Nova Vlada FBiH polovinom augusta: Dogovorena koalicija SDA, SBiH, BPS i A-SDA

4
16

koalicijaBIH – Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) potpisali su danas u Sarajevu sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period od 2015. do 2018. godine.

Ovim sporazumom opredijelili su se za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak zemlje.

Predstavnici ovih stranaka najavili su da će zajedno formirati Federalnu vladu te vlade Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona kroz podršku imenovanja ekspertskih ministara na upražnjena mjesta, te da će podržati aktuelni saziv i program rada Vijeća ministara BiH.

O detaljima ovog sporazuma novinare je upoznao predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazavši da su stranke opredijeljene za svođenje korupcije na najmanji mogući nivo odlučnim provođenjem mjera u borbi protiv svih oblika kriminala.

Dodao je da političke stranke potpisnice ovog sporazuma prihvataju Programska načela sadržana u Sporazumu koji je potpisan 19. novembra 2014. godine u Sarajevu, kao politički dokument osnovnih smjernica rada u periodu od 2015. do 2018. godine.

Ove stranke dokumentom su se obavezale da će raditi na usvajanju Zakona kojim bi se državna imovina stavila u funkciju, da će voditi računa da se sve odluke usklađuju i dogovorno donose, trudeći se da se postigne konsenzus između partnera u skladu s propisanim procedurama.

– Izbor i imenovanje će biti vršeno prema kriteriju kompetentnosti kandidata. Raspodjela pozicija unutar struktura vlasti na nivou BiH i Federacije BiH bit će regulirana posebnim aneksom koji je sastavni dio ovog Sporazuma i koji se mora ispoštovati, u suprotnom Sporazum o zajedničkom djelovanju će se smatrati ništavan – precizirano je ovim sporazumom.

Izetbegović je naglasio da su se stranke potpisnice obavezale da će donijeti set zakona kojima će se unaprijediti radno – pravno zakonodavstvo i poslovni ambijent u BiH i Federaciji BiH, smanjiti nameti koji opterećuju realni sektor, poboljšati stepen naplate poreza, depolitizirati rad tužilačkih, policijskih i inspekcijskih organa te mjere kojima će se smanjiti državna administracija i javna potrošnja.

Također, obavezale su se da će donijeti strategiju za suzbijanje kriminala i korupcije na nivou BiH i Federacije BiH, izglasati izmjene Izbornog zakona BiH kao i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), donijeti izmjenu Zakona o državnim službenicima na nivou BiH i Federacije BiH te dati punu političku i institucionalnu podršku nadležnim organima za rješavanje predmeta ratnih zločina, političkih ubistava kao i predmeta sistemske korupcije.

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović naglasio je da je razlog učešća BPS-a u zajedničkom djelovanju da se ojača vladajuća pozicija i sigurniji put BiH u Evropsku uniju ocjenjujući da je na političkoj sceni BiH prisutno licemjerstvo budući da “oni koji su se najviše zalagali za EU kada na red dođe usvajanje zakona čine sve da se tome suprotstave”.

Kao drugi razlog učešća u vlasti naveo je “sprečavanje planiranog haosa koji se pokušava nametnuti čime bi se BiH vratila desetine godina u nazad”, dok je treći razlog “zaštita radnika i boraca”.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić podsjetio je da su SBiH i SDA imale otvorena pitanja, ali je naglasio da su posljednjih nekoliko sedmica dosta toga riješili, a jedan od najvažnijih principa bio je stavljanje državne imovine u funkciju.

Potpisnici Sporazuma imat će još nekoliko sastanaka, rečeno je danas, te će tada predložiti ministre za Federalnu vladu, a Izetbegović je podvukao da je SDA-ov koalicioni partner Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saglasna je sa ovakvim prijedlogom.

(Fena)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Nova Vlada FBiH polovinom augusta: Dogovorena koalicija SDA, SBiH, BPS i A-SDA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Samo punite dzepovi sa pare a narod trazi hleb po ko ntajnerima sve bi vi na goli otok za vreme Tita a ne ovde mi se pravite ko neko I nesto. Lopovi i mafijasi.. Pare pare pare ???

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.