Noćni namaz na Trgu ”Gazi Isa-bega Ishakovića”

8
62

Novi Pazar – Nekoliko hiljada vjernika se okupilo na Trgu „Gazi Isa-bega Ishakovića“ u Novom Pazaru u noći između petka i subote da u  dvadeset sedmoj noći ramazana potraže noć Kadarsku i obave noćni namaz. Ogroman novopazarski trg bio je pretijesan da primi sve klanjače koji su na ovaj način htjeli da pokažu svoju pokornost Allahu dž.š. i da ga zamole za oprost grijeha. Namaz je počeo u 1:30 sati a predvodio ga je hafiz Irfan ef. Malić.

Nakon osam rekata namaza prisutnima se obratio Nedžad ef. Hasanović. On je kazao da je presrećan što je doživio da Trg Isa-bega bude mjesto gdje će u ibadetu provesti 27. noć ramazana. Potom je najavio obraćanje glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića.

Muftija također nije krio sreću i radost zbog prelijepog ambijenta na Trgu i zahvalio je Allahu dž.š. na svim blagodatima i bereketima kojima je počastio umet Muhameda a.s. Glavni muftija je zahvalio i na blagodati da cijela Zemlja bude čista i da se na njoj može činiti sedžda Uzvišenom Gospodaru.

„Evo nas ovdje sa nadom da baš ova noć bude Kadarska, odabrana noć koju je Allah dž.š. izdvojio od svih noći time što ju je odabrao da bude noć kada se je nebo otvorilo i Allahavo riječi Uzvišene krenule prema zemlji i od tog trenutka nikada niti je bilo niti će biti isto kao prije jer su počele silaziti riječi Uzvišenog Allaha dž.š., riječi objave, riječi Kur'ana koji vrijedi za sva vremena i sve prostore. Evo nas danas nakon više od 14. vijekova, daleko od središta objave, daleko od Časne Kjabe, daleko prostorno, ali okrenuti prema Kibli, u ravnim safovima kao pripadnici umeta koji su u ovoj noći okrenuti prema Kibli svojim grudima, ali i svojom dušom i svojim srcem, i svojim cijelim bićem okrenuti prema Allahu dž.š. Stvoritelju, kome evo večeras i na ovaj način zahvaljujemo. Kome nastojimo zahvaliti od srca i iskreno, onako kako to On zaslužuje. Ma koliko se trudili nikada nećemo moći zahvaliti onako kako On to zaslužuje.“ – rekao je Glavni muftija.

Glavni muftija je govorio o blagodatima zdravlja i života kojima smo počašćeni i da kada bi cijeli život posvetili zahvali nebi smo mogli da se zahvalimo Stvoritelju.

„Džamije koje imamo su male da bi primile sav ovaj džemat, ali je zato Allahova milost velika i Zemlja na kojoj živimo ima prostora za sve nas, kao što ovaj Trg dožive ovo da ponovno bude musala, da bude mjesto obožavanja Svevišnjeg Allaha dž.š. i mjesto ibadeta. Zapravo ovo je Gospodaru, simbol, i pokazatelj tvoje moći. Tamo gdje se niko nije nadao, i tako kako se možda niko nije nadao. I u vremenu u kome je bilo mnogo crnih oblaka nadvijenih nad ovim narodom, ali se ispostavlja Gospodaru ono što si Ti Uzvišeni nama rekao, ‘…i oni prave razne spletke, ali Allah pravi njima zamke, a njegove su zamke bolje i jače…’ I evo sija svjetlo imana koje je najjače svjetlo, jače od bilo kog ovosvjetskog svjetla, i to je naš put. To je naša prilika i to je naša budućnost. Kada vjerom, istinom, ibadetom, osvjetlimo naša srca onda ćemo lako odagnati sve mrakove oko nas. Danas smo tu sa tom porukom, ali noćas ne šaljemo poruke drugima, šaljemo poruke sebi jer smo ovdje sa ibadetom noćnog namaza koji nije poruka drugima. Ovo je poruka nama. Ovo je komunikacija naših srca sa Svevišnjim Gospodarom. Naše predanosti, smjernosti, određenosti i okrenutosti prema Svevišnjem Gospodaru. Zato smo danas ovdje. Simbol ovih safova, ovih redova, ove odlučnosti, jeste zapravo simbol naše snage, naše energije, koju crpimo sa izvora Kur'ana i Suneta. I evo vidite, u trenucima kada tijelo hoće da spava, kada naše biološko biće hoće da se odmara, i kada je po zakonitostima toga bića i te materije normalno da se spava i odmara, evo nas ovdje da pokažemo sebi prije svega, a da time uđemo u krug Allahove milosti, da je snaga razuma, snaga plemenitoga duha i plemenite duše, snaga unutarnje pozitivne energije, jača od zahtjeva biološkoga bića. To je moguće samo ako se stalno trenira, a evo smo bili u ozbiljnom treningu ovih proteklih dana mubarek ramazana.

Postom, ustezanjem od pića, jela i drugih užitaka, čuvanjem jezika koji ima želju da hoda tamo gdje on hoće. I baš je pravi postač taj koji je to trenirao ovoga ramazana i svakoga ramazanskog dana, i svakog ramazana i nafile posta. I kada se tom programu predate, onda noćni namaz, onaj jučerašnji ili predhodni, i ovaj danas posebni, ne predstavljaju teret i muku, već predstavljaju užitak i dominaciju duše, dominaciju morala, dominaciju snage ljudskosti. Etonas Allah dž.š. počasti kadarskom noći. Eto nam dade šansu da je potražimo u ovom ramazanu. Da je posebno potražimo u ovoj posljednjoj trećini ramazana. I da je posebno potražimo baš u ovoj noći. Iskreni će je ako Bog da sigurno naći dlanovima okrenutim prema nebu.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je govorio i o tome da ko je iskreno postio i ko je iskreno padao na sedždu, da će njegovo srce biti meko i poslije ramazana i da neće ogrubijeti.

„Svi ibadeti u ramazanu trebaju biti akumulacija snage koja će zračiti svih narednih jedanaest mjeseci. To je potvrda da je srce primilo Allahovu milost, da se toliko natopilo Allahove milosti koja neće prestati poslije Bajrama. To je pravi ramazan. To je pravi post. To je pravi namaz. To je prava dova, prava nafila, pravi iman. To je pravi mumin i pravi musliman. I to su on za koje Allah dž.š. kaže ‘…nemoj da se brinu i nemoj da se žaloste…’, jer Allah dž.š. im garantuje da za njih nema straha i razloga za žalost. Zapravo to je noćašnja, mjesečna i desetodnevna šansa. Allah dž.š. ne podari noć Kadarsku da bi smo je lovili pa u njoj nešto prigrabili i kazeli, evo sam bio u ibadetu kao 1000 mjeseci. Ne. Allah darova ramazan i noć Kadarsku da bi smo u njoj doživeli kulminaciju. Doživjeli potpunu završnicu čišćenja duše. čišćenja našega cijeloga bića. To je kao finale, kao kada se u toj završnici predajete potpuno. Dajete sve od sebe da poslednji atomi nečisti, moralne i duhovne, koja nažalost obavija ovaj svijet sa svih strana, otpadne. Samo šehadetom. Samo namazom. Samo postom. Samo zekjatom. Zekjatom imetka ali i zekjatom duše. Samo hadžom, oni koji su u mogućnosti, se možemo zaštititi od nasrtaja tih nečistih i nečasnih čestica koje lebdje oko nas. Zato takav doživljaj Kadarske noći trebamo imati. Počašćeni, oni koje je Allah dž.š. primio u okrilje svoje milosti, a primio je sve koji to hoće, sve koji iskreno dovu čine, oni će biti odabrani. Njegovom milošću i Njegovom uputom i oni će biti sretni i imati dobro i na ovome i budućem svijetu.“ – rekao je na kraju Glavni muftija i uputio dovu Allahu dž.š. da podari uputu i snagu muslimanima da budu samo Allahu dž.š. pokorni.

Dova Glavnog muftije na noćnom namazu

„Gospodaru naš podari nam uputu ovoga svijeta. Podari nam sreću ovoga svijeta. Gospodaru naš tvojom milošću podari nam snagu da budemo Tebi samo pokorni. Podari nam snagu da sve što činimo bude u skladu sa Tvojom voljom i Tvojim propisima za Tvoju ljubav i za Tvoje zadovoljstvo. Gospodaru naš podari nam da sebe, svoje porodice, svoju djecu, i sve one na koje možemo da utičemo odgojimo onako kako ćeš Ti sa nama svima biti zadovoljan. Gospodaru podari nam snage da emanete kojima si nas zadužio, emanet nas samih kod sebe, emanet naših porodica, emanet naših džemata, emanet naše zajednice, emanet sijeloga umeta i emanet čovječanstva ponesemo uspješno i u skladu sa Tvojim zadovoljstvom. Gospodaru pomozi nam da ovom zemljom hodamo i živimo slobodno. Da budemo uspravni, dostojni tvojih namjesnika na zemlji. Da hodamo dostojanstveno zbog toga što pripadamo umetu Poslanika a.s. i ne dozvoli nikome da nam nasilje učini. Da nam nepravdu čini. Ne dozvoli nikome da nam na putu pokornosti Tebi uzvišenom bude. Gospodaru naš pomozi nam da još ovih nekoliko dana mubarek ramazana ispostimo i u ibadetu provedemo. Počasti nas doživljajem Kadarske noći i pomozi nam da je provedemo u ibadetu potpuno predani Tebi. Gospodaru naš obaspi ovaj skup bereketom, Tvojom milošću kao što obasipaš kišom žednu zemlju poslije koje daješ plemenite plodove. Obaspi ovaj skup oprostom. Primi teobu svakog čovjeka koji ti je uputi, i najmanju dovu da mu teoba bude primljena. Gospodaru naš Tvoja milost je velika, a mi smo mali. Tvoja snaga je neograničena, a mi smo slabi. Samo u okrilju Tvoje milosti i sa Tvojom snagom mi možemo biti veliki i jaki. I mi želimo da takvi budemo kako bi smo na Zemlji pomogli da se red uspostavi, a protiv nereda i haosa koji je suprotno Tvojoj volji i koji šteti svim ljudima. Gospodaru pomozi da ovim prostorom zavlada spas, mir, blagostanje i pravda za sve pripadnike Islama i za sve ljude i pomozi da Tvoja riječ bude gornja a da riječi nevernika budu donje. Molim Uzvišenog Gospodara svjetova da nam podari sreću i uputu ovoga svijeta. Molim Njega svevišnjega da nam  na Sudnjeme danu podari milost, spas od džehenemske vatre i da nas ovako kao večeras u predivnom ovom džematu sastavi u Dženetu. Molim Njega Svevišnjeg da nam ukabuli večerašnji ibadet. Da nam ukabuli naše dove. Da nam da sve što pripada njegovim nimetima i ono što smo tražili, i da nam da ono što vrijedi a nismo tražili. Molim Svevišnjeg Gospodara danas obaspe svojom milošću i pomogne da do kraja života Mu budemo pokorni, zahvalni i dio Njegove milosti. Amin.“

Nakon obraćanja prisutnima Glavni muftija je u ovoj mubarek noći uručio nagradu, putovanje na hadždž, džematlijki sa noćnih namaza Sajmi Kurbašević.

Put na hadždž kako prošle, tako i ove godine donirala je Škola Kur'ana Časnog onim džematlijkama koje su posjećivale noćne namaze u posljednjoj trećini ramazana.

Nakon dodjele nagrade džematlijki Sajmi, vitr-namaz je predvodio i dovu proučio rukovodilac Mearifske službe Nedžad ef. Hasanović.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Allahu ekber! Gospodine BESKO, pretpostavljam da nisi bio na nocnom namazu pa zato i nisi uhodan u razmisljanju? Jeli ti mozda nekad proslo kroz glavu da se iz godine u godinu sve vise klanja hvala Allahu pa ih je ove godine toliko da su se na trgu skupili ILI da se nemoze na trgu klanjati kad i kako se hoce vec za to treba dozvola od vlade Srbije ILI da imaju neki drugi razlozi o kojima se brinu mnogo pametniji od mene i tebe?
    Problem je u nasem narodu da niko nezna ni Abecede a svi bi da prosipaju neke teorije i znanje, pametan cuti kad nezna a onaj bez pameti lupa i kad zna i kad nezna

  2. Fala krasnom ALLhu na ovakvu milost sto nam je pruzio ,citam prethodni komentar pa kaze ,, bliyu se izbori,, pa se pitam sta li je pojedincima fala bogu sto ih je manjina sto ovo gleda sa politicke strane , umesto da se zafali ALLAHU ds. sto imamo muftiju koji nam decu na pravi put vodi. Ja nisam ni u jednoj stranci al srce mi je puno kad slusam muftiju kad prica i nasu decu vodi , i moja su deca te noci bili na nocnom namazu i falamu jos jednom i ALLh NAM GA SACUVAO.

  3. Veličanstven skup na kome se okupilo nekoliko hiljada vjernika.Svi mi koji smo bili na trgu Gazi Isa Beg smo bili više nego prijatno iznenađeni ogromnim odzivom vjernika.Ne svakidašnji događaj je uveličao svojim prisustvom i obraćanjem naš nacionalni i vjerski lider Muftija Zukorlić.Mnogi su i iz drugih Sandžačkih gradova došli što je za svaku pohvalu.Svi koji su parkirali automobile na obližnjem parkingu pored hotela Vrbak su bili svjedoci da se u to vrijeme dakle pred sufur naplaćivao parking što je za svaku osudu.Ta crna mrlja neka je na časti čelnicima lokalne lopovsko izdajničke vlasti!!Sve ostalo je proteklo u najboljem redu.

  4. jao,kako sam ponosan na ovo,nemam rijeci.Nece vama neprijateljska ruka nista moci.Selam iz Sarajeva,vi ste nas pretekli u vjeri,a Allah najbolje zna. 🙂

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.