Nova Varoš: Borba za investitore i radna mjesta

0
3

Nova Varoš – Aktuelna lokalna vlast, čiju okosnicu čini Srpska napredna stranka, kao prioritet u svom radu definisala je i borbu za svako novo radno mjesto.

Osim novčanih subvencija za program zapošljavanja koji se finansira iz opštinskog budžeta, gradski čelnici na tom polju sprovode i brojne druge aktivnosti, a jedna od njih je i nedavna odluka opštine da preduzeću „Nemex“ iz Beograda ustupi na korišćenje jednu od hala na Branoševcu, u kojoj bi ova firma instalirala opremu i pokrenula proizvodnju drvenog peleta za ogrev.

Potpisivanje ugovora planirano je za desetak dana, a jedna od glavnih ugovornih obaveza beogradske firme biće zapošljavanje najmanje 25 radnika sa mjestom prebivališta u opštini Nova Varoš, kao i redovno isplaćivanje ličnih dohodaka i izmirivanje ostalih obaveza jer će u suprotnom izgubiti pravo na korišćenje proizvodnog prostora. Još 25 naših sugrađana do kraja godine moglo naći zaposlenje u prodajno-proizvodnom objektu čiju gradnju, na temeljima sportskog centra na ulasku u grad, planira tekstilna kompanija „Natural tekstil“ iz Turske, najavljuje Dimitrije Paunović, predsjednik opštine Nova Varoš.

  • Da li su uspešno završeni pregovori sa vršačkom „Medelom“ oko pokretanja proizvodnje u pogonu u selu Božetići?

– Ti razgovori oko proizvodnje kanditorskih proizvoda u Božetićima, nažalost, nisu urodili plodom jer su investitori imali zamjerke na lošu putnu komunikaciju sa centralnim dijelom Srbije. Opština, međutim, ima alternativni plan kako da se ovaj pogon ponovo pusti u funkciju, a to je ideja da se pri lokalnoj samoupravi eventualno formira preduzeće koje bi se bavilo proizvodnjom čitave palete proizvoda od heljde – od brašna do igračaka sa heljdinim ljuspicama. Plan je da se, naravno, čitav projekat realizuje u partnerstvu sa lokalnim proizvođačima heljde.

  • Opozicija i dio javnosti osporavaju vašu inicijativu za izgradnju toplane na bio masu, smatrajući da je on megalomanski za ovako siromašnu opštinu .

– Odbacujem takve optužbe i tvrdim da je ovaj projekat ekonomski opravdan i da grad od njegove realizacije može imati samo korist. I pored negativnih komentara, nećemo odustati od namjere da izgradimo toplanu na bio masu, već je pri kraju procedura prikupljanja ponuda za izradu studije izvodljivosti kroz postupak javne nabavke , a tendersku dokumentaciju otkupilo 11 renomiranih firmi. Studija će se finansirati sredstvima u iznosu od oko šest miliona dinara, od kojih je pet obezbjedila opština, a milion Kancelarija za razvoj nedovoljno razvijenih opština, na čijem je čelu Sulejman Ugljanin. Ukupna vrednost projekta, prema nekim slobodnim procjenama, dostići će cifru od blizu 20 miliona evra, a najbolji model njene realizacije biće kroz javno-privatno partnerstvo. Građani nemaju razloga da strahuju jer se u ovaj ozbiljan posao nećemo upustiti brzopleto kako to neki pokušavaju da predstave. Sve će se raditi u etapama, po strogim zakonskim propisima i sa ciljem da potencijal koji imamo iskoristimo baš kao što su to uradile mnoge razvijene evropske zemlje.

  • Kako komentarišete oštre reakcije vlasnika „zakatančenih“ pogona i predstavnika javnih preduzeća pod patronatom Republike, čijim firmama je opština „odrapila“ višemilionski namet za građevinsko zemljište?

– Opštinsko rukovodstvo, pored brojnih pritisaka, neće odustati od namere da visokim tarifama na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, sa jedne strane motiviše vlasnike zakatančenih proizvodnih hala da ih puste u funkciju ili prodaju, a sa druge , da poslovnice javnih preduzeća i državnih ustanova pod ingerencijom Republike stimulišu da deo „kolača“ od eksploatacije prirodnih resursa, prilože u gradsku „kasu“ Očekivao sam negodovanja i oštre reakcije onih koji su se našli na „udaru“ vlasti, ali one me, zaista, ne dotiču, jer za ovakvu opštinsku odluku imamo podršku građana, koji gotovo svakodnevno od gradskih funkcionera traže zaposlenje. Ovo je upravo jedan od načina kojim se dovijamo da napunimo budžet i zaposlimo naše sugrađane, te zato apelujem na vlasnike preduzeća i rukovodioce firmi i ustanova kojima su upućena rešenja, ali i na predstavnike pojedinih političkih partija, da prestanu da me „savetuju“ da se manem ovog posla jer ih upozoravam da njihove žalbe ne odlažu izmirenje obaveza. Što se tiče njihovih pritužbi da ova skupštinska odluka nije ustavna, mi ih podržavamo da kod nadležnih sudskih instanci zatraže preispitivanje njene ustavnosti, a mi ćemo, baš kako smo i naumili, od onih koji na kraju prvog kvartala ne plate prvu ratu naknade, zatražiti prinudnu naplatu.

  • Kada ste pre osam mjeseci preuzeli funkciju predsjednika opštine, kao jedan od glavnih problema naveli ste neefikasnu i glomaznu administraciju. Dokle se stiglo sa reformom gradske uprave?

– Reformisanje opštinske administracije trebalo bi da bude završeno do 1. juna. U proteklom periodu, urađena je nova sistematizacija radnih mesta, precizno su definisane nadležnosti i zadaci svih stručnih službi, opština je uspješno okončala postupak dobijanja sertifikacije o povoljnom poslovnom okruženju, povjećala je javnost i transparentnost u radu, adaptirane su i preuređene kancelarije, a u cilju veće efikasnosti i profesionalne angažovanosti, pojačana je disciplina i odgovornost prema radu svih opštinskih činovnika.

Čuo sam i primedbe pojedinaca da su ove promene „kozmetičke“, a ne suštinske, ali su i one, čak ih i tako nazvali, ipak, bile nužne da bi se stvorio što bolji ambijent kojim će građani biti zadovoljniji jer su u opštinskoj upravi dobili kvalitetniju uslugu. U planu je da se do juna opreme i prostorije u prizemlju zgrade opštine, gde će biti lociran info-pult i mini sala sa sastanke sa strankama koje ne budu mogle da riješe svoj problem u Uslužnom centru. Nadležni opštinski službenici imaće obavezu da o svakom razgovoru sa građaninom sačine službenu zabelešku, definišu problem i rok do kada on mora biti rešen.

  • U sklopu tih promena, najavili ste i da ćete kadrovski ojačati Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj. Niste, čini se, puno odmakli na tom polju i stiče se utisak da ste prilično usamljeni u svojim aktivnostima zbog nedostatka kadrova .

– Nije da baš ništa nije urađeno, ali svakako da u narednom periodu imamo u planu da kadrovski ojačamo ovu službu jer su nam preko potrebni stručni i iskusni pojedinci različitih profila, koji bi u što kraćem vremenskom roku, svoje korisne ideje i inicijative sproveli u djelo. Problem nedostatka stručnog i iskusnog kadra bio primetan i tokom mandata prošle vlasti, koja je za obavljanje nekih važnih poslova u opštini, angažovala čak i penzionere. Mi bar takve stvari ne radimo.

  • Da li su vladajuća koalicija, vi kao predsjednik opštine i stranka koju predvodite mogli bolje da rade i funkcionišu u proteklih osam mjeseci i ima li istine u spekulacijama da bi u našem gradu moglo da dođe do rekonstrukcije vlasti?

– Ja lično i SNS, ali i ostale članice vladajuće koalicije, mogli smo da radimo mnogo bolje. Nisam zadovoljan ni dinamikom kojom se rešavaju problemi, ni učinkom u pojedinim oblastima. Kada je u pitanju rekonstrukcija lokalne vlasti, mi iz Srpske napredne stranke nećemo nikoga „izbacivati“ iz vladajuće koalicije , ali je prekomponovanje u cilju boljeg funkcionisanja uvek moguće jer se iz budžeta ne mogu još dugo finansirati oni koji nisu kreativni, inovativni, vrijedni i koji , na kraju, nemaju nikakav rezultat.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.