Novi Pazar dobitnik priznanja MLADGRAD 2011

0
12

Novi Pazar – U partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, nevladina organizacija Građanske inicijative dodijelila je drugu godinu uzastopno nagradu MLADGRAD.

Nagrada je dodijeljena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana mladih i zvaničnog kraja godine mladih prema kalendaru UN, a jedan od dobitnika je i Grad Novi Pazar. Ovo priznanje se dodjeljuje lokalnim samoupravama, formalnim i neformalnim organizacijama i pojedincima koji su doprineli poboljšanju položaja mladih u lokalnoj zajednici.Novi Pazar je nagrađen u kategoriji priznanja za ukupan doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici.

Promocija svih uspješnih priča i pozitivnih rezultata, kao i ohrabrivanje lokalnih samouprava da se aktiviraju po pitanjima mladih, cilj je MLADGRAD 2011 priznanja čiji su nagrađeni svrstani u stri kategorije.

Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović istakao je po prijemu nagrade da je njen značaj izuzetan, prvenstveno jer je to grad sa najviše mladih u Evropi.

“Mi smo od mladosti napravili brend, i sve što radimo, što ćemo raditi u narednom period je u nastojanju da upravo omladini obezbedimo kvalitetniju budućnost.”

Koordinator novopazarske Kancelarije za mlade, Džemaludin Paučinac istakao je da je MLADGRAD 2011 nagrada koja pripada svim mladima u gradu, al ii Gradskoj upravi koja, kako je rekao, nesebično pomaže rad Kancelarije od njenog osnivanja.

“ Nagrada je svojevrsno priznanje svima nama, prenstveno onima koji su aktivni u misiji promovisanja pazarske omladine. Nadam se da će biti motivacija onima koji žele, a do sada se nisu uključili u realizaciju brojnih omladinskih akcija kroz Kancelariju i druge organizacije”, rekao je Paučinac.

Ministarka omladine i sporta, Snežana Sarmardžić-Marković, je naglasila da to ministarstvo smatra kako mladi treba da osjete da su prioritet,briga i interesovanje svojih lokalnih samouprava.

„Mladi napuštaju Srbiju, svi to konstatujemo, i moramo to da spriječimo. Ovo je način da mladi u lokalnoj zajednici osjete da imaju prostor i značaj, i da ostanu tu gdje su rođeni.”

MLADGRAD 2011. Građanske inicijative dodjeljuju u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu a uz podršku sljedećih partnera: USAID, ISC, OEBS, UNICEF, UNDP, ILO, IOM, GIZ i NALED i Erste banke. Prijatelj priznanja MLADGRAD 2011. su ANEM, NAPOR i KOMS

Izvor: NoviPazar.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.