Nezaposlenih u Prijepolju 5.900, u Sjenici 5.500 a u Priboju 5.300

1
17

Sandžak – Na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) Prijepolje je 18.981 nezaposleno lice, od toga najviše u opštini Prijepolje – oko 5.900, zatim u Sjenici, oko 5.500, Priboju 5.300 i u opštini Nova Varoš 2.250, rekla je danas direktorka te filijale Ana Pejović.

“Posmatrano prema obrazovnoj strukturi, najviše je nekvalifikovanih i nisko kvalifikovanih nezaposlenih lica – oko 34 odsto, ali nije ni mali broj onih koji sa visokom školskom spremom čekaju na posao, njih je oko osam odsto”, rekla je Pejović na konferecniji za novinare.

Napominjujući da je u odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih smanjen za 4,4 odsto, ona je istakla da su ove godine izdvojena značajna sredstva za realizaciju programa i mjera aktivne politike zapošljavanja koja su prvenstveno usmjerena privatnom sektoru.

“Filijala u Prijepolju je planirala da ove godine kroz programe aktivnih mjera zapošljavanja uključi 889 nezaposlena lica za šta je izdvojeno oko 90 miliona dinara”, rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, sredstva koje je obezbjedila Filijala NZS namenjena su za angažovanje 448 nezaposlena lica i 34 osobe sa invaliditetom, a lokalna samouprava je izdvojila oko 35 miliona dinara što je dovoljno za angažovanje oko 400 nezaposlenih lica.

Ističući da se tokom letnjih meseci kontinuirano smanjuje broj nezaposlenih na nivou cele Srbije, direktor NSZ Zoran Martinović rekao je ono što ta služba može da uradi dok se ne stvore uslovi da privredni subjekti mogu da otvaraju nova radna mesta, jeste da umanji negativne efekte krize aktivnim merama politike zapošljavanja.

“Ovo je dobra godina realizacije aktivnih mjera i politika zapošljavanja u privatnom sektoru u poređenju sa prethodnima”, rekao je Martinović.

On je dodao da će ove godine na nivou Srbije više od tri milijarde dinara biti usmjereno u privatni sektor, dok javni sektor može da participira samo za programe javnih radova i delimično za programe koje sprovode lokalne samouprave uz tehničku podršku NSZ.

Predsjednik Opstine Nova Varoš Dimitrije Paunović rekao je da je ta opština izdvojila oko 90 miliona dinara za otvaranje novih radnih mjesta.

“Za zapošljavanje oko 300 radnika, poslodavcima je isplaćeno oko 300.000 dinara što je značajno smanjilo broj nezaposlenih”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, smanjenje nezaposlenih ostvareno je i kroz druge vidove podrške investitorima, preduzetnicima i privatnim firmama tako što su im davani poslovni prostori u vlasništvu opštine uz uslov da zaposle određeni broja lica

“Tako smo pokrenuli proizvodnju peleta gde je zaposleno 33 radnika, a uslov je bio da minimum 25 radnika bude u radnom odnosu ili da se za taj iznos bruto zarada plaća kirija za poslovni prostor, odnosno zakupnina. Naravno da su se investitori odlučili za zaposljavanje”, istakao je Paunović.

I ove godine iz opštinskog budžeta pribavljen je u javnu svojinu objekat bivše fabrike “Inova” površine oko 33.000 kvadratnih metara, rekao je on, pozivajući investitore da se jave, jer uz prostor sa kompletnom infrastrukturom i pristupnim putem uz magistralu, opština će obezbediti još i oko 250.000 dinara po svakom novom radnom mjestu i 90.000 dinara za obuku.

“Investitorima ostaje samo da donesu opremu”, poručio je Paunović, dodajući da su u toj opštini najzastupljenije djelatnosti koje na tom prostoru imaju sirovinsku bazu, a to su prerade mlijeka i drveta.

(Blic)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.