Njemačka: Održana rasprava o nacrtu džematskog Statuta

0
0

wsbd

Njemačka – U subotu, 13.12.2014.g. u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj  u Wiesbadenu  održana je rasprava o nacrtu džematskog Statuta i prijedlogu  izrade Statuta za Medžlise, kao i izmjene i dopune Statuta IZBNJ. Raspravi  su prisustvovali sabornici i članovi Mešihata IZBNJ.

 

Nacrt standardiziranog džematskog Statuta

Podnešeni su izveštaji sa regionalnih sastanaka na kojima se raspravljalo o nacrtu standardiziranog džematskog Statuta, kao i prijedlozi Mešihata  o budućem  ustrojsvu  IZB u Njemačkoj. Uslijedila je dinamična i konstruktivna rasprava, a sabornici su imali priliku iznijeti svoje prijedloge.

Ustanovljeno je da je nacrt džematskog  Statuta dobio  podršku na terenu. Također i od strane učesnika ove rasprave uz preporuku da statutarna komisija teknički i jezički doradi tekst i nekoliko članova. Učesnici rasprave su se složili da je neophodno više organe Zajednice učiniti efikasnijim i funkcionalnijim. Također je ponovo iskazana potreba da se pojačaju administrativni i operativni kapaciteti IZBNJ kako bi se pokrenuli, koordinirali i implementirali važni projekti po pitanju muslimana Bošnjaka u Njemačkoj.

Ustrojstvo viših organa

Do naredne sjednice Sabora, statutarna komisija pripremit će prijedloge za Statut Medžlisa i dopunu  Statuta IZBNJ. Ti prijedlozi će biti predmet razmatranja na narednoj sjednici Mešihata, a nakon toga će biti upućeni Saboru na konačno razmatranje i usvajanje.

Tekuća pitanja

Muftija Pašo ef. Fetić upoznao je prisutne o okvirnom planu aktivnosti za 2015. godinu,  dok je predsjednik IZBNJ ponudio i dao pojašnjenja po pitanju finasijskog izvještaja i ukazao na potrebu da se 20-godišnjica Genocida u Srebrenici obilježi raznolikim aktivnostima na svim nivoima.

Prostorno utemeljenje Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj bilo je predmet intezivnog razgovora. Učesnici sastanka su istakli potrebu kupovine administrativne zgrade Mešihata ili zemljišta na kojem bi se izgradio funkcionalan objekat za potrebe Mešihata IZBNJ. Ponuđeni su i konkretni prijedlozi i predstavljeni već postojeći planovi. Izražena je i spremnost džemata da učestvuju u ovom projektu, a Mešihat će to pitanje detaljnije tretirati na narednoj sjednici.

(igbd)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.