliteta vode za piće u osnovnim školama koje imaju svoje vodovodne sisteme i na javnim česmama i kvaliteta zemljišta.

(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles