11. Januar 2017

Stari norveški radio

Norveška je danas počela proces gašenja analognih radio-stanica i time postala prva država na svijetu koja će postepeno ukinuti tehnologiju modulacije radio-frekvencije (FM – UKT) za nacionalne i neke regionalne radio-emitere.

FM signal je ugašen u regionu Artik-Nordland, a nastaviće se postepeno prebacivanje signala radija na standard digitalnog audio-emitovanja, DAB.

U javnoj biblioteci u Bodu, na severu Norveške, uz zvuke doboša i odbrojavanje publike, prebacivanje sa FM na DAB izvela je, povlačenjem poluge, slušateljka Berit Polina Olderskog, koja bila vjerna FM-u više od 70 godina.

Prisutni norveški i evropski zvaničnici ocijenilu su da je taj događaj, prenošen na internetu, „historijski trenutak“ koji pokazuje da se mediji „mogu obnoviti za moderan svet“.

Odluku o procesu gašenja koje bi trebalo da se završi do 13. decembra, Parlament je donio još u maju 2011. godine. Biće primenjeno samo na nacionalne i pojedine regionalne radio-stanice, dok će većina lokalnih radio-stanica nastaviti da emituje FM program.

Vlada je ocijenila da je FM radio-mreža veoma skupa za održavanje zbog topografije Norveške – dubokih fjordova, visokih planina i rasutih naselja. Po zvaničnim podacima, ušteda će iznositi 22,2 miliona eura.

(RTS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles