Njemačka: Drugi seminar za muallime Džemata „Hidaje“

0
4

Njemačka – Džemat „Hidaje“ je svoj rad obogatio sa još jednim seminarom za muallime.

Seminar pod nazivom „Kako poboljšati kvalitet nastave“ pripremila je i vodila magistar pedagogije i psihologije Sabina Smajić. Učesnici seminara su analizirali komparaciju pedagoških i vjerskih načela u radu sa djecom u cilju postizanja što kvalitetnije nastave.

Razmatrane su tri ključne tačke kvaliteta jedne vaspitno-obrazovne institucije. A to su: stav, struktura i proces.

Stav mekteba bi obuhvatao uzor i nacrt identifikacije, ustupajući mjesto pedagogiji kao uslovnom faktoru za zadovoljavanje osnovnih potreba i prava djece. Nacrt bi također sadržavao osnovne vaspitno-obrazovne mjere osvrćući se na individualne potrebe djece i transparentnost prema roditeljima.

Ovakav način rada iziskuje usavršavanje sposobnosti muallima, stalna razrada i nadogradnja nacrta, bazirana na saznanjima i iskustvima stručnjaka.

Roditeljska uloga muallima omogućava im da razumiju potrebe, zahtjeve i mogućnosti roditelja čiju djecu podučavaju.

Kvaliteta strukture postiže se osposobljavanjem prostorija za rad, kako u tehničkom pogledu tako i u pogledu kapaciteta,  formirajući veličinu grupa, u kojoj će djeca maksimalno profitirati u nastavi, uobzirujući starosnu homogenost, odnosno nehomogenost grupe. Da bi se ova kvaliteta zadovoljila neminovno je kompetentno osoblje, koje će udovoljiti ovim zahtjevima a samim tim raspolagati sa potrebnim vremenom za nastavne pripreme.

Ključ svakog uspjeha leži u procesu.

Počev od prvog dolaska u mekteb svakom polazniku se nudi vrijeme, neophodno da upozna muallima, svoju grupu i okolinu oko sebe, kako bi se osjećao sigurnim i prihvaćenim.

Angažman učenika iz viših grupa u nižim grupama omogućava muallimima, posvećivanje pažnje svakom djetetu,  gdje se zasniva jedan povjerljiv odnos između učenika i muallima. Ovakav odnos u nižim grupama, određena struktura i rituali u nastavi, te uviđanje potreba i osjećanja djece su prijeko potrebni u njihovom odgoju.

Neizbježno je napomenuti da se u mektebu rađaju i forsiraju prijateljstva između djece, zatim angažman roditelja kroz Roditeljsko vijeće, izlete, „Majka – kćerka popodne“ i direktno prisustvo roditelja u mektepskoj nastavi.

Sve ove vrline koje se djeci pružaju u ovoj ustanovi, imaju za cilj odgojiti jedno biće za život, u okruženju, u kojem se nalazi izvan ovih prostorija i to na islamskim principima.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.