Njemačka: Duhovna skrb za zatvorenike muslimane

0
6

Njemačka – Trećina zatvorenika u Berlinu jesu muslimani i pružanje duhovne skrbi način je njihove rehabilitacije.

Lokalno Ministarstvo pravde u glavnom njemačkom gradu, Berlinu, koji ima status savezne pokrajine, pokrenulo je pilot-projekt pružanja duhovne skrbi zatvorenicima islamske vjere, koji predstavljaju trećinu ukupnog broja lica koja služe kaznu u pet zatvora za muškarce i jednom zatvoru za žene u ovoj pokrajini.

Implementacija ovog projekta rezultat je sporazuma potpisanog između Ministarstva pravde i Asocijacije za duhovnu skrb o zatvorenicima muslimanima, osnovane 2011. godine, uz učešće šest glavnih islamskih udruženja i 28 džamija u Berlinu.

Cilj ovog sporazuma jest sprečavanje ekstremizma u zatvorima u Berlinu i pravilno religijsko usmjeravanje. Njegovo potpisivanje kulminacija je pregovora koji su vođeni u protekle dvije godine između Asocijacije i Ministarstva. U ranijim pregovorima između ovih strana, vođenim tokom 2013. godine, došlo je do zastoja zbog protivljenja bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Berlinu tome da muslimani učestvuju u upravi asocijacije za duhovnu skrb.

Probni period

Lokalna vlada u Berlinu postavila je nekoliko uvjeta za izbor imama koji će učestvovati u projektu religijskog usmjeravanja u zatvorima, od kojih su najvažniji da ima kompetencije u islamskim naukama, poznavanje njemačkog jezika te sigurnosne provjere kako bi se isključila bilo kakva veza imama koji se kandidiraju za ovaj projekt sa selefizmom.

Prije samog početka ovog projekta Ministarstvo pravde i Uprava zatvora u Berlinu organizirali su radionice s ciljem upoznavanja imama koji su izabrani za rad kao duhovni skrbnici sa zakonima i pravilima rada u državnim zatvorima.

Imam Imran Saghir, predsjednik Asocijacije za duhovnu skrb o zatvorenicima muslimanima, za Al Jazeeru kaže da će novi projekt, koji se provodi pod nadzorom njegove asocijacije i lokalnog ministarstva pravde, u trenutnoj probnoj fazi biti ograničen na obavljanje džuma-namaza (molitve petkom) jednom u dvije ili tri sedmice, obavljanje bajram-namaza u šest berlinskih zatvora, pružanje duhovne skrbi, razgovore i podršku zatvorenicima u ovim zatvorima u određenim terminima.

Saghir, koji u Njemačkoj već godinama vodi jedinstven projekt pružanja vjerske pomoći muslimanima posredstvom telefona, pojašnjava da će se ove nove vjerske aktivnosti za muslimane u zatvorima obavljati u posebnim prostorijama u zatvorima koje će biti pripremljene za te svrhe.

Stalni imam

Ističe kako će se ovaj projekt proširiti u narednoj fazi krajem ove godine. Molitve petkom obavljat će se svake sedmice i bit će imenovan stalni imam za svaki zatvor, te će se povećati broj sati za pružanje duhovne skrbi zatvorenicima.

Imam, koji je rođen u Berlinu, a čiji su roditelji useljenici iz Indije koji su u Njemačku došli 1960-ih, ističe da će duhovna skrb o zatvorenicima muslimanima, osim obavljanja namaza petkom i za vrijeme Bajrama, podrazumijevati i razgovore sa zatvorenicima o njihovim vjerskim potrebama i problemima, brigu za bolesne zatvorenike čija je bolest uznapredovala ili su na samrti te staranje o umrlim i njihovom ukopu.

Navodi da će ista skrb biti pružena i muslimankama u ženskom zatvoru u Berlinu, s tim da će u drugoj fazi ovog projekta krajem godine za duhovnu skrb u ženskim zatvorima biti zadužene ženske osobe.

Shodno sporazumu koji uređuje pružanje duhovne brige za zatvorenike, imam Saghir obavio je džuma-namaz na arapskom jeziku, a prije toga i propovijed na njemačkom jeziku u berlinskom zatvoru Plötzensee, gdje je od ukupno 364 zatvorenika 40 posto muslimana. Tema njegove propovijedi bila je licemjerje i njegovi znakovi te njegove devastirajuće posljedice na međuljudske odnose i nestanak povjerenja među ljudima.

Preispitivanje vlastitog života i propovijed

Zatvorenici muslimani koji su prisustvovali molitvi kažu da su sretni što su bili u prilici obaviti džuma-namaz. Prema njihovim riječima, razgovor s imamom prirodniji je i opušteniji i s više povjerenja, za razliku od razgovora sa socijalnim radnicima i zatvorskim osobljem, koji pred njima iznose ili naglašavaju isključivo pozitivne stvari.

Susan Drevs, socijalna radnica u zatvoru, kaže da muslimani u berlinskim zatvorima imaju potrebu za duhovnom skrbi.

Imam Saghir naglasio je da je iskustvo rada u zatvoru značajno jer se na taj način daje prilika zatvorenicima da preispitaju svoje postupke i razmisle o novoj fazi života nakon izlaska iz zatvora.

Smatra da duhovni skrbnici i socijalni radnici imaju veliku ulogu u pružanju podrške zatvorenicima kako bi postavili uspješne planove za novu fazu u svom životu, što je dobitak i za ove zatvorenike i za zajednicu.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte vijest na izvornom sajtu: Njemačka: Duhovna skrb za zatvorenike muslimane


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.