Nikada nisam negirao IZ u CG, ali priželjkujem da ona bude u sastavu IZ u BiH

34
6

Uvažena braćo i cijenjene sestre, 
Javljam vam se iz grada Harema, časne i blagoslovljene Mekke, u kojoj se nalazi Kaba, najsvetija kuća na zemlji, koju je, kao što je opće poznato, sagradio Ibrahim, s.a.w.s.
Sa ovog mubarek mjesta želim vam se obratiti u povodu Odluke koju je nedavno donio Odbor Islamske zajednice Rožaje, a odnosi se na moje isključenje sa službe koju sam obavljao u ovoj našoj instituciji.

ODLUKA PO HITNOJ PROCEDURI: Prvo što želim da kažem jeste činjenica da je Odbor sazvan vanredno i da je odluka donijeta po hitnoj proceduri. Prije toga nije bilo nikakvog zvaničnog razgovora niti bilo kakvog upozorenja, niti je vođen bilo kakav disciplinski postupak protiv mene. Odluka mi zvanično, u pisanoj formi, nije dostavljena od kada valjda nastaje moje pravo na eventualni prigovor. 
Iz medijskih saopćenja sam upoznat sa razlozima, te se ovim putem želim osvrnuti na te razloge, a svakako, očekujem i zvanično obrazloženje, nakon čega ću preduzeti neophodne pravne radnje.

ISLAMSKU ZAJEDNICU VIDIM U IZVORNOM LEGALITETU: U saopćenju koje je dao Odbor IZ Rožaje navodi se da sam kao upošljenik Odbora IZ Rožaje osporavao legitimitet ove institucije. Ističem da to nikada nisam učinio. Vjerovatno se njima to učinilo kada sam našu Islamsku zajendicu vidio u njenom izvornom legalitetu, dakle važećem propisu donešenom na osnovu slobodne volje ove zajednice da formira i bude sastavni dio Mešihata Sandžaka. Ova oduka nikada i ni jednim pravno valjanim činom i aktom nije poništena, a ako jeste, neka nam to predsjednik odbora ili neko drugi ko zna za takav dokumenat predoči. U tom smislu, svi moji javni nastupi su legalni jer proizilaze iz jasnog i nedvosmislenog statusa ove institucije. Ja nikada nisam negirao postojanje Islamske zajednicu u Crnoj Gori i smatram je također svojom, odnosno našom institucijom, koju doduše, za razliku od brojnih mojih kolega priželjkujem da bude u sastavu Rijaseta Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, kao što je to IZ Sandžaka. 

ANGAŽIRANJE U INSTITUCIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE SA SJEDIŠTEM U NOVOM PAZARU NIJE ZABRANJENO: Koliko je meni poznato, angažiranje u institucije Islamaske zajednice sa sjedištem u Novom Pazaru nije zabranjeno niti jednim dokumentom Islamske zajednice, tako da smo i ja i brojni moji drugi kolege iz Rožaja radno angažirani u njima, a koliko znam protiv njih se ne vodi nikakav pravni postupak.

Ustavom Crne Gore se garantuje odvojenost vjerskih institucija od države što, shodno širokoj praksi u okruženju i svijetu, implicira činjenicu da se jurisdikcija ili u ovom slučaju pravna nadležnost vjerske organizacije u pravilu ne poklapama sa državnom, što je slučaj sa većinom vjerskih organizacija na našem prostoru. To je slučaj i sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i zašto bi u tom smislu Islamska zajednica bila izuzetak?

SVE ŠTO RADIMO JE LEGALNO I U SKLADU SA PROPISIMA CRNE GORE: Ugovor na koji se u medijskim nastupima pozivaju pojedinci iz Islamske zajednice, ako sam dobro razumio je onaj Ugovor koji je potpisan sa Vladom Crne Gore. Prema tom ugovoru, koliko se razumijem, direktno je povrijeđen Ustav Crne Gore jer se prema njemu, suprotno članu 14., Vlada direkno miješa u vitalne nadležnosti Islamske zajednice, te se stoga isti ne može smatrati pravno valjanim aktom. O tome sam govorio već nekoliko puta. Ovo ne ističem kako bih doveo u pitanju pravnu osnovanost da Država provjeri i provjerava sve naše aktivnosti, jer ona to naravno ima pravo i bez tog Ugovora na koji se pozivaju. Sve što radimo je legalno i u skladu sa propisima Crne Gore. Institucije koje bodu oči pojedincima, a riječ je, kako čujem o Školi Kur’ana časnog, igraonici za djecu Reuda, registrirane su kod nadležnih državnih institucija. 

POLITIKANSTVO: Medijski se javnosti prezentira da mi je data mogućnost da biram da se opredjeljujem između, kako kažu dvije strane, dvije Islamske zajednice. Naravno, da se i u ovom slučaju radi o čistom politikanstvu i amaterskom pravnom laicizmu. Ja sam se u ovu Islamsku zajednicu zaposlio prije sedam godina i sva dalja naklapanja u tom smislu su rezultat samo hirova pojedinaca i frustracija po raznim osnovama.

Naravno, pročitao sam uvredjljive sadržaje izrečene iz usta prvog čovjeka Islamske zajednice u Crnoj Gori, i na njih, najkraće rečeno, ne želim odgovarati, piše u pismu Hafiz Abdurrahman ef. Kujević, koje je poslao iz Mekke.

(Bošnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

34 KOMENTARI

 1. DIKTATOR VUJANOVIC DA SE NE UPLICE U VJERSKE STVARI KOJE SU MU SVAKAKO I NEPOZNATE

  Vujanovic nebi trebao govoriti o vjeri (a pogotovo ne o Islamu) jer duhovnovnost i ne poznaje granice sto je ocito da je to Vujanovicu nepoznato.

  Nepoznavanje granica u duhovnosti je pravilo za sve vjere sto je takodjer Vujanovicu ocito nepoznato!

  0

  0
 2. BOSNJAK NIJE DOSLJAK VEC JE VJEKOVIMA SVOJ NA SVOME
  Svima onima kojima nije bilo jasno za koga je radio i radi samozvani “Reis” Ferjzic sada je vec sasvim jasno da je on tu da pomogne Crnoj Gori u podjeli Bosnjaka Sjevernog i Juznog Sandzaka i takodjer da ospori prijeko potrebno uspostavljene prekogranicne regije Sandzaka!
  Nego sto vise Vlada i njihovi poltroni poput Fejzica budu uporni u tome sve ce Bosnjaci biti jedinstveniji i snazniji u svojoj borbi za slobodu u svom Sandzaku, jer Bosnjak u Sandzaku nije dosljak vec je vjekovima svoj na svome!

  0

  0
 3. BOLESNI UMOVI NAMJERAVAJU PONOVNI GENOCID NAD BOSNJACIMA
  Bosnjaci u Sjevernom i Juznom Sandzaku su svoji na svome a oni koji ih (smisljeno) zele (po)dijeliti “drzavnim” linijama i tako ih otudjiti jedne od drugih moraju znati da ce im se takva politika SIGURNO OBITI O GLAVI!
  Bosnjaci ne smiju dozvoliti onima koji su sproveli jedanest (11) STRAVICNIH GENOCIDA nad njima da ih otudjuju jedne od drugih vec moraju zbiti svoje safove i tako se odbraniti od bolesnih umova koji namjeravaju ponovni genocid nad Bosnjacima!

  0

  0
 4. U definiciji Bosnjastva postoji mnogo vise slobode nego u vasem panbosnjastvu, sto su mislim dva razlicita pojma. Bosnjak je svako ko po porijeklu, tradiciji i kulturi jeste. Bosnjak govori bosanski ako je u BiH i Sandzaku, a moze govoriti i njemacki, francuski, engleski, turski a jos uvijek biti Bosnjak. Vi u Sandzaku givorite srpski pa ste jis uvijek Bosnjaci. Bosnjak je po religiji ono sto jeste ili ono sto slobodno izabete ako vec nije skroz nereligiozan. Religija nije nikakva determinanta za nacionalnost. Nije ni vama lako u tom blindiranom vagonu u koji ste se samozakljucali.

  0

  0
  • Nemaš pravo.Bošnjaštvo se rodilo iz islama.Naši bošnjački običaji i kultura izviru iz islama.Kad budu Srbi u Bosni i Hrvatskoj počeli da pričaju bosanskim ili hrvatskim e tada ćemo mi u Sandzaku govoriti srpskim.Uostalom nadam se da ti je jasno da je pitanje jezika na Balkanu političko a ne lingvističko pitanje.I još nešto:Kojoj ovci svoje runo smeta tu nema ni ovce ni runa.

   0

   0
   • Panbosnjastvo Cericevo kao trivijalni oblik, maskiranog panmuslimanstva koje propagira BKZ izvire iz Islama. Bosnjastvo ne moze izvirati iz Islama jer su Bosnjaci formiran narod sa kulturom, jezikom i drzavnim identitetom prije primanja Islama i prije Osmanske okupacije. Vi ste ovdje na SP najdirektnija i najopasnija negacija Bosnjastva jer tvrdite da Bosnjastvo izvire iz Islama sto nije tacno i zato sto djelujete iznutra kao Peta Kolona.

    0

    0
 5. Koje pametan skolovan i iskran ko Hafiz Kujevic ispalati se i 10. plata da prima i da radi na 10. mesta.Njega treba samo pitat koliku ce platu jer on je svojim radom zasluzuje.

  0

  0
 6. Ne mogu se na ovaj nacin izraziti preciznije i detaljnije. Uglavnom, biti Bosnjak je uslovljeno porijeklom, kulturom, tradicijom – bosnjackim, narodnim-nacionalnim identitetom. A musliman moze biti svako ko izgovori sehadet i zatim prati pravila Islama. Musliman se postaje a Bosnjak se radja. Ne postoji znak jednakisti, ekvivalent izmedju pojma Bosnjak i pojma musliman. Sta ti vise ili manje volis to je tvoj licni probkem ili ceif. Nadam se da vi sa SP nemate nista protiv argumentovane, logicne diskusije. Mislim da je ovo pitanje otvoreno za slobodnu diskusije, jer nacionalne dileme se ticu svakog Bosnjaka. Nijesam dosad upoznao nikoga koji ima vlasnistvo 1/1 nad ovim pitanjima. Ne pisem kolumne, nego komentare, a ako neko zna vuse ili bolje o ovom subjektu neka izvoli. Ja za sad ne vidim dati imas dovoljno znanja osim nesto volis ili ne volis, sto je strogo licno pravo.

  0

  0
  • Nažalost, ti si zalutao Adnan Alien i nema ti izgleda povratka. Pitaj tvoga babu, šta je to Bošnjak, ili još za tebe bolje, pitaj tvoju ,kako vidim po komentaru, braću Srbe ili Crnogorce, zašto oni ne odbace ono Srbin ili Crnogorac i prihvate samo da se izjašnjavaju kao pravoslavci. Uzgred ih pitaj, zasto su nama Bošnjacima zabranili prije otprilike 100 godina 1903 da se izjašnjavamo kao Bošnjak. Ja ću ti odgovoriti i razlog je jednostavan. To se uradilo da ne bi bilo nacije i naroda vezanog za Bosnu kao državu i zbog toga ona ne pripada nikome te je treba podijeliti. Na njihovu i tvoju žalost ,to vam nije uspjelo , pa mi danas sa zadovoljstvom možemo reci da smo ,
   nacionalnost : BOŠNJAK / BOŠNJAKINJA.
   Vjeroispovijest: ISLAMSKA.
   Maternji jezik: BOSANSKI.
   i da imamo matičnu domovinu, našu Bosnu i Hercegovinu.
   Bošnjaci su ponosan narod , bez i jedne mrlje na svoju prošlost i svoju istoriju,što se za tvoje štićenike / munafike i nemože reći.
   Mi imamo i naše gazije, naše junake i učenjake ,koji nas uspješno vode naprijed. Jedan od njih je i naš
   Hfz. Abdurahman Kujević ,najveći učenjak na našim prostorima a i šire. To nekima smeta pa su ustali onako u horu ,blateći dostojanstvo i ugled našeg Hafiza. To im neće uspjeti, i uvijek pravda,poštovanje svih naroda,bez obzira na vjeru i naciju , i poštenje pobjeđjuje. Takav je naš uvaženi Hfz. Abdurahman Kujević, vedrog lica i iskrenog osmjeha, spreman pomoći baš svima. Da mu dragi Allah dž.š. ukabuli Hadž ,i da nam se zdravo i veselo vrati iz Meke u naš Sandžak .

   0

   0
  • Ja sam uz red i zakon. Demokratija ima puno pravila i zakona, koji se moraju postovati da se uziva svoja sloboda a da se ne ugrozi slobida onog pored nas. Demokratija bez pravila bi bila ko prepun autobus u kojem svako svakoga gura, gazi i pljuje. Na zalost, IZ su formirane po drzavama u kojima egzistiraju i njihova jurisdikcija se prostire do granica te drzave. Zamislite kakav bi to rusvaj bio kad bi se svako svakome mijesao u posao. Islam je univerzalna, globalna religija i ne valja se zatvarati u lokalne sebicne atare, nego treba saradjivati sa prekoranicnim zajednicama. Kad je to moguce i kad je u interesu zajednice.

   0

   0
   • Da ne bude zabune TT, ova Olivera je plagijat. Ja sam još davno objasnila na ovom portalu da sam za monogamiju. I da znaš TT, nije se rodio taj kome bi ja pristala da budem treća.

    0

    0
  • Dzampo Najnovija informacija je da su Mila hitno operisali i da se nalazi u kriticnom stanju i zivot mu je ugrozen jer tim doktora upravo pokusava da Milu izvade

   Dzompo,,mediji su objavili najnoviju informaciju da se Milo nalazi u kriticnom stanju i da mu je zivot ugrozen?? Tim doktora neuspjesno pokusava da iz Milove zad…ce izvuce Rifata Fejzica..Kako se nezvanicno saznaje noge i trup su mu izvukli ali je problem ogromna ne insanska Fejziceva glava koja je ostala a koju doktori ne mogu izvaditi…

   0

   0
 7. ADNAN ALIEN, toliko pises kao da si neki neznalica.Pises? Musliman moze biti svako a Bosnjak ne moze.Da te ispravim Covek moze biti svako ali Musliman ne moze biti svako.A ja bi izmedju coveka i muslimana izabrao da budem musliman prvo a covek ljucko bice lako je bit.

  0

  0
 8. U sjenci rata Sjever-Jug- Situacije je veoma komplikovana po sve vjernike muslimane Sandzaka bez obzira na geografiju. IZ u Srbiji se, poslije dobrih pocetnih rezultata protiv srpskog reisa, pokazala kao militaristicka i expanzionisticka pod maskom “povezivanja bosnjaka”. “Finta” je u tome da se mi trebamo povezivati po nacionalnom, kulturnom itd. “kljucu” a ne po vjeri. Jer, musliman moze biti svako, a Bosnjak moze biti samo Bosnjak. S druge strane imamo lojavog feudalca kojeg bira Vlada Crne gore za kontrolu muslimanskih kmetova u Cg. Svako zna da lojavi hodza nije musliman nego je placeni vjernik. U svijetlu cinjenice da su interesi vjernika iznad svih drugih interesa IZ bi trebala, u okviru zakonskih prava i obaveza, djelovati u najboljem interesu svojeg clanstva. A to je slobodno djelovanje zajednice u svom najboljem interesu i povezivanje sa istovjetnim zajednicama u regionu I svijetu. Uzimajuci u obzir da je IZ zajednica muslimana, vjernika Islama, a ne zajednica pojedinacno Bosnjaka, Albanaca, Roma, nego svih njih zajedno, revolucionatni zahtjev revolucionara iz Pazara o ” IZ Bosnjaka”, blage veze nema sa Islamom. Ali ima veze sa pretenzijama odredjenih elemenata koji se trude za stvaranje od naroda Bosnjaka vjerske skupine, muslimana, privremeno zamaskiranih imenom Bosnjaci. Da se Vlasi ne dosjete. Koliko je to korisno po Bosnjake Balkana? Taman onoliko koliko islamizacija Muslimana 90-ih koju su izveli “mladi muslimani”. Pogresan potez u pogresno vrijeme – u svojoj vjeri svud po svijetu -na tudjoj zemlji.. Naime, u sustini ovog plana izjednacavanja nacije i vjere je etnofiletizam, srodan srpskoj svetosavskoj dogmi da je narod=vjera. S druge strane, Crnogorski reis je jedan bukovak koji ne moze da se bori protiv perfidne retorike pazarskih trgovaca, koji uvijek, bez truda, mogu osiromasenom,obespravljenom narodu da prodaju mu… pod bubrege. Porastom siromastva i obespravljenosti kod vecine stanovnistva proporcionalno rastu mogucnosti manipulacije i populizma. Na drugoj strani, kad pogledas crnogorskog reisa padne ti na um,da je tu dje je preko veze ili je uvalio komisiji svercovanu diplomu. Kako se drukcije moze protumaciti njegov panicni poziv crnogorskim vlastima da mu brane nezasluzeno radno mjesto? Odgovor nastalim problemima nije stvaranje “IZ Bosnjaka” niti caurizacije IZ CG u svoje uske okvire -ima jos muslimanu kojekuda osim u CG. Obije tendencije su negativne iz vise aspekata. U prvom slucaju, pokusaj da se od IZ Bosnjaka napravi drzavni stub BiH, iako drzavnost BiH stoji na necem drugom a ne religiji. U drugom slucaju je pokusaj crnogorskog reisa da od IZ napravi drzavni stub drzave CG, sto ce je, najblaze receno, dovesti u sukob inetresa sa SPC I CPC. Odgovor za opstanak Bosnjaka je jacanje nacionalnih I kulturnih istitucija I veza prako granicnih linija i. naravno; doprinos demokratskim procesima u zemljama drzavljanstva. Religiozne institucije nemaju svrhu, kapacitet I kadrove da to izvedu.

  Adnan K.

  0

  0
 9. Fejzicu djugume jedan vidis li sta znaci biti dobar covjek i vjernik.Ni jednom rijecju ne uvrijedi nikoga . Dok ti ljude svoje dzematlije nazivas vehabijana i jos raznim etiketama.Koliki si bezmozgovic , jednog uvazenog i postovanog muftiju sirom svijeta nazivas fasistom dok se raznim fasistima po Podgorici uvlacir u du.e.Dobro znas da su ti tvoji nadredjeni desetkovali Bosnjacki narod i ucestvovali u genocidu nad njim.Sram te bilo, odgovarat ces na sudnjem danu i goret ce te dzehenemska vatra.Mislim da te gori i na ovom dunjaluku jer te narod prezire i srami se sto ih prestavljas i siris sirk.

  0

  0
 10. Tebe je samo Alah poslao Rozajama da nam pomognes da ostanemo na pravom putu insala.Zato te Rozaje nece dati i dosta je bilo.Nazalost pustili smo Haruna Hadzica,Muhameda efendiju Fetica i mnoge druge vrijedne Rozajce i vrijeme je da kazemo dosta.

  0

  0
 11. Hafize Kujevicu, dijaspora je uz tebe Allahovom pomocu sagradicemoti Dzamiju i do nje skoli Kurana samo reci i poseti nas sirom Evrope kazi nam sta ti treba.Primi puno selama od tvojih Sandzaklija.

  0

  0
 12. Svi muslimani Balkana bi trebali biti zajedno i djelovati zajedno. Jer svi su vjernici braca, bili oni Bosnjaci, Albanci, Romi, Madjupi, Kabashi, Turci itd. Sve islamske zajednice i u slucaju kad su autonomne moraju djelovati zajedno, jer u suprotnom ostavlja se veliki pristor za djelovanje sekti i ekstremnih vudjenha Islama. Ono sto vi u Sjevernom Sandzaku radite, pored neko pozotivnih aspejata, pogresno je iz ugka posmatranja Islama. IZ ne poznaje etnicke-narodne granice, a vi pokusavate napraviti IZ Bisnjaka. To je, prvo, etnofiletizam -jedan narod jedna vjera, kojom se odlikuje srpska svetosavska crkva. Drugo, ime Bosnjak ne znaci automatski i musliman, sto vi pokusavate da dokazete. Na kraju krajeva, za vasu pucisticku borbu nemate podrsku novog rejsa, nego onog cesaropape, sto bi da je i rejs i kralj.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.