Novi Pazar – Bio zakleti komunista: Ili spomenik sa krstom ili bez spomenika

4
42

Na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru već danima se u blatu nalazi nadgrobna ploča Timotija Vasovića jer, prema riječima njegove ćerke Nelice Grujić, nadležni ne dozvoljavaju da se postavi pošto na njoj nije nacrtan krst.

Timotije, zakleti komunista, preminuo je prošle godine u maju, a Nelici je za života ostavio amanet da kada umre na sahranu ne zove sveštenike i da mu na spomeniku ne bude krst.

Prvu očevu želju je ispunila bez ikakvih problema. Timotije je sahranjen bez popa i opela na novom pravoslavnom groblju u blizini Petrove crkve, jedinom groblju u gradskom dijelu Novog Pazara na kojem se sahranjuju Srbi.

Međutim, peripetije su nastale prošle nedelje, kada je Nelica sa majstorima došla da postavi jednostavnu nadgrobnu ploču na već urađenu očevu grobnicu.

“Ubrzo su stigli policajci koji su mi rekli da sam provalila na groblje i da zaustavim radove. Priveli su me i saslušali, posle čega sam puštena jer je utvrđeno da nisam ništa nelegalno učinila”, izjavila je Grujić radiju Sto plus.

Kasnije je saznala da je problem u tome što nadgrobni spomenik koji je htjela da postavi odudara od pet modela koje je Crkvena opština za Novi Pazar propisala, a koji su svi u obliku krsta.

“To je u direktnoj suprotnosti sa Odlukom lokalne samouprave o grobljima kojom je predviđeno da o izgledu spomenika odlučuju oni koji ih postavljaju, s tim što moraju biti u skladu sa urbanističkim rešenjem. Spomenik mog oca ni po čemu ne odudara, na njemu nema “petokrake”, jedini problem je što nema krst”, istakla je Grujić.

Prethodnih dana obraćala se JKP “Gradska čistoća”, koje gazduje grobljem, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), čiji je predstavnici, kako kaže, upućuju jedni na druge, tvrdeći da upravo oni drugi zabranjuju postavljanje takvog spomenika.

“I šta ja sad da radim? Da iskopam kovčeg oca i premestim ga u neki drugi grad, da ga sahranim na nekoj livadi, na putu? Ja sigurno neću prekršiti očev amanet i prekrštavati ga nakon smrti”, naglašava Grujić.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Emin Omerović rekao je našem radiju da se u ovom slučaju radi o nesporazumu između Nelice Grujić i SPC i da nisu oni ti koji treba da joj dozvole da postavi spomenik.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković objašnjava da je rodbina Timotija Vasovića blagovremeno bila obavještena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika.

“Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine”, poručio je Milenković.

On je dodao da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti.

Izvor: radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.