Novi napad na sirijske izbjeglice u Turskoj

0
3

Sirija, Turska – Sirijske snage su u srijedu ujutro ponovo pucale preko granice na prihvatilište za sirijske izbjeglice u blizini Kilisa, na jugoistoku Turske.

Turske TV stanice su objavile da su sirijski vojnici pucali na Sirijce koji su pokušavali preći ničiju zemlju na granici dviju država i potražiti spas od sirijskih sukoba u Turskoj.

Meci su pogodili obližnji izbjeglički centar. Nema izvještaja o ranjenima, ali napad je izazvao paniku među izbjeglicama, nakon što je u napadu sirijskih snaga ranije ove sedmice ranjeno šestero izbjeglica.

U Turskoj, koja je nekada bila saveznik sirijskog režima, a sada je jedan od njegovih najvećih protivnika, nalazi se oko 25.000 sirijskih izbjeglica u nekoliko izbjegličkih centara raspoređena u tri provincije.

Iran ‘dio rješenja’

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan ranije u srijedu pozdravio je podršku Irana njegovim naporima da omogući mir u Siriji, rekavši Teheranu da „može biti dio rješenja“.

Annan je govorio u Teheranu nakon pregovora sa iranskim šefom diplomatije Alijem Akbarom Salehijem.

Ponovo je istakao hitnost pronalaženja rješenja da se zaustavi krvoproliće i omogući humanitarna pomoć prije dovođenja svih strana za pregovarački stol.

„Politički proces mora se voditi iz Sirije i poštovati želje sirijskog naroda“, kazao je Annan. „Bitno je da vlade u regionu, a i šire, rade zajedno sa Sirijiom na prevazilaženju krize.“

„Geopolitička pozicija Sirije je takva da bilo kakva pogrešna procjena može imati nezamislive posljedice“.

Salehi je kazao da Iran podržava Annanove napore, ali i dodao da vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada treba dati vremena da provede obećane reforme.

„Vjerujemo da sirijski naord, kao i narodi drugih zemalja, ima pravo da uživa sva prava kao i ostali narodi svijeta, kao što je sloboda političkih stranaka, slobodni izbori, te Ustav u koji su ugrađene želje nacije“, kazao je on.

„Istovremeno, objavili smo da se protivimo miješanju u poslove svih zemalja, uključujući Siriju“.

„Assadova vlada obećala je da će uvesti promjene kako bi uslišila zahtjeve naroda… I sirijskoj vladi mora biti pružena šansa.“

Annanov mirovni plan, predstavljen prošlog mjeseca, traži od sirijske vlade da povuče trupe iz gradova i prestane koristiti teško naoružanje.

Annan je kazao da su mu sirijske vlasti obećale da će poštovati primirje s borcima opozicije, manje od 24 sata prije roka za obustavljanje nasilja.

„Ako svi budu poštovali rok od 6 ujutro u četvrtak, situacija na terenu će se znatno poboljšati“, kazao je Annan.

On je ranije u pismu upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kazao da međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi sirijska vlada i opozicija do isteka roka u četvrtak prekinula nasilje u kojem su ove godine ubijene hiljade ljudi.

“Duboko sam zabrinut razvojem događaja”, rekao je Annan u pismu petnaestočlanom Vijeću.

“Vrijeme prije 10. aprila sirijska vlada trebala je iskoristiti kako bi poslala snažan politički signal mira, uz praktične korake predviđene mirovnim planom”, dodao je on.

Prazna obećanja

Damask je pristao na rok Vijeća sigurnosti da do utorka povuče vojsku iz gradova i sela te da prekine koristiti teško naoružanje protiv gradova, nakon čega bi, u četvrtak ujutro, nastupio puni prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika.

No, sirijska vojska ubila je u utorak 31 osobu nastavljajući obračun s Assadovim protivnicima.

Annan je rekao da je Damask trebao “zaustaviti kretanje vojske prema naseljenim područjima, prestati koristiti teško naoružanje i početi s povlačenjem vojnih snaga iz i oko naseljenih područja”.

“Ništa od toga nije se dogodilo”, istakao je on.

Annan je dao jasno do znanja kako još ima šanse za primirje do četvrtka ujutro. “Sirijsko vodstvo treba iskoristiti priliku i temeljito promijeniti smjer”, rekao je on.

Dodao je kako i opozicija treba prekinuti borbe “kako to ne bi bio izgovor vladi da se ne drži svojih obećanja”.

Pregovori Clintonove i Lavrova

Američka državna sekretarka Hillary Clinton kazala je u Washingtonu da se “trenutno obavljaju intenzivne diskusije o Siriji u New Yorku i brojnim glavnim gradovima”.

“Pogotovo ću naglasiti ovo pitanje u razgovoru sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, a Kofi Annan obratit će se Vijeću u četvrtak”, kazala je Clinton.

“Još jednom ćemo pokušati ubijediti Ruse da se situacija pogoršava, te da se vjerovatnoća regionalnog konflikta i građanskog rata povećava.”

Clinton i Lavrov sastaju se u Washingtonu kasnije u srijedu.

Susan Rice, ambasadorica SAD-a pri UN-u, kazala je da su sve zemlje članice “duboko zabrinute” zbog postupaka Damaska nakon obećanja da će položiti oružje.

Rice je kazala da će se članovi Vijeća suočiti s “momentum istine” kada budu morali odlučiti hoće li povećati pritisak na Assadovu vladu.

Izvor: Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.