21. Mart 2018

Novi Pazar: Jenjava epidemija malih boginja (morbila)

Epidemija malih boginja (morbila) u Novom Pazaru i okruženju polako jenjava, potvrđeno je danas iz Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru. 

Na ovom području u toku prošle sedmice za 77 osoba povećan je broj oboljelih. Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru jučer su prijavljena tri, a danas četiri slučaja. 

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić izjavio je da se na osnovu broja prijavljenih novih slučajeva posljednjih dana polako normalizuje situacija sa epidemijem malih boginja 

“Nadamo se da su ovo samo sporadični slučajevi oboljenja jer u toku današnjeg dana došle su samo četiri prijave. Polako ova epidemije jenjava i nadamo se za neki dan da konstatujemo, što bi za nas značilo puno, posljednji slučaj oboljenja. Do današnjeg dana nemamo kritično oboljelih”, rekao je dr. Spahić u izjavi za Anadolu Agency (AA). 

On je predočio podatke prema kojima je, kako je naveo, karakteristično da je najveći broj oboljelih na ovom području u Tutinu, kao i da je najveći broj oboljelih starosne dobi između 30 i 39 godina. 

Kako je naveo dr. Spahić, među oboljelima od malih boginja do sada je bilo ukupno 25 djece, životne dobi od 1 do 3 godine i u posljednjim prijavljenim slučajevima “nešto se povećava broj oboljele djece”. 

“Sad imamo 22 oboljele djece i u tom smislu ćemo bazirati preventivne mjere na tu populaciju. Radićemo vanredne higijensko-epidemiološke nadzore u svim predškolskim ustanovama i pojačati vaspitno-obrazovni rad sa vaspitačicama, te nastaviti sa vakcinacijama”, rekao je on. 

Prema zvaničnim podacima na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice (OB) u Novom Pazaru, koja pokriva i područje Tutina, danas je bilo 12 pacijenata koji se liječe od malih boginja i sa simptomima ove bolesti četvoro djece na Dječjem odjeljenju OB.

(Anadolija)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles