Nova Varoš – Izgradnja kanalizacionog sistema u naselju Petlovac

0
3

Nova Varoš – Neimari užičkog preduzeća „Stabil pro“ započeli su radove na izgradnji kanalizacionog sistema u naselju Petlovac i rekonstrukciji crpne stanice na Branoševcu. Ovaj investicioni poduhvat, čija je vrijednost procijenjena na oko 26 miliona dinara, finansiraju Ministarstvo privrede i Opština Nova Varoš, u okviru državnog Programa mjera za podršku razvoja poslovnih zona u lokalnim samoupravama.

Program je, inače, putem javnog poziva opštinama, prije godinu i po započelo tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, da bi njegovu realizaciju u aprilu ove godine preuzelo Ministarstvo privrede posredstvom Sektora za investicije u infrastrukturne projekte. Prvobitna vrijednost novovaroškog projekta iznosila je skoro 34 miliona dinara, da bi na tenderu kao najpovoljniji izvođač prošlo preduzeće „Stabil pro“ iz Užica, koje se ugovorom obavezalo da će za 119 radnih dana posao da odradi za 25.862.916 dinara. Predstavnici izvođača, koji su pre nekoliko dana u Petlovcu obišli radove na lokaciji gdje se gradi crpna stanica, zajedno sa čelnicima lokalne samouprave, Direkcije i ovdašnjeg Komunalnog preduzeća, kazali su da će rok za završetak posla eventualno biti prolongiran u zavisnosti od vremenskih prilika.

– Projekat uključenja Petlovca u centralni kanalizacioni sistem Nove Varoši, kao i rekonstrukcija crpne stanice na Branoševcu uz izgradnju pratećeg, 500 metara dugog gravitacionog cjevovoda, jedan je od prioritetnijih iz dva razloga, Petlovac je jedino naselje koje nema kanalizaciju, a pošto je lokalna samouprava lokaciju Branoševca odredila kao poslovnu zonu, bilo je ključno rješavanje problema otpadnih voda sa ovog područja i njihovo prepumpavanje u sistem gradskog kolektora, kaže Miroljub Šaponjić, direktor opštinske Direkcije za izgradnju koja je na državnom konkursu kandidovala ovaj projekat, a u toku njegove realizacije biće zadužena za stručni nadzor. On podsjeća da druga faza ovog posla, koji bi trebalo da počne na proleće naredne godine, podrazumijeva izgradnju sekundarne kanalizacione mreže za ovo rubno područje grada.

Vlada Republike Srbije je, inače, u okviru ovog razvojnog Programa odobrila finansiranje ukupno 25 projekata u isto toliko opština u Srbiji. Iz državne „kase“ za ove namjene opredeljena su sredstva od oko 464 miliona dinara. – Vlada je program pokrenula sa ciljem stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta u opštinama, što je primarno i u radu lokalne vlasti. Opština Nova Varoš će ovaj lokalni projekat podržati sa oko dva i po miliona dinara, a zahvaljujući kojem će u naselju Petlovac nakon toliko decenija konačno biti riješen problem kanalizacije – ističe Dimitrije Paunović, predsjednik opštine Nova Varoš.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.