Nordrhein-Westfalen: Sastanak medžlisa

0
18

Njemačka – U subotu 18.01.2014 održana je redovna godišnja sjednica medžlisa Düsseldorf (NRW) u prostorijama džemata Essen, sadašnjeg predstavničkog tijela ove regije koje sačinjavaju čelnici džemata. Satanku su prisustvovali predstavnici 14 džemata sa imamima i predsjednicima te 3 džemata  koje su zastupali samo predsjednici džemata. Tri imama  opravdali su svoj izostanak zbog ranije preuzetih termina . Veliki odziv  prisutnih članova ukazuje na visoki stepen interesovanja za dešavanjima u zajednici te želju da se ona učini još efektivnijom.

Sjednicu je učenjem Kurana otvorio Haris ef Kalač nakon čega je glavni imam regije poselamio prisutne čelnike, zahvalivši im se za strpljenje i odziv. U nastavku predložen je dnevni red prema tačkama koje su navedene u pozivu. Nakon manje korekcije isti je usvojen aklamacijom većine prisutnih.

Prema  usvojenom dnevnom redu u prvoj tačci glavni imam je podnio kraći izvještaj o aktivnostima i radu za 2013 godinu , podjelivši prisutnima listu termina posjeta , sastanaka i drugih sadržaja kojima je u toku godine prisustvovao. Glavni imam je tom prilikom konstatovao da i pređena kilometraža u prethodnoj godini od nekih 9500 kilometara svjedoči o tome, da se radi o oblasti  u kojoj  nije falilo aktivnosti i događanja.

Druga tačka dnevnog reda tretirala je raspored aktivnosti i termina u tekućoj 2014. godini. Glavni imam tom prilikom je napomenuo konkretne prijedloge imama te muftijskog vijeća po pitanju obilježavanja godišnjice IGBD-a, dana Srebrenice, dvodnevni seminar za imame, organizaciju ljetne škole islama za polaznike mektebske nastave i omladinu u Bosni i Hercegovini. Raspored termina za godišnje mevlude i ostale prigode u džematima obavljen je bez većih diskusija nakon čega se prešlo na treću tacku dnevnog reda “ustrojstvo medžlisa”.

Po ovoj tačci  glavni imam zamolio je prisutnog predsjednika zajednice Edina Atlagića da predstavi  zato pripremljen materijal sa radnim nazivom “preporuka za djelovanje “.

„Preporuka za djelovanje“ predstavlja materijal koji je Mešihat izradio na osnovu prijedloga i zaključaka muftijskog vijeća. Cilj  preporuke  je da se u što kraćem vremenu radi uspješnijeg djelovanja na nivou regije (Landesebene) formira jedan stručni tim sa jasnim zadatcima i ovlaštenjima koji bi pokrivao slijedeća polja rada i unaprijedio komunikaciju i koordinaciju džemata po tim pitanjima:

– rad na humanitarnim projektima

– dijalog sa državnim institucijama i drugim ustanovama (procesi institucionalizacije islama)

– vjerskoprosvjetni rad: mekteb i  omladina (Jugendarbeit)

– rad sa ženama i djevojkama (Frauenarbeit)

– administrativni poslovi.

Nakon kraćeg predstavljanja usliedila je  diskusija  prisutnih te je nakon polusatne razmjene mišljenja i stavova došlo do usvajanja pomenute preporuke  u vidu zaključka , da se prisutni u većini slažu da se ide u proces ka formiranju tijela i imenovanju i izboru stručnih kandidata prema ponuđenoj preporuci. Izabrana je s tim u vezi radna komisija za pripremu  izbornog procesa , koji predviđa pripremu podataka o kandidatima i proceduru izbora. Komisiju čine Edin Mehić (Wuerzburg) , Edin ef. Hodžić (Muehlheim/Ruhr), Armin Sućeska kao član Mešihata te glavni imam kao koordinator tih aktivnosti.

Predsjednik Atlagić je na kraju uspješno predstavio „Paltformu za reorganizaciju IZBNJ“, koja je prvenstveno prezentirana na svečanoj sjednici Sabora IZBNJ 23.11.2013.g. Predsjednik se tom prilikom fokusirao na one elemente platforme koje se tiču džemata i ustrojstva kao i aktivnosti regije.

Posebno je naglašeno da su zajednici u Njemačkoj u organizacionom smislu potrebni dobro ustrojeni medžlisi kako bi se zadovoljilo ukazanim potrebama na regijama kada je u pitanju jače uvezivanje džemata i bolja koordinacija njihovih aktivnosti ali i procesi institucionalizacije u državama. Jačanje regija/medžlisa IZBNJ stoga predstavlja imperativ za sve aktere u zajednici. Mogućnost formiranja jedne finansijsko-imovinsko-pravne službe kao servis za džemate širom Njemačke uz minimalno učešće svih džemata  izazvalo je također veliko interesovanje prisutnih.

Sastanak je nakon dva i po sahata intenzivnog rada završen u 19 sati nakon čega je uslijedila najavljena promocija knjiga Mirsada ef. Mahmutovića  “Uzroci nastanka hadisa “. Promotor je bio Ibrahim ef Hadžić kao i sam autor Mirsad ef Mahmutović. Prisutni su sa velikom pažnjom slušali izlaganja na jednu vrlo inresantnu, do sada neobrađenu ali vrlo važnu oblast na polju islamske edukacije.

Predsjednik Atlagić iskoristio je svoj boravak u Nordrhein-Westfalenu kako bi prije sastanka medžlisa zajedno sa glavnim imamom održao sastanak sa predsjednikom Islamrata za Njemačku, g. Ali Kizilkaya, u centrali te organizacije u Koelnu.  U srdačnoj atmosferi razmijenjena su mišljenja o sadašnjem i budućem statusu IGBD-a  kada su u pitanju predstavnička tijela muslimana u Njemačkoj na državnom i saveznom nivou kao I o aktuelnim pitanjima muslimana u Njemačkoj.

Na kraju , opšti utisak aktera ovih susreta i sastanaka je da je vrijedno truda zalagati se za što bolje uvezivanje naših džemata  kao i aktivista koji pokazuju snažan interes ka novim naprednijim inicijativama kojima se zadatci i ciljevi džemata i zajednice u cjelini  pospješuju.

(igbd)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.