Nove aktivnosti za djecu sa smetnjama u razvoju

0
6

Zahvaljujući brojnim aktivnostima Udruženja psihologa Novi Pazar koja broji 350 članova deca i mladi sa smetnjama u razvoju već godinama imaju mogućnost rada sa stručnim licima. Zaposleni u ovom Udruženju najavili su brojne projekte u narednom periodu koji se odnose prvenstveno na uključivanje ovih lica u što normalnije tokove života.

Jedna od brojnih aktivnosti koju Udruženje psihologa sprovodi već pet godina je individualni rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Kroz ovu aktivnost se radi na jačanju kapaciteta dece i ispravljanju neadekvatnih obrazaca ponašanja.

“Postoje programi omladinskog savetovališta koji se organizuju u dve programske aktivnosti. Prva aktivnost je omladinsko psihološko savetovalište za mlade ljude koji nemaju smetnje u razvoju već se suočavaju sa kriznim periodima u životu. Druga aktivnost je karijerno savetovanje  koji se realizuje u okviru projekta “Znanjem do posla”. Sprovodi se u individualnom i grupnom radu. Za cilj ima da mladi spoznaju koje su njihove sposobnosti, interesovanja i na koji način mogu da se dalje usmeravaju u karijeri”, rekla je potpredsednica Udruženja psihologa, Marija Tiosavljević.

Dve socijalne zaštite koje Udruženje sprovodi od 2017. godine su lični pratilac deteta i personalna asistencija. Ove usluge Udruženje realizuje u šest opština i to u Novom Pazaru, Raški, Tutinu, Kuli, Rači i od ove godine i u Trsteniku i kroz ove usluge obuhvaćeno je 110 korisnika.

Novopazarsko Udruženje psihologa planira da proširi ciljnu grupu tako da će mladi bez smetnji u razvoju imati mogućnost da se uključe u razne projekte.

(rtvnp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.