Novca za izgradnju nema

0
7

BiH – Idejni projekt za izgradnju II faze Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kompleksu Tvornice akumulatora Potočari, a prema prvonagrađenom konkursnom radu idejnog arhitektonskog rješenja druge faze, prezentiran je danas u Sarajevu.

Prošle godine usvojeno je idejno rješenje druge faze, a ona se odnosi na kompleks bivše Tvornice akumulatora, tretira sve vanjske površine i objekte. Na osnovu tog idejnog rješenja, potpisan je ugovor s “Energoinvestom” da uradi idejni i izvedbeni projekt.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović kazao je Feni da se nakon prezentacije i završetka idejnog projekta pristupa izradi projektne dokumentacije – glavnog projekta koji će služiti ujedno i kao izvedbeni projekt čija realizacija se očekuje krajem maja, ili početkom juna.

Nakon toga ćemo, dodao je, sačiniti akcioni plan i pristupiti prikupljanju sredstava za izgradnju druge faze Memorijalnog kompleksa.

“Mi sredstava za ovu fazu nemamo. Radit ćemo na donatorskoj osnovi i zavisi koliko sredstava budemo osigurali, poštovat ćemo dinamiku izgradnje Memorijalnog kompleksa. Kad se sve završi, to će biti jedan muzej genocida, jedno svjedočenje šta se desilo u određenom momentu na određenom mjestu i opomena svima da se to nikome i nigdje ne ponovi”, kazao je Smajlović.

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Sadik Ahmetović kazao je Feni da će se nakon završetka posla, koji radi “Energoinvest”, otprilike moći znati koliko novca treba prikupiti za izgradnju, za drugu fazu.

“Nadam se da i BiH ima dovoljno novca da može jedan ovakav objekt izgraditi. Mislim da postoje razumni ljudi u ovoj zemlji da će prilikom privatizacije, ukoliko budu privatizirane neke velike kompanije u BiH, skupe kompanije, jedan dio, dakle vrlo mali dio novca biti izdvojen za izgradnju druge faze Memorijalnog centra”, kazao je Ahmetović.

Isto tako, dodao je, mislim da još imamo dovoljno prijatelja izvan BiH koji znaju za zločin genocida 1995. godine i vjerujem da će i oni učestvovati u finansiranju druge faze.

Početkom januara ove godine potpisan je ugovor između Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i “Energoinvesta”.

“Ugovor ima dvije faze. Prva faza je izrada idejne dokumentacije, odnosno idejnog projekta, a druga faza je izrada izvedbenog projekta. Idejni projekt je već završen i predat investitoru, znači predat je na reviziju. Poslije revizije pristupa se otklanjanju primjedbi i izradi izvedbene projektne dokumentacije”, kazala je odgovorna projektantica za arhitekturu Amra Peljto.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.