Nova stomatološka jedinica

0
18

Nova Varoš – Stomatološka „stolica“ najsavremenije generacije, opremljena, između ostalog, i ultra-zvučnim skidačem kamenca, led lampom i svim pratećim instrumentima, uskoro će biti puštena u rad, a instalirana je u ordinaciji u centralnoj zgradi Doma zdravlja. Namenjena je za potrebe dječje preventivne stomatologije.

– Savremena stomatološka jedinica u velikoj mjeri će olakšati rad naše službe jer ćemo brže, efikasnije i kvalitetnije pružati usluge u ovoj oblasti i to populaciji koja je velika i broji oko 3.000 djece. Oprema je došla u pravo vrijeme jer su stomatološke jedinice na kojima radimo izraubovane i stare gotovo tri decenije, ističe dr Milivoje Arsić, načelnik službe za dječju preventivnu stomatologiju. Prema riječima dr Sanje Vranić, direktorke novovaroškog Doma zdravlja, preostali dio opreme iz „paketa“ ove donacije trebalo bi da bude dopremljen do početka marta. Riječ je savremenom ultra zvučnom aparatu, koji će biti namenjen za preventivne ginekološke predmete i preglede kukova kod djece i autoklavu za sterilizaciju. Ukupna vrijednost ova dva aparata iznosi oko pet miliona dinara.

– Zahvaljujući podršci donatora, kao i općine koja je aplicirala na javnom pozivu PROGRES-a, u našoj zdravstvenoj ustanovi znatno će biti poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite najosetljivijih grupa – djece i žena, i to kroz unapređenje prije sve svega preventivnih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kaže dr Vranić i podsjeća da je realizacija ovog projekta podrazumevala i sprovođenje brojnih aktivnosti koje imaju za cilj da povećaju informisanost korisnika zdravstvene zaštite posebno žena, djece i omladine o značaju prenetivnih pregleda. U proteklih nekoliko mjeseci sprovedena je sveobuhvatna kampanja, u okviru koje su zdravstveni radnici održavali edukativne skupove i radionioce po školama, predavanja o značaju preventive, a upriličena su i gostovanja po radio emisijama i promocije u štampanim medijima.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.