Nikšić džamija

1
103

Novi Pazar – Džamija se nalazi u Muhadžir mahali, koju su formirali bošnjački iseljenici iz Bosne i  Crne Gore. Nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, oni su se doselili u Novi Pazar i trajno ostali da žive u njemu.

Veći broj ovih muhadžira je bio iz Crne Gore, odnosno nikšićkog kraja, pa je Nikšićka džamija poznata kao i Muhadžir džamija. Interesantno je spomenuti da je jedan broj ovih muhadžira imigrirao na crnogorsko primorije, u Bar i okolna sela. Grupa ovih muhadžira se nastanila u barsko selo Tuđemilje i tu su napravili džamiju. Jedan dio njih je otišao još niže i naselio oblast Mrkojevića, koja se nalazi na visoravni između Bara i Ulcinja.

U naselju Hadžet u istoimenoj ulici nalazi se ova džamija. Ona je prva izgrađena u ovom naselju, a tek u novije vrijeme došlo je do izgradnje novih džamija na ovom prostoru.

Džamija se nalazi u Muhadžir mahali, koju su formirali bošnjački iseljenici iz Bosne i  Crne Gore. Nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, oni su se doselili u Novi Pazar i trajno ostali da žive u njemu. Veći broj ovih muhadžira je bio iz Crne Gore, odnosno nikšićkog kraja, pa je Nikšićka džamija poznata kao i Muhadžir džamija. Interesantno je spomenuti da je jedan broj ovih muhadžira imigrirao na crnogorsko primorije, u Bar i okolna sela. Grupa ovih muhadžira se nastanila u barsko selo Tuđemilje i tu su napravili džamiju. Jedan dio njih je otišao još niže i naselio oblast Mrkojevića, koja se nalazi na visoravni između Bara i Ulcinja.

Džamija je vremenom propala te je više puta renovirana i građena. Krajem prošlog vijeka je obnovljena uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, ali ova adaptacija je dovela do toga da se izgled džamije u potpunosti izmijenio i od prijašnjeg njenog izgleda nije ostalo ništa, osim sjećanja.

Džamija je lijepo sređena, kako unutrašnjost tako i njen spoljni izgled odišu čistinom i ljepotom kakvu samo vjerski objekti – džamije mogu da pruže. Munara joj je srednjih dimenzija, bijela je i dobro vidljiva, jer se nalazi na hadžetskom uzvišenju, a ovaj dio grada zbog iznešenosti dominira dijelom novopazarske čaršije, posebno Lugom, Baruthanom, a vidljiva je i sa Parica, Bukreša, Selakovca i drugih dijelova Novog Pazara.
Oko džamije se nalazi prostran vakufski plac koji se izdaje pod zakup. U njenoj avliji je smještena potpuno sređena i uredna abdesthana u kojoj se vjernici pripremaju za obavljanje namaza.

Džamija je dobro posjećena, posebno džumom i ramazanom na teravijama. Vjerska pouka u ovoj džamiji je tradicionalno uspješna i ima dosta polaznika koji, pored osnovnih vjerskih znanja, uče Kur’an sa hatmom. Veliki  broj omladine i žena su u ovoj džamiji proučili hatmu i od imama stekli neophodno znanje koji svaki musliman mora i treba da posjeduje. Svake godine, u ljetnom periodu, za vrijeme raspusta se upriliče stručni ispiti polaznika mektebske nastave pred komisijom Medžlisa IZ-e Novi Pazar, koja tim povodom uručuje diplome onim polaznicima koji pokažu dovoljno znanja i stručnosti u učenju Kur’ana i poznavanju osnovne vjerske tematike.

Ova džamija je svjedok da su se mnoge generacije Bošnjaka napatile čineći hidžru i sklanjajući se od ruku zlikovaca koji su klali i palili muslimansko–bošnjačka sela i gradove. Muhadžiri koji su naselili padine Hadžeta i na njemu osnovali svoja nova ognjišta i džamiju napravili, kao da su prkosno rekli zlikovcima: „Dosta je bilo, mi se više seliti nećemo!“ Tako su i uradili, čvrsto su ostali u Novom Pazaru i džamiju izgradili, što predstavlja sudbonosni potez za njihov opstanak i zaštitu. Samo one generacije muslimana koje vode brigu o džamijama, grade ih i održavaju, islam podupiru i aktivno ga sprovode, mogu opstati i sebe od propasti i nestanka sačuvati. Čuvajući Islamsku zajednicu i vjeru, Bošnjaci muslimani na ovim prostorima čuvaju sebe i svoje porodice.

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.