Nova poskupljenja

0
14

Sjeverni Sandžak – Cijene osnovnih životnih namirnica brašna, hljeba, mlijeka, svježeg mesa, ulja ipak su stabilne ili nešto niže zbog ograničenja trgovačke marže na 10 odsto.

Kako je Tanjugu rečeno u nekoliko trgovinskih lanaca, početkom februara mogu se očekivati nove cijene mesnih prerađevina više oko 10 odsto za koliko će poskupeti i alkoholna pića, smrznuti proizvodi, instant kafa, dok će cijene kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu biti veće sedam i više procenata.

Trgovci najavljena poskupljenja pravdaju novim cjenovnicima dobavljača i proizvođača koji pak kao razloge za više cijene navode skuplje sirovine i rast kursa dinara.

Iako je decembarska prosječna plata u Srbiji bila nešto viša od 400 eura, ekonomski analiticar Saša Ðogović kazao je za Tanjug da imamo nizak standard i da je i dalje potrebno negdje oko 1,4 prosječne neto zarade za pokriće prosječne potrošacke korpe, što znači da je neophodno imati dopunske izvore finansiranja, kako bi se pokrpio kućni budžet.

U pocetnim mjesecima svake poslovne godine, dolazi do pojačanih inflacionih tenzija, a riječ je uglavnom o povećajnu cijena akciznih proizvoda ili onima koje su direktno pod ingerencijom države, kao što su komunalne usluge, gradski prevoz, energenati…

“To je ono što će direktno usloviti rast cijena na samom startu godine. Cijena nafte ima indirektan uticaj na cijene transportnih usluga, ili zelene pijace, tako da će povećanje cijena goriva imati negativan eho na kućni budžet, odnosno na kupovnu moć stanovnišva”, objasnio je Ðogović.

Kako godina protiče, inflacione tenzije će splasnuti, jer je domaća agregatna tražnja izuzetno niska. Cijene primarnih proizvoda na svetskom tržištu opadaju izuzev nafte, ali je disikutabilno kako će se fluktuirati ta cijena nafte i šta će se dešavati sa Iranom, dodao je on.

Prema Ðogoviću, u suštini nema nikakvih drugih impulsa koji bi u drugom dijelu godine uslovljavali jačanje inflacionih tenzija, naprotiv, oni ne postoje, jer neće biti rasta cijene struje.

Ukoliko poljoprivredni rod bude zadovoljavajući, ni tu ne bi trebalo da dođe do nekog skoka cijena, jer je i Uredba smanjila marže na osnovne prehrambene proizvode za 10 posto.Kupovna moć stanovništva će svakako i dalje ostati niska i dodatno narušena u početnim mjesecima ove godine, smatra Ðogović.

Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru 2011. godine bila je 43.887 dinara, što je nominalno više za 14,4 odsto, a realno za 15,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako je objašnjeno u RZS, nešto veće mjesečno povećanje zarada uobičajeno je tokom decembra jer preduzeća u tom mjesecu, ukoliko su u mogućnosti, isplaćuju zaostale zarade i doprinose dok pojedine boljestojeće firme isplaćuju zaposlenima 13. platu ili kvartalne bonuse, a u pojedinim delatnostima prvi dio decembarske plate isplaćen je pred praznike.

Izvor: Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.