29. Decembar 2017

Đaci četvorogodišnje osnovne škole u tutinskom selu Zapadni Mojstir dobili su novu školsku zgradu površine 200 kvadratnih metara sa uređenim školskim dvorištem za sportske aktivnosti zahvaljujući sredstvima koja su obezbijedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

Inicijativa za izgradnju nove škole potekla je od mještana, i za nju su donatori obezbijedili 83.000 eura, a lokalna samouprava je učestvovala sa 73.800 eura.

“Ovo je sada dodatni motiv za nastavnike i đake, jer nova škola pruža prave uslove za obrazovanje, a u njenom sastavu se nalazi i predškolsko odjeljenje i ambulanta, što će doprinijeti da ljudi ne odlaze iz sela”, rekao je direktor Osnovne škole “Aleksa Djilas Bećo” Jusuf Demić, a saopštio razvojni program Evropski PROGRES.

Demić je istakao da je stanje u staroj školi bilo loše, da je plafon otpadao, a da su pod i prozori bili dotrajali.

On je kazao da je za 25 đaka te škole veoma značajno što su napravljeni tereni za odbojku, fudbal i košarku.

Predsjednik opštine Tutin Kenan Hot ocijenio je da se uz novu školu stvaraju uslovi da selo oživi i naglasio da tome doprinosi i lokalna samouprava koja radi na izgradnji puta do Zapadnog Mojstira.

“Opština Tutin ulaže napore da stanovnicima udaljenijih područja obezbedi podjednake uslove za život kao što imaju stanovnici centralnog dijela opštine. Unapređenjem obrazovanja u ruralnom području, ravnomjernim razvojem cjelokupne opštine kao i ostalim aktvnostima koje se realizuju u saradnji sa Evropskim PROGRES-om, opština Tutin daje svoj skroman doprinos evropskim integracijama Srbije”, rekao je Hot.

EU i Vlada Švajcarske, preko Evropskog PROGRES-a, uložile su skoro dva miliona eura u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje, što dugoročno doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju, navodi se u saopštenju.

Pored nove škole u tutinskoj opštini, renovirano je još pet škola, u Beloj Palanci, Blacu, Crnoj Travi, Leskovcu i Kuršumliji sa ciljem da sva djeca, kako iz urbanih tako i iz ruralnih sredina, imaju iste uslove obrazovanja.

(Beta)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles