Njemačka: Balkancima umjesto azila posao?

0
4

azilanti Njemacka 2

Njemačka – Debata o došljacima s Balkana u Njemačkoj stigla je i do tržišta rada – poslodavci bi voljeli da se odbijenim potražiocima azila dozvoli da rade u Njemačkoj, dok ministarstvo unutrašnjih poslova misli da bi to bilo pogubno, objavio je radio Dojče vele DW.

”Glas Vinfrida Krečmana dao je težinu debati koja se razvila u Njemačkoj u vezi s izbjeglicama sa zapadnog Balkana. Krečman, pokrajinski premijer Baden-Virtemberga iz stranke Zelenih, zahtijeva od vlade Njemačke da omogući legalan pristup tržištu rada tim ljudima”, prenosi DW.

”Mi možemo da omogućimo useljeničke koridore za zanimanja gdje nam nedostaje radne snage, na primjer kada su u pitanju njegovatelji starih osoba”, kazao je Krečman i dodao je da je zapadni Balkan dio Evrope i da se mora stabilizovati.

”Ako poželite da saznate šta je premijer Baden-Virtemberga mislio pod pojmom useljenički koridor – nećete baš imati mnogo sreće”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je Krečmanov portparol rekao da nije nadležan i uputio novinare na pokrajinsko ministarstvo za integracije.

”A tamo smo nakon nekoliko sati dobili odgovor da bi se ,možda, mogli obratiti kancelariji odnosa sa javnošcu premijera Krečmana. Jedini referent za odnose s medijima kojeg smo uspjeli da dobijemo kaže da nema vremena jer ima 250 novinarskih zahtjeva”, prenosi DW.

”Tako ostaje nejasno šta je Krečman zapravo mislio. Da li je onda u pitanju promjena za koju se zalažu u udruženjima privrednika? Kao što, na primjer, prijedlaže predsjednik saveznog udruženja privatnih socijalnih službi Bernd Mojrer. On hoće da se potražiocima azila ponudi još jedan put za dobijanje dozvole za boravak u Njemačkoj, odnosno da se na njih gleda kao na radnu snagu”, kaže se u tekstu DW.

Oni onda ne bi morali da idu nazad u svoju zemlju samo da bi predali zahtjev za posao, objasnio je Mojrer za DW.

”Azilanti u pokušaju bi upravo u njegovateljskoj branši, pod pretpostavkom da solidno znaju njemački, mogli brzo da dođu do posla, jer je nivo obrazovanja njegovatelja u Srbiji i Bosni i Hercegovini sličan onom koji imaju njemački njegovatelji. Savezna agencija za rad regrutuje personal iz obje te zemlje, ali s ograničenim uspjehom. U prethodne dvije godine u Njemačku je iz ove dvije zemlje došlo tek oko 100 njegovatelja”, javlja DW i navodi da ministarstvo unutrašnjih poslova odbija promjenu kursa.

“Tamo kažu da su potraga za azilom i potraga za poslom dvije različite stvari koje treba da ostanu odvojene”, javlja DW.

(Dojče vele DW)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.