Novi Pazar: Lokalni mobilni tim za karijerno vođenje

0
6

Novi Pazar – Lokalni mobilni  tim za karijerno vođenje i savjetovanje Novi Pazar organizovao je danas u Novom Pazaru, u prostorijama Kancelarije za mlade, okrugli sto namijenjen  poslodavcima i srednjoškolcima.

U radu su učestvovali predstavnici srednjih škola, poslodavci iz malih i srednjih preduzeća, poslovnih udruženja, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i  Kancelarije za mlade Novog Pazara.

Lokalni mobilni tim za karijerno vođenje i savjetovanje Novi Pazar djeluje u okviru projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saradnje“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Lokalnim mobilnim timom za karijerno vođenje i savjetovanje Novi Pazar, a finansira USAID Projekat održivog lokalnog razvoja

„Naš cilj je da mladima pomognemo edukacijom, da ih osposobimo da se efikasnije uključe u svijet rada. Istovremeno, namjera nam je da podržimo poslodavce kako bi mogli da zadovolje svoje potrebe i interese.

Na Okruglom stolu poslodavci i srednjoškolci su razmenili informacije koje će doprineti boljem međusobnom razumjevanju i usklađivanju  očekivanja koja imaju jedni od drugih. Tako se mladi mogu  bolje pripremiti i prilagoditi zahtjevima rada i poslodavaca, a samim tim biti uspješniji i zadovoljniji”, izjavila je Muenesa Gilić, koordinatorka Lokalnog mobilnog tima za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar.

Poslodavci u ovom projektu nastoje da mladima pruže prvu šansu, kao i da ih efikasnije uključe u svijet rada.

Na početku radnog dijela Okruglog stola predstavljene su i dosadašnje aktivnosti LMT Novi Pazar i LMT Sjenica. Srednjoškolci i poslodavci govorili su o  iskustvima sa Job Shadowing poseta a predstavnici škola, kao spona između učenika i poslodavaca, o svojim dosadašnjim iskustvima i izazovima sa kojima se sreću prilikom uvođenja mladih na tržište rada kroz nastavu i ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada. Predstavnici NSZ su prisutne upoznali sa mogućnostima i praksom podrške poslodavaca za obuhvatnije i kvalitetnije prihvatanje mladih u preduzećima.

Osnovni cilj Lokalnog mobilnog tima jeste da doprinese unaprijeđenju usluga informisanja o karijeri i karijernog savjetovanja za mlade iz lokalne zajednice, omogući bolju koordinaciju aktivnosti na polju karijernog vođenja i savjetovanja kao i da pospješi ujedinjenje postojećih resursa na lokalnom i međuopštinskom nivou.

(Rtv NP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.