Novi namet na gradske kase

0
6

Prijepolje, Nova Varoš, Priboj – Više od 100 kilometara puteva u opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, o kojima su do nedavno brinuli „Putevi Srbije“, ostalo je bez državnog održavanja i time su postali novi namet lokalnim samoupravama.

Uredba Vlade Srbije o kategorizaciji državnih puteva, čije je nedavno donošenje izazvalo brojne polemike i lavinu nezadovoljstva posebno u siromašnijim opštinama kakva je i novovaroška, pogodiće ovdašnju, inače, tanku gradsku “kasu“, iz koje se teškom mukom finansiraju i dosadašnji ogromni troškovi za zimsko čišćenje, „krpljenje rupa“ i ostale sanacione radove.

Kada je opština Nova Varoš u pitanju, novom zakonskom regulativom planom rada „Puteva Srbije“ izbačene su tako i dvije značajne dionice za održavanje puta Radoinja – Rutoši – Godin potok (do granice sa opštinom Priboj), kao i putni pravac Kokin brod- Jasenovo – Bijela Rijeka – Straža ( granična linija sa Čajetinom), u ukupnoj dužini od pedesetak kilometara. Još je nepovoljnija situacija u opštini Priboj, dok je opštinskoj upravi u Prijepolju na teret nametnut put od Mioska sve do crnogorske granice. Prema rečima Sabahudina Kozice, direktora pogona užičkih „Puteva“ u Prijepolju, to praktično znači da je svaki treći, od 303 kilometra magistralnih i regionalnih puteva u ove tri opštine o kojima je ovo preduzeće brinulo, novom uredbom je izuzeto. Riječ je uglavnom o dionicama koje su bile u takozvanom trećem prioritetu održavanja.

– Ukoliko se istraje u nameri da se nova uredba o kategorizaciji državnih puteva primeni u praksi, zbog ograničenih sredstava u budžetima, lokalne samouprave neće biti u mogućnosti da efikasno izvršavaju ovu obavezu, tako da bi se kao negativna posledica primene nove zakonske regulative može očekivati propadanje putne mreže u narednim godinama. Konkretno za opštinu Nova Varoš to praktično znači finansijsko opterećenje od oko 15 miliona dinara, koliko se godišnje investira samo u zimsko i letnje održavanje puteva, bez novih investicionih ulaganja u putnu infrastrukuru koje je među prioritetima u radu ovdašnje lokalne samouprave. Nepovoljno je i to što je ova uredba stupila na snagu nakon što je opštinski budžet već usvojen i sredstva za ovu namenu već planirana, ističe Zoran Mlađenović, direktor Direkcije za izgradnju opštine Nova Varoš. On napominje i da je jedan od velikih problema i taj što je tako ozbiljan posao spušten na nivo ingerencija lokalnih samouprava jer nisu sve one podjednako efikasne i u istoj finansijskoj situaciji na polju održavanja putnih pravaca, a novom uredbom praktično su uslovljeni da to budu. Dodatna muka je i ta što su na ovim putnim pravcima, zbog velikih padavina i oštrih zima, potrebni češći sanacioni radovi, kao i što radovi na putu Jasenovo-Bijela Rijeka nisu u potpunosti završeni.

Na Uredbu Vlade o kategorizaciji državnih puteva oštro su reagovali i u opštini Priboj, u prvom redu što u „miraz“ dobijaju put kojim se posle prolaska preko dijela BiH, stiže do 70 odsto teritorije ove opštine.

– To znači da ćemo gotovo ceo transfer koji smo dobili iz Republike morati da damo za sanaciju puta Sastavci – Čemerno, na kome su brojne rupe i odroni. Protiv smo decentralizacije na ovaj način, jer je preče bilo izvršiti depolitizaciju finansija. Ovako se presipa iz šupljeg u prazno – smatra Lazar Rvović, predsjednik opštine Priboj.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.