Nova Varoš: EU donirala aparaturu za reciklažu

0
15

Nova Varoš – U Novu Varoš pristiglao je dio oprema za budući reciklažni centar na Branoševcu čiju nabavku su sa 70 hiljada evra donirali Evropska unija i Vlada Švajcarske posredstvom Programa evropskog partnerstva s opštinama – EU PROGRES.

Nabavku preostalog dela oprema sa 22 hiljade eura  takođe će donirati Evropska unija kroz projekat prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, čija je realizacija u toku, dok će opština Nova Varoš, na ime svog učešća u projektu, uložiti sredstva u adaptaciju objekta bivšeg „Ineksovog“ stovarišta građevinskog materijala, otkupljenog prije dvije godine uz finansijsku pomoć Vlade Srbije za reciklažni centar.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, reciklažni centar na Branoševcu počeće sa radom tokom avgusta.

U njemu će se balirati i u specijalizovanim tankovima skladištiti i čuvati reciklabilne vrste otpada (papir, staklo, pet ambalaža, metal…)  do prodaje preduzećima koja će bave njegovom finalnom preradom. Otpad namenjena reciklaži prikupljaće se uz pomoć tipskih kontejnera koji će biti postavljeni na više punktova u gradu i okolnim selima, a građani će sekundarne sirovine moći i da odlažu na posebno označenim mestima u okviru samog reciklažnog centra kojim će gazdovati Komunalno preduzeće „3.septembar“.

– Pored toga što će  smanjiti broj smetilišta i negativan uticaj otpada na životnu sredinu i zdravlje ljudi, reciklažni centar će  produžiti i životni vek regionalne deponije. Zahvaljujući reciklaži Komunalno preduzeće znatno će smanjiti troškove transporta otpada na deponiju, a imaće i zaradu prodajom za dalju preradu prikupljenih sekundarnih sirovina – kaže Živko Kolašinac,kordinator projketa isped opštinske uprave u Novoj Varoši.

(westinfo)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.